Щодня все більше людей відмовляються від вживання солодощів або цукру в чистому вигляді. Причини різні – від бажання стежити за фігурою до спроб поліпшити своє здоров'я, пише "24 канал".
Ось найкращі продукти, які замінюють цукор:
- Фруктоза
До недавнього часу саме фруктозу називали здоровим замінником цукру. Цей моносахарид абсолютно не вимагає для засвоєння інсуліну, а значить, підходить людям, що страждають на діабет. Маючи однакову калорійність з цукром, фруктоза солодша: тобто в чай потрібно класти не звичні дві ложки, а тільки одну.
Однак не варто забувати, що фруктоза може викликати таке захворювання, як ожиріння. Цей простий вуглевод, прямуючи прямо до клітин, не проходить етапів розщеплення, і в підсумку трансформується в жир. До того ж, фруктоза негативно впливає на гормон ситості – лептин. Мозок просто не отримує сигнал про те, що ви вже ситі.
Висновок: здоровим людям фруктоза в чистому вигляді ні до чого. Її споживання може бути виправдане тільки стосовно діабетиків, спортсменів під час сильних навантажень і тих, хто страждає недоліком ваги.
- Ксиліт і сорбіт
Ці натуральні замінники цукру не є вуглеводами, а належать до групи спиртів. Вони повільно проникають в клітини організму (на відміну від фруктози) і не провокують швидкий викид інсуліну. За калорійністю – вони не поступаються цукру. Слід дотримуватися добової норми в 30 грамів, в іншому випадку можна спровокувати розлад шлунково-кишкового тракту.
Висновок: це безпечна альтернатива цукру, якщо вживати в фіксованому обсязі, підходить діабетикам.
- Штучні підсолоджувачі
Аспартам, цикламат, ацесульфам, сахарин, сукралоза – найпопулярніші представники штучних підсолоджувачів. Спочатку солодкі таблетки і драже призначалися для хворих на діабет, але поборники здорового способу життя швидко зрозуміли їхню головну перевагу – відсутність вуглеводів.
Однак синтетичні замінники цукру розпалюють апетит до солодкого. Експерименти в лабораторіях показали, що створений хімічним шляхом "цукор" погано виводиться з організму, порушує обмінні процеси і зовсім не захищає від діабету.
Висновок: аптечні підсолоджувачі з нульовою калорійністю не можна назвати дієтичним продуктом.
- Мед
Майже на 80% мед складається з цукру, інше – вода і мікроелементи (не більше 1,6%). Добова норма меду – 2-3 столові ложки на день. Але мед не може забезпечити організм всіма необхідними речовинами. Безконтрольне споживання меду, як і шоколаду, псує талію і зубну емаль.
Висновок: мед – цілком здорова альтернатива білому цукру, але ласувати цим калорійним продуктом потрібно помірно. Допускається споживання людьми з цукровим діабетом.
- Стевія
Це унікальна рослина, яку ще називають медовою травою. Випускається у вигляді порошків, спресованих таблеток або сиропів. Її додають у випічку, йогурти, маринади, джеми. Стевія некалорійна і не шкодить зубній емалі.
До того ж медова трава пригнічує апетит і тягу до солодощів, сприяє виведенню токсинів.
Висновок: багато дієтологів вважають, що за стевією – майбутнє. Вона практично не має протипоказань і допускається в раціоні діабетиків і людей з надмірною вагою.