Психологія стрункості: на що потрібно звертати увагу і як їсти, щоб схуднути

19 Березня 2017, 11:00

Сідайте ближче до вікна, але спиною до їжі, і замовляйте страви у худих офіціантів

<div id="gt-res-content">
<div id="gt-res-dir-ctr" class="trans-verified-button-small" dir="ltr"><span id="result_box" lang="uk"><span>Правильна</span> <span>стратегія</span><span>.</span> <span>Вибирайте</span> <span>контрастний</span> <span>посуд</span
Правильна стратегія. Вибирайте контрастний посуд. Автор фото: Вiталiй Лазебник, "Сегодня"

На тему "що, коли і скільки їсти" існує безліч інформації. Одні дієтологи, наприклад, забороняють їсти після шостої, інші – ратують за вечерю, бо це дозволяє нашому обміну речовин працювати на повну котушку. Хтось повністю викреслює з раціону жири, а хтось придумує цілі дієти, основу яких вони складають. Професор Корнельського університету Брайан Уонсінк вирішив підійти до вивчення "їстівного" питання по-науковому, щоб покласти в основу своїх висновків дані без найменшого суб'єктивного нальоту. Разом зі своїми помічниками він аналізував чеки в ресторанах, вивчав поведінку людей в закладах зі шведським столом, проводив різноманітні досліди, наприклад, ставив перед учасниками експерименту "бездонні" тарілки, які через трубочки постійно наповнювалися супом. Всі його спостереження лягли в основу книги "Бездумна їжа".

Ми прочитали її і вибрали найцікавішу інформацію, яка допоможе тим, хто хоче позбутися від жирового баласту, зробити це без особливих зусиль і дієт. Для цього потрібно всього лише перестати їсти на автоматі, а також звертати увагу, що і хто оточує вас під час їжі.

ТЕМРЯВА — КРАЩИЙ ДРУГ ЗАЙВОЇ ВАГИ

Перелопативши купу ресторанних чеків, Брайан Уонсінк прийшов до висновку: в приміщеннях з приглушеним світлом відвідувачі поглинають на 39% більше калорій. Крім того, ті, хто вибирає затишні темні куточки, на 73% частіше замовляють десерт, ніж ті, хто сідає біля вікон.

МАСКУВАННЯ ДЛЯ СОЛОДКОГО

На ресепшені, будь-то офіс або приватна клініка, прийнято ставити "комплімент" для відвідувачів – карамельки в вазах. Опитавши секретарів, яким доводиться весь робочий день проводити поруч з цією спокусою, вчений дізнався, що велику небезпеку для фігури несуть прозорі ємності. З них солодощів з'їдається на 71% більше, ніж, наприклад, з непрозорих керамічних ваз. А це – 77 зайвих калорій в день, які за рік можуть вилитися в пару-трійку додаткових кілограмів. Тому, якщо вже не можете жити без десерту, по-перше, не ставте його на видному місці: ви на автоматі будете постійно "перекушувати". А по-друге, розміщуйте його в непрозорі упаковки: як то кажуть, з очей геть – з серця геть. Нехай краще в поле вашого зору потрапляє морквина: вона некалорійна, корисна і, що найголовніше, задовольняє жувальний рефлекс.

НЕ ПОСПІШАЙТЕ ЗІ ЗМІНОЮ ТАРІЛОК

У хороших ресторанах офіціанти намагаються якомога частіше міняти тарілки у відвідувачів, навіть не підозрюючи, що побічно впливають на їх апетит. Невтомний професор в ході чергового експерименту побачив, що люди поглинали набагато більше курячих крилець, якщо кісточки негайно прибирали. Коли ж вони гіркою височіли на тарілках, то як би семафорили їдокам: "Зупинися! Подивися, скільки ти вже з'їв!"

СІДАЙТЕ СПИНОЮ ДО СТІЙКИ З ЇЖЕЮ

Заклади з системою харчування "шведський стіл" виявилися відмінним полігоном для професорських досліджень. Провівши там чимало годин, він прийшов до вельми цікавим умовиводів. По-перше, стрункі люди майже на п'ять метрів далі, ніж повні, сідають від стійок до їжі. По-друге, сидять до них спиною. По-третє, перш ніж покласти щось на тарілку, вони проводять розвідку боєм - ретельно вивчають весь асортимент. Товстуни ж роблять все з точністю до навпаки.

ЧИМ БІЛЬШЕ МОТЛОХУ, ТИМ СИЛЬНІШИЙ АПЕТИТ

У наступному експерименті взяло участь 98 осіб. Половину попросили почекати в захаращених кухнях, половину - в акуратних, без зайвих предметів на столах. Але і там, і там розставили миски з крекерами. І виявилося, що на кухнях-звалищах учасники досліду з'їдали в два рази більше печива, ніж там, де було прибрано. Так що, панове, частіше прибирайте будинок. Це буде впливати на вас як на фізичному рівні (під час прибирання калорії прекрасно спалюються), так і на підсвідомому.

ЕФЕКТ КОНТРАСТУ: ЧЕРВОНЕ НА БІЛОМУ

Вибирайте для страв контрастний посуд. Наприклад, ті, кому пасту подавали на білих тарілках, з'їдали на 18% більше, ніж ті, кому її пропонували, наприклад, на червоних. А ось для шматка біфштекса краще підійде біле блюдо.

СТРУНКІСТЬ ЛЮБИТЬ САМОТНІСТЬ

Під час дружнього застілля ми, як то кажуть, за компанію можемо з'їсти мало не в два-три рази більше, ніж під час трапези в гордій самоті. А якщо страви подають повні офіціанти - пиши пропало: у них замовляють більше калорійну їжу, ніж у худих колег. Той же ефект, що і компанія, надає і телевізор: поєднуючи перегляд фільму і вечерю, ми відпускаємо гальма і готові з'їсти все, що попадеться під руку.

Ви зараз переглядаєте новину "Психологія стрункості: на що потрібно звертати увагу і як їсти, щоб схуднути". Інші Схуднення та дієти дивіться в блоці "Останні новини"

Автор:

Токарчук Олена

Джерело:

"Сегодня"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Комментарi

залишилось символів: 1000 Правила коментування