Як вибрати ідеальне морозиво

24 Червня 2017, 13:00

В упаковці, молочного кольору, правильної форми і тане 15-20 хвилин

<div id="gt-res-content">
<div id="gt-res-dir-ctr" class="trans-verified-button-small" dir="ltr"><span id="result_box" lang="uk"><span>Вагове</span> <span>морозиво</span> <span>виглядає</span> <span>вкрай</span> <span>апетитно</span><span>,</span> <span>
Вагове морозиво виглядає вкрай апетитно,

Літня пора – час не тільки сонця і пляжу, але перш за все – морозива. Зараз його продають скрізь і в таких кількостях, що розбігаються очі, і тут головне – правильно вибрати. Тим більше що хороший десерт допоможе вгамувати голод, адже містить натуральні жири і білки. А ось сурогат не тільки не дасть ситості, але може навіть алергію викликати. Гарне морозиво сьогодні не найдешевший продукт: за нього доведеться заплатити близько 14-20 грн, залежно від виробника і наповнювача. Щоб ці гроші не були витрачені дарма, ми з'ясували, як вибрати гарні ласощі і на що потрібно звернути увагу при покупці.

Як це зробити правильно, "Сегодня" розповіли регіональний менеджер молокопереробної компанії Олександр Ербелідзе і дієтолог Оксана Шевчук
.

ЗА ПОКУПКОЮ: В МАРКЕТ ЧИ ЛАРЬОК

Незважаючи на те, що практично на кожному другому великому перехресті можна зустріти морозиво на вагу, експерти його купувати не рекомендують: з'ясувати склад і термін придатності такого продукту нереально. Тим більше що в мобільних торгових точках-холодильниках складніше зберігати правильний температурний режим. Зважитися на вагові ласощі можна тільки в разі, якщо це кіоск відомого виробника (наприклад, по франшизі), де дотримуються стандартів виробництва і зберігання. Впевнено ж купувати можна в невеликих магазинчиках і ларьках упаковане морозиво.

За словами експертів, завезення товару в той чи інший район або регіон відбувається однаково, і партії що в великому маркеті, що в лавці поруч з будинком однакові. Але ціна в маркеті може відрізнятися в меншу сторону: один і той же продукт в маркеті можна купити на 1,5-2,5 грн дешевше.

Визначити якість продукту за зовнішнім виглядом досить складно: етикетки не вицвітають, а на дизайні і фарбах виробники не економлять, адже це багато в чому "дитячий продукт", якому потрібна гарна упаковка. Взявши в руки пачку, зверніть увагу, щоб вона була правильної форми (конус, стаканчик, прямокутник і т. д.): змінена форма говорить про те, що морозиво тануло, а значить – зіпсоване. Вирішивши вибрати продукт з прозорою кришкою, зверніть увагу на колір і форму – морозиво повинно бути без патьоків, а на продукті – дотриманий початковий рельєф.

ЕТИКЕТКА: ДСТУ, СКЛАД І КОЛІР

Шукайте на упаковці літери ДСТУ - вони означають, що морозиво виконано за державними стандартами. Цифри ДСТУ 4733: 2007 і 4735: 2007 говорять про те, що воно молочне, вершкове або пломбір. Різниться таке морозиво за ступенем жирності: пломбір - до 20% жиру, вершкове - 8-12%, молочне - 5-7% жирності. У складі такого солодкого десерту повинні бути натуральні жири (молоко, вершки), а не рослинні. Взагалі, чим менше перелік інгредієнтів, тим краще, адже класика цього продукту - молоко, вершкове масло, вершки і цукор.

Букви ТУ (технічні умови) говорять про те, що морозиво вироблено за індивідуальною рецептурою, а вона не завжди проходить всі контролі якості. Як правило, таке морозиво дешевше, але і натуральних складових в ньому менше. Зверніть увагу і на дату виготовлення, хоча, відповідно до стандартів, термін придатності морозива при дотриманні необхідного температурного режиму - рік. Такі дані, як фізична адреса виробника, харчова та енергетична цінність, вага, назва самого морозива і марки повинні бути обов'язково.

За кольором продукт повинен бути не чисто білим, а наближатися до молочного або вершкового. Уникайте ненатуральних яскравих кольорів - це говорить про наявність "хімії". Якісне морозиво повинне танути при кімнатній температурі 15-20 хвилин, рівномірно, без утворення води. Чим швидше воно тане і чим рідині краплі - тим більше в ньому води і менше молока або вершків.

ФРУКТОВО-ЯГІДНЕ МОРОЗИВО, ЗАМОРОЖЕНИЙ СІК, ЩЕРБЕТ І ЙОГУРТ

Досить поширені і ласощі, в яких молочні інгредієнти замінюють на фруктове пюре або заморожений сік. Головна його відмінність, крім смаку, - низька калорійність. У такого морозива ДСТУ 4734: 2007, що дозволяє замінювати молоко водою або цукровим сиропом.

Вибираючи таку солодкість, зверніть увагу на кількість замінників і добавок (Е-шок) – їх повинно бути мінімум. Добре, якщо виробник чесно вказує, що це фруктовий лід, а не морозиво з фруктовим наповнювачем. Схожий варіант – щербет, до складу якого входять шматочки сухофруктів і подрібнені горіхи. Ще один різновид холодних солодощів – заморожений йогурт – це звичний нам йогурт, тільки солодший і жирний, який фасується і заморожується промисловим способом. Ці ласощі особливо популярні в Європі і серед послідовників здорового способу життя. У вітчизняних супермаркетах заморожений йогурт ще не настільки популярний, як інші види морозива, та й за ціною він трохи вище звичайного пломбіру: в середньому за заморожені бактерії доведеться викласти 25-30 грн.

ice-2301601_1920

Ви зараз переглядаєте новину "Як вибрати ідеальне морозиво". Інші Покупки дивіться в блоці "Останні новини"

Автор:

Шагінян Тетяна

Джерело:

"Сегодня"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Комментарi

залишилось символів: 1000 Правила коментування