Як вибрати якісні макарони, які будуть не тільки смачні, але і корисні:
1. Уважно читаємо інформацію на упаковці, на ній повинна бути вказана група продукту: А, Б, або В. До групи А відносяться вироби, виготовлені з твердих сортів пшениці, до групи Б – з склоподібної пшениці, а до групи В – з м'якої пшениці. За італійськими мірками, тільки цільнозерновий продукт має право іменуватися макаронами – його і беремо.
2. Читайте склад. Якщо в складі макаронів крім води і борошна нічого не написано, значить, ви зробили правильний вибір.
3. Якщо на дні пачки ви побачите зламані шматочки макаронів або крихти, значить вони виготовлені не з твердих сортів, справжні макарони не ламаються.
П'ять бюджетних дієтичних рецептів макаронів:
Паста з брокколі і вином
Складові:
- 500 г брокколі (розібрати на суцвіття);
- жменя базиліку;
- 3-4 столові ложки білого сухого вина;
- 1 столова ложка оливкової олії;
- зубчик часнику;
- пармезан;
- сіль, перець;
- упаковка цільнозернової пасти пенне.
Брокколі відварити в киплячій воді 5-6 хвилин. Дрібно нашаткувати. Обсмажити дрібно нарізаний часник на оливковій олії. Додати брокколі. Влити вино і дати йому випаруватися. Додати дрібно нарізаний базилік, сіль, перець. Паралельно відварити пасту. Подавати відразу, змішавши з соусом і посипавши тертим пармезаном. Можна залишити кілька цілих суцвіть брокколі і прикрасити ними блюдо при подачі.
Паста з тунцем і томатами
Складові:
- 400 г цільнозернової пасти;
- банка тунця у власному соку;
- 1 середня цибулина;
- банка консервованих помідорів (теж у власному соку);
- зубчик часнику;
- невеликий червоний стручковий перець;
- оливкова олія;
- сіль, перець;
- базилік;
- пармезан.
Поки вариться паста, обсмажити дрібно нарізаний часник і червоний перець, додати дрібно нарізану цибулю, пасерувати до золотистого кольору. Додати тунець, через 2-3 хвилини додати помідори. Посолити, поперчити, тушкувати 5-10 хвилин. Готову пасту відкинути на друшляк, змішати в сковороді з соусом, щоб паста просочилася. Подавати з пармезаном і базиліком
Паста з брокколі і песто
Складові:
400 г цільнозернової пасти (відмінно підходить, наприклад, тальятелле);
- 250 г брокколі;
- жменя базиліку;
- 4 столові ложки соуса песто;
- пармезан;
- сіль.
У киплячу воду опустити пасту і дрібно нарізані шматочки стебла брокколі. За 2 хвилини до готовності додати нарізані суцвіття брокколі. Відкинути на друшляк, потім перекласти назад в каструлю. Додати дрібно нарізаний базилік, соус песто і тертий пармезан, як слід перемішати. Якщо соус вийшов занадто густим, можна додати в пасту трохи води, що залишилася від варіння.
Паста з креветками і соком лимона
Складові:
- 10 великих креветок;
- 400 г цільнозернової пасти (краще спагетті);
- 3 столові ложки каперсів;
- лимон;
- оливкова олія;
- перчик чилі;
- жменя базиліку;
- пармезан;
- сіль, перець за смаком.
У креветок видалити голову, розрізати уздовж, не прорізаючи нижню частину панцира. Розгорнути креветки до плаского стану. Промити водою, обсушити, посолити. На сковороді розігріти оливкову олію, додати каперси, обсмажувати 1 хвилину. Перекласти на тарілку. Викласти на сковороду креветки, обсмажити протягом 2-3 хвилин, поки вони не стануть рожевими. Перекласти на тарілку. Відварити пасту. У сковороді змішати оливкову олію (2-3 столові ложки), 3 столові ложки лимонного соку, додати 1 чайну ложку лимонної цедри, каперси і дрібно порізаний чилі, обсмажити все протягом 2 хвилин. Викласти в сковороду пасту і нарізаний базилік, добре перемішати. Розкласти пасту по тарілках, зверху викласти креветки, додати трохи тертого пармезану.
Паста з гарбузом
Складові:
- 160 г спагетті;
- 300 г гарбуза;
- 500 г помідорів;
- 2 см кореня імбиру;
- зубчик часнику;
- петрушка;
- оливкова олія;
- сіль, чорний перець.
Гарбуз почистити і дрібно нарізати. Часник дрібно нарізати і пасерувати на оливковій олії. Додати гарбуз і обсмажити. Помідори ошпарити, зняти шкірку, нарізати і додати до гарбуза. Овочі тушкувати, помішуючи, на повільному вогні до розм'якшення, додати тертий імбир, петрушку, сіль і перець. Відварити пасту, змішати з соусом, при подачі посипати пармезаном.
Паста з тунцем для ледачих
Відварити 175 г пасти, додати 100 г тунця у власному соку, нарізати часточками помідор, додати маслини за смаком. Швидко, некалорійно і поживно.