Цього тижня в Україні почали стрімко підвищуватися ціни на свинину. Якщо минулого тижня вартість свинини складала близько 45 грн за кілограм, то зараз ціни піднялися до 59-65 грн. Про це повідомили в асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".
Що стосується інших видів м'яса, то ціни на них майже не змінилися: спостерігалося незначне підвищення в межах 0,5-2,0%. Зараз яловичина (грудинка) коштує для кінцевих споживачів близько 42,5-43,5 грн/кг, а курятина – близько 22,00-23,00 грн за кг тушки.
"На підвищення цін на свинину вплинуло багато факторів. Вагомою причиною стало скорочення імпорту свинини через зростання курсу долара. Багато м'ясокомбінатів працювали раніше на дешевій імпортній сировині, а зараз змушені закуповувати замість імпортної свинини вітчизняну. На зростання попиту трохи вплинула і підготовка до Великодніх свят, проте слід зазначити, що цього року українці будуть економити на великодньому кошику, тому значного зростання споживання м'яса в цей період спостерігатися не буде. Після свят ціни на свинину повинні стабілізуватися, а в разі подальшої ревальвації гривні знизяться за рахунок збільшення імпорту", – повідомила експерт аграрних ринків УКАБ Аліна Жарко.
Нагадаємо, станом на 1 березня 2014 року обсяг власного виробництво м'яса і м'ясопродуктів виріс на 32 тис. тонн або на 8,3% порівняно з відповідним періодом минулого року і склав 417 тис. тонн.