5 головних продуктів, які допоможуть "зарядити" розум школяра

Обов'язкові також молоко і какао

Щоб дитина без шкоди для здоров'я гриз граніт науки, у нього повинні бути сили і гарний настрій. Обидва завдання запросто вирішуються сніданком – звичайно, якщо він буде складений з продуктів, необхідних для підвищення "енергоємності" дитячого організму.

Чим же "зарядити" школяра? Візьміть на озброєння поради Наталії Гордієнко, гастроентеролога, терапевта вищої категорії клініки Doctor Sam, і Бориса Скачко, дієтолога і фітотерапевта.

Реклама

На сніданок дитина повинна з'їсти один з таких продуктів: яйце (варене або у вигляді омлету), сир (сирої, в запіканці, сирники, в млинцевій начинці або ледачих вареники), овочі (сирі, варені, печені або тушковані), фрукти (свіжі , запечені або сушені), кашу (гречка, пшоно, овес, перловка, рис). В якості обов'язкової доповнення – бутерброд з маслом і сиром плюс какао або сік, або галетное печиво або здобна булочка – з молоком, кефіром або йогуртом.

Чому? Розберемося.

  • КАКАО - ЕНЕРГОТОНІК І ГАРМОНІЗАТОР РОБОТИ МОЗКУ

Відмінний напій з ранку – какао: воно покращує кровопостачання головного мозку і підтримує здоров'я серця. Соки (як джерело вітамінів, мінералів і глюкози) також енерготоніки. А кисломолочні продукти допомагають травленню і додають сил, попереджуючи інтоксикацію організму.

Реклама
  • ОВОЧІ ТА ФРУКТИ – ДЛЯ ГАРНОГО ОБМІНУ РЕЧОВИН

Рослинна їжа – це джерело вітамінів і мінералів, нестача яких для дитини критична – адже дитячий організм не тільки функціонує (як у дорослого), але ще й зростає.

  • ВЕРШКОВЕ МАСЛО – ДЛЯ УВАЖНОСТІ

Ще одна роль холестерину – участь у передачі нервових імпульсів. Його також ще твердий сир (його можна давати 2-3 рази на тиждень) і вершкове масло: воно необхідне дитині щодня – кубик з пів сірникової коробки.

  • КАШІ - ПРОТИ ШВИДКОЇ СТОМЛЮВАНОСТІ

Каші – це джерело здорових вуглеводів: вони потрібні, щоб були сили гратися і щоб не голодував головний мозок. А печиво або булочка, хоча і "швидкі" вуглеводи, теж не зовсім марні – вони, як джерело глюкози, також підживлюють дитини енергією.

Реклама
  • ЯЙЦЯ – НА ПІДТРИМКУ ГОРМОНІВ І СЕРЦЯ

Джерелом полегшеного білка є яйця. Плюс в жовтку містяться поліненасичені жирні кислоти (для роботи серця і судин), вітамін Д, без якого неможливо засвоєння кальцію, і холестерин, необхідний для росту дитячого організму і дозрівання статевої системи дитини.

  • МОЛОКО, СИР, КЕФІР І ЙОГУРТ – МОДУЛЯТОРИ ЗРОСТАННЯ І МІЦНИХ ЗУБОВ

Кальцій в молочних продуктах потрібен для формування зубів і кісток (а найлегший для переварювання його джерело – молоко). Повноцінний розвиток дитини неможливо без білка. А кисломолочні продукти легкозасвоювані і не викличуть тяжкості в шлунку і голові.

cheesecakes-1484911_1920

Сирники. Зроблять голову світлою

За півгодини до сніданку школяр повинен випити 150 мл води. Протягом дня він також повинен її пити (окрім інших напоїв) – з розрахунку 30 мл на 1 кг ваги: за 20-30 хвилин до їди або через 40-45 хвилин після. Справа в тому, що передача імпульсів в головному мозку, видалення шлаків, формування нових клітин і доставка до них поживних речовин відбуваються у водному середовищі. Ні рідини – немає нормального перебігу зазначених процесів. Проявиться це у школяра важкою головою або болем в ній, слабкістю або швидкою стомлюваністю. Тому в школу дайте дитини пляшечку з половиною його денної норми води. А якщо він залишається на групу подовженого дня, то 2/3.

КОРИСТІ БІЛЬШЕ: ПОРАДИ

ЯЙЦЯ – НЕКРУТО. При тривалій тепловій обробці білок стає менш розчинною, а в жовтку знижується вміст поліненасичених жирних кислот. Тому варіть яйце близько 30 сек. після закипання або готуйте на пару.

КРУПИ – ЗАМОЧУВАТИ. Вуглеводи в крупах навіть при довгій варінні не втрачають своїх корисних властивостей, а ось мінерали і клітковина (вона покращує травлення і попереджає запори) і вітаміни групи В (необхідні для нервової системи школяра) – істотно. Тому з вечора залийте крупу водою, присолите або додайте трішки цукру. Вранці вам знадобиться в 2-3 рази менше часу для її варіння до готовності.

ОВОЧІ – У ПАРОВАРЦІ. Це самий щадний для корисностей вид обробки. Гірше зберігаються корисні речовини при запіканні, ще менше їх – після варіння (щоб знизити масштаби втрат, кладіть овочі у воду, коли вона вже закипіла).

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти