ГАРБУЗ, ФАРШИРОВАНИЙ КІНОА
Інгредієнти (на 4 порції):
- Гарбуз 1,5 кг
- Кіноа (або рис) 120 г
- Морква 2 шт.
- Родзинки 100 г
- Лук 2 шт.
- Часник 2 зубчики
- Коріандр кілька гілочок
- Оливкова олія 2 ст. л.
- Сіль, перець за смаком
Приготування (60 хвилин):
Відварити кіноа в киплячій підсоленій воді, дотримуючись часу, вказаного на упаковці.
Замочити родзинки в гарячій воді. Коли вони розбухнуть, злити зайву воду.
Очистити цибулю, моркву і часник. Цибулю і часник дрібно нарізати. Моркву нарізати середніми кубиками. Коріандр дрібно нарубати.
З гарбуза зрізати верхню частину і акуратно видалити ложкою насіння. У нагрітої з оливковою олією сковороді обсмажити цибулю і часник. Потім додати моркву, посолити, поперчити і готувати близько 10 хвилин. Зняти сковороду з плити, додати кіноа, родзинки і коріандр. Перемішати.
Нафарширувати приготовленою начинкою гарбуз, накрити верхньою частиною і запікати в попередньо розігрітій до 180° С духовці 40 хвилин.
ШАМПІНЬЙОНИ З ЖУРАВЛИНОЮ
Інгредієнти (на 6 порцій):
- Печериці 450 г
- Волоські горіхи 1/4 чашки
- Часник 2 зубчики
- Оливкова олія 1 ст. л.
- Лук-шалот 1/2 чашки
- Шавлія 2 ст. л.
- Розмарин 2 ч. л.
- Чебрець 1/4 ч. л.
- Морська сіль 1/4 ч. л.
- Чорний мелений перець за смаком
- Сушена журавлина 1/3 чашки
- Винний оцет 1 ч. л.
- Петрушка 1/4 чашки
Приготування (60 хвилин):
Розігрійте духовку до 200 градусів. Велике деко застеліть папером для випікання. Видаліть ніжки печериць. До кухонного комбайну або до чаші блендера викладіть 1 стакан волоських горіхів, подрібніть 15-20 разів.
Нагрійте великий сотейник на середньому вогні і додайте трохи оливкового масла, подрібнені волоські горіхи, дрібно нарізану цибулю-шалот, подрібнені шавлію, розмарин і чебрець. Посоліть, поперчіть. Готуйте 5-7 хвилин, часто помішуючи. Зніміть з вогню, додайте журавлину і винний оцет. Посоліть, поперчіть.
Гриби нафаршируйте сумішшю, посипте волоськими горіхами. Випікайте 15-20 хвилин. Прикрасьте блюдо рубаною петрушкою.
ДОМАШНІ БАТОНЧИКИ МЮСЛІ З БАНАНОМ
Інгредієнти (на 6 порцій):
- Вівсяні пластівці 170-200 г
- Вівсяні висівки 1 ст. л.
- Сухофрукти (фініки/родзинки/чорнослив/курага) 100 г
- Горіхи, насіння (будь-які) 80 г
- Насіння льону 2 ст. л.
- Насіння кунжуту 2 ст. л.
- Банан (дуже стиглий) 1 шт.
- Арахісова паста (натуральна, без гідрогенізованого масла) 1 ст. л.
- Мед (за бажанням), стевія або цукор 1 ст. л.
- Масло кокосове 3 ст. л.
- Кориця 1 ч. л.
- сіль дрібка
Приготування (90 хвилин):
Духовку розігріти до 180 градусів. Деко застелити папером для випічки, рівним шаром розподілити пластівці і відправити їх до духовки підсушитися на 20-25 хвилин, вони повинні стати золотистого кольору.
Сухофрукти промити і замочити хвилин на 15-20.
Подрібнити половину горіхів ножем (не дуже дрібно). До чаші блендера скласти іншу половину горіхів, сухофрукти, арахісову пасту, мед, пробити пульсуючими рухами кілька разів.
Порада: не закидайте до чаші блендера всі горіхи і насіння одночасно (особливо темні за кольором, наприклад, чорний кунжут і насіння льону – їх краще взагалі не подрібнювати): це може забарвити масу в сірий колір, і ваші батончики матимуть непривабливий вигляд).
Банан розім'яти до стану пюре. До глибокої миски відправити вівсяні пластівці і висівки, горіхи, подрібнену масу з блендера, насіння льону та кунжуту, бананове пюре, кокосове масло, корицю і дрібку солі.
Суміш ретельно перемішати, дати постояти 5-10 хвилин, щоб пластівці набрякли. Маса повинна бути липкою, але не сильно вологою. Якщо суміш суха, додайте трохи води (можна меду або пару ложок олії). Якщо ж навпаки, додайте ще 1-2 ложки висівок.
Перекласти масу на деко, застелене пергаментом (або до силіконової форми), щільно утрамбувати. Випікати 40-50 хвилин в розігрітій до 180 градусів в духовці.
Витягти з форми, остудити і розрізати пласт на невеликі батончики. Після повного охолодження вони будуть щільнішими і хрусткішими. Їх можна зберігати в морозильній камері до 2-3 місяців, переклавши кожен шаром пергаментного паперу, в контейнері, який щільно закривається.
Дякуємо за рецепти шеф-кухарю проекту "Здоровий Київ".
Читайте також:
- З початком посту в Україні подорожчають продукти – експерт
- Великий піст 2017: календар харчування по днях
- Великий піст: скільки коштуватимуть овочі і риба
- Великий піст-2017: що можна їсти в ці дні
- Чим небезпечні для здоров'я сухі сніданки і чим їх замінити: поради дієтолога і кардіолога
- Як побороти залежність від солодкого