У листопаді в Україні знову зросли ціни на продукцію рослинного походження. Про це повідомляють експерти УКАБ.
Так, за підсумками листопада найбільше серед продукції рослинництва зросли в ціні:
- гречка (+ 8,3%)
- картопля (+ 7,4%)
- капуста (+ 5,0%)
- буряк (+ 4,4%)
- макаронні вироби (+ 3,3%)
- борошно (+ 2,8%).
Помірне зростання показали хліб, цукор і соняшникову олію, а цибулю, моркву і рис навпаки подешевшали на 9,4%, 6,1% і 0,8% відповідно.
"Підвищення цін на овочі є сезонним, а ось причинами підвищення вартості деяких товарів, наприклад, гречки і цукру, є зменшення обсягів виробництва в цьому році. Крім того, переробники зернових та олійних культур (виробники борошна, макаронних виробів, хліба, соняшникової олії) відчувають обмеженість пропозиції сировини на ринку, що є результатом стримування реалізації культур с/г виробниками. Останні очікують подальшого зростання закупівельних цін, тому не поспішають реалізувати відразу великі обсяги продукції. В результаті переробники змушені піднімати закупівельні ціни, що призводить до зростання цін на кінцеві продукти", – пояснюють аналітики.
Як повідомляв раніше експерт аграрних ринків Євген Двірник, у жовтні 2015 роки українці платили за споживчий кошик на 43% більше, ніж у жовтні минулого року.