Кава по-чемпіонськи: рецепт від переможців світових і українських змагань

10 Квітня 2017, 05:10

Профі додають в каву женьшень, какао і лукум

<p style="text-align: justify;">Фото: pixabay.com</p>
Фото: pixabay.com

Днями в Києві пройшов Kyiv Coffee Festival 3.0, який об'єднав тисячі кавоманів, обсмажувальників кави, представників кав'ярень, професійних бариста і сертифікованих суддів. Ми побували на заході, і нам вдалося дізнатися секрети смачної кави в джезві від чемпіона світу з її приготування, а також отримати ексклюзивний рецепт від чемпіонки України.

ПОРАДИ ВІД НАЙКРАЩОГО КАВОВАРА У СВІТІ

Ставрос Лампрінідіс в цьому році на українському чемпіонаті був головним суддею. У 2014 році він здобув перемогу в Світовому чемпіонаті із заварювання кави в джезві в рамках World of Coffee. Тоді він переміг з рецептом кави, яку приготував на воді, настояній на пелюстках троянд, з додаванням лукума. Точні пропорції він тримає в секреті, але ось порадами, як варити каву в турці, щоб близькі вас називали кавовим чемпіоном, він з "Сегодня" все-таки поділився.

ВОДАВона повинна бути м'якою, з мінімальною мінералізацією.

КАВАТільки свіжообсмажена, а на дотик – як пил. Ставрос п'є виключно Speciality Coffee з Ефіопії і Панами (вона складається тільки з добірних сортів зерен арабіки, які вирощені на висоті більш ніж 1000 м).

ДЖЕЗВАДуже важливий матеріал, з якого вона виготовлена. Для Ставроса ідеальна турка з міді з товщиною стінок ≈ 1,5 мм. Цей метал має високу теплопровідність, добре і швидко прогрівається по всій площі. Оскільки окис міді розчиняється в воді і може зіпсувати не тільки смак кави, але і являє собою загрозу для здоров'я, внутрішність джезви повинна бути покрита тонким шаром харчового олова. І, звичайно, важливий розмір джезви. Найкращою є та, яка розрахована на одну чашку кави: в маленькій джезві кава виходить найбільш ароматною і максимально смачною. Ставрос радить використовувати 7 г меленої кави на 60 мл води кімнатної температури.

new_image_374

Суддя і переможниця. Ставрос разом з чемпіонкою України


КАВА "СМАК ПЕРЕМОГИ"

В цьому році чемпіонкою України з приготування кави в джезві стала Анна Подоляк з Києва. Тепер дівчині належить захищати честь України на світовому кавовому чемпіонаті в Будапешті з 13 по 15 червня. Вона поділилася з нами рецептом кави, який приніс їй перемогу.

Інгредієнти (на 1 порцію):

  • Кава 9 г
  • Какао 3 г
  • Вода 80 мл
  • Женьшень улун 5 г
  • Квітки османтусу 1 г
  • Сушена квітка кави 1 г
  • Нектар з кульбаб 3 г

Приготування (10 хвилин):

Зваріть каву в джезві з додаванням мелених какао бобів. Заваріть чай на основі женьшеню улун, квіток османтусу і сушену квітку кави. І каву, і чай охолодіть. На дно келиха налийте нектар з кульбаб. Додайте чай, потім каву, попередньо відфільтровану через аеропресс.

new_image2_358

Ганна Подоляк з призом

Ви зараз переглядаєте новину "Кава по-чемпіонськи: рецепт від переможців світових і українських змагань". Інші Ресторани України дивіться в блоці "Останні новини"

Автор:

Анна Курцановська

Джерело:

"Сегодня"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Комментарi

залишилось символів: 1000 Правила коментування