I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Як вибрати свіже та корисне м'ясо: поради експертів

Звертати увагу потрібно на колір і запах продукту, а відсутність жиру має викликати серйозні підозри

З усіх продуктів в Україні за останній час найсильніше подорожчала свинина – ціна на це м'ясо за півроку додала майже 20 грн за кіло. У Києві за кілограм просять вже більше 100 грн, у Дніпропетровській області – 98,63 грн, в Одеській – 97 грн, Вінницькій – 84,22 грн. Найдешевша свинина в Тернопільській області – майже 83 грн. Серед причин подорожчання називають сезонний фактор і африканську чуму свиней.

Реклама

При цьому купувати менше м'яса українці поки не стали – за статистикою, за рік з'їдають по 21 кг, що на 2% більше ніж раніше. Як вибрати якісну, безпечну і свіжу свинину, щоб не витратити гроші даремно, з'ясовували журналісти програми "Ранок з Україною" на телеканалі "Україна".

В першу чергу, необхідно простежити, щоб на прилавку свинина лежала в холодильнику, адже м'ясо – швидкопсувний продукт. Оптимальна температура зберігання – 0 ... + 2 градуси. За підтримку температурного режиму несуть відповідальність продавці.

"Може зберігатися при температурі +4 ... + 6 градусів, але тоді термін зберігання буде менше. Температура +6 градусів вже небажана. М'ясо при такій температурі в торговому залі має лежати не більше доби, а якщо за цей час воно не було продано, продукт знімається з продажу", – розповідає експерт з харчових продуктів Олена Сидоренко.

Реклама

В інтернеті стверджують, що визначити якість м'яса можна по запаху – мовляв, якщо пахне соломою, значить, що продукт домашній. Але експерти сумніваються в такому способі і кажуть, що соломою підкопчують тільки сало.

"Якщо пахне соломою, то щось тут не те. Можливо, м'ясо зберігали десь в соломі або разом зі шпиком, можливо, провели додаткову обробку речовиною, яке нагадує солому по запаху. М'ясо повинно пахнути тільки м'ясом", – застерігає Сидоренко.

"Якщо м'ясо пахне кров'ю – це швидше погано, ніж добре. Можливо, при забої не були дотримані санітарні норми, тому що вся кров з м'яса повинна витекти. Якщо пахне кров'ю, то кров потрапила в м'ясо, і воно буде швидше псуватися", – додає шеф-кухар Дмитро Руденко і каже, що домашня свинина пахне свіжим м'ясом і молоком.

Реклама

Експерти радять звертати увагу і на колір м'яса – у якісного продукту від рівномірний, від світло-рожевого до темного.

"Обов'язково, щоб жили були без зеленуватого кольору, щоб вони були білі, незавітрені. Якщо завітрені – значить, м'ясо несвіже і довго лежало на відкритому повітрі, по ньому запросто могли повзати мухи", – пояснює Руденко.

Білим або трохи жовтуватим повинен бути і жир на м'ясі. Якщо він потемнів, свинина вже не першої свіжості, а якщо рожевий – тварину неправильно забили. А ось свинина зовсім без жиру повинна викликати у покупця побоювання.

"Жир має властивість прогіркати. Верхній шар жиру можуть зрізати, коли він починає прогіркати і погано пахнути – і це означає, що м'ясо неякісне", – каже шеф-кухар.

Продавці на ринку підказують ще один метод, як визначити свіже м'ясо: "Коли є кровинки, це свідчить, що м'ясо свіже. У тому шматку, який заморожували або який несвіжий, кровинок вже не буде", – розповідає продавщиця Ольга.

Експерти погоджуються – це, дійсно, ознака свіжого м'яса. Але не факт, що такий продукт буде безпечним. "Кров – це субстанція, в якій дуже добре розвиваються патогенні мікроорганізми", – зазначає Сидоренко.

Краще знайти шматок без крововиливів і натиснути на нього пальцем – свіже м'ясо буде пружним. "М'ясо має бути прохолодним і пружним – ямка після натискання пальцем повинна вирівнятися. Якщо не вирівнюється, це вже якийсь труп з анатомки", – каже експерт.

Крім того, шеф-кухар радить звернути увагу на м'ясо після приготування: якщо в смаженому шматку після розрізу помітні бульбашки – значить його кілька разів заморожували і розморожували.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти