Яким повинен бути осінній раціон – поради лікарів для підтримки імунітету

Додавайте гірчинку в чаї, їжте менше солодощів і жирного

Осінь непомітно наблизилася до свого екватора, а ми все ще намагаємося підлаштуватися і адаптуватися до нових погодних умов. Щоб без зайвого стресу увійти в сезон жовтого листя, дощів і холодного вітру, недостатньо просто утеплитися і змінити гардероб, важливо також переглянути свою дієту. Правильне сезонне харчування – це одна зі складових міцного імунітету і гарного настрою в міжсезоння.

МЕНШЕ ЖИРУ

Реклама

Ні для кого не секрет, що жирна і важка їжа в принципі не особливо корисна, а в осінній застудний період така їжа – це зайвий удар по ослабленому організму. При найменшому прояві застуди фастфуд, напівфабрикати тощо повинні стати для вас табу. "Організм повинен витрачати енергію не так на перетравлення важкої їжі, а на боротьбу з хворобою, – коментує дієтолог Олена Юдіна. – Віддайте перевагу курячому бульйону з овочами: в ньому міститься карнозин, який має імуномодулюючу дію".

ВІТАМІННА ВЕСЕЛКА

Осінь багата на дари полів і садів. Яблука, груші, виноград, баклажани, солодкий перець, різні види капусти, корінь петрушки, селери, пастернаку, дайкон, достаток зелені – все це невичерпне джерело вітамінів і мікроелементів, які допоможуть нам підготувати організм до сезонних спалахів ГРВІ. "Бажано в день з'їдати овочі та фрукти семи різних кольорів, – радить Олена Світко. – Вони багаті на флавоноїди і каратиноїди, які допомагають зміцнити імунітет, а в разі захворювання – прискорюють процес одужання".

Реклама

ПРАВИЛЬНІ СОЛОДОЩІ

Навіть якщо ви не ставите перед собою мету скинути кілька зайвих кілограм, все одно обмежте себе в солодощах. "Булочки, цукерки, шоколад знижують активність лейкоцитів, які допомагають боротися з хворобами. Краще віддайте перевагу меду: він має антибактеріальну дію і стимулює імунітет", – радить Олена Юдіна.

Прекрасна альтернатива традиційним солодощів – ягоди, перетерті з цукром, але знову ж таки – все добре в міру. Натуропат Олена Світко поділилася з нами цікавим рецептом смачного і корисного джему: "Візьміть два кілограми груш, розріжте на четвертинки, залийте половиною літра води і варіть на повільному вогні 40 хвилин. Коли груші стануть м'якими, їх потрібно перетерти через сито. В отриману м'якоть додаємо склянку меду, по столовій ложці меленого сушеного імбиру, кориці і мускатного горіха. Цей десерт допоможе справитися з головним болем, матиме позитивний вплив на роботу кишківника і підшлункової залози, зміцнить імунітет".

Реклама

"КИСЛОТНА" ЇЖА

Попередником вироблення серотоніну – гормону щастя, який так необхідний нам в похмурі осінні дні, є амінокислота триптофан. Щоденна її норма становить 3,5 мг на 1 кг ваги людини. Серед м'яса за змістом триптофану на першому місці – індичка, кролик і курка (по 330 мг на 100 г), далі йдуть телятина і яловичина (250-220 мг на 100 г), потім – баранина (210 мг на 100 г) і свинина (190 мг на 100 г). З морепродуктів на першому місці – червона і чорна ікра (960 і 910 мг на 100 г), потім йдуть кальмари (320 мг на 100 г), ставрида (300 мг на 100 г), лосось, тріска і минтай (220-210 мг на 100 г). Містять триптофан і молочні продукти: в жирному сирі – близько 210 мг на 100 г, в нежирному – 180 мг на 100 г, а в молоці і кефірі – всього 40 мг на 100 г. Багато амінокислоти в горіхах і насінні, горосі і квасолі.

ЦИНК НА ДОПОМОГУ

Цинк допомагає підтримувати імунітет. Тому якщо у ваших планах на осінь немає місця нежитю і температурі, зверніть увагу на продукти, багаті цим мікроелементом. "Цинк міститься в пророслих зернах пшениці, в яловичій і свинячій печінці, насінні соняшнику, льону, яйцях, сочевиці, морепродуктах", – коментує Олена Юдіна.

ДОДАЙТЕ ГІРЧИНКИ

Здавалося б, восени не так хочеться пити, як спекотним літом. Виявляється, навіть якщо особливо немає спраги, питного режиму все ж потрібно дотримуватися, виходячи з норми 30 мл рідини на кілограм ваги (сюди входять і звичайна вода, і супи, і чаї). Це необхідно нашому обміну речовин. Також наші експерти рекомендують віддавати перевагу настоянці шипшини, чаю з лимоном, медом і імбиром, цитрусовим фрешам, відварам материнки, м'яти і липи. Все це допомагає зміцнити імунітет і вивести токсини з організму. Доктор ведичної медицини Алла Дмитрієва радить у солодкі напої додати трохи терпкості і гіркуватості – адже, згідно з аюрведою, такі смаки сприяють слиноутворенню і мають охолоджуючий ефект. Тому, наприклад, додайте в узвар жменю ягід горобини – і отримаєте корисний осінній напій.

СПЕЦІЇ "ПОГАРЯЧІШЕ"

Вірусам набагато легше пробратися в наш організм, коли нам холодно. У цей момент судини спазмують, і їх стінки стають проникні для вірусної армії. Тому зараз завдання номер один – не дай собі замерзнути. Допоможуть в цьому спеції та прянощі. До зігріваючих відносять кардамон, корицю, лавровий лист, гвоздику, перець червоний і чорний, імбир, шафран, мускатний горіх, куркуму, кмин. Лікар-натуропат Олена Світко рекомендує частіше в сезон застуд пити такий "горючий" чай: візьміть по половині чайної ложки подрібненого кореня імбиру і порошку кориці, залийте склянкою окропу і додайте дрібку чорного перцю. Залиште настоятися на 5 хвилин, потім додайте 1 ч. л. меду. Пийте по одній склянці через кожні 3 години. Можна також, за порадою дієтолога Оксани Скиталінської, змішати подрібнений корінь імбиру з розтертою калиною. Щоб напій мав приємний аромат, можна в нього додати часточки яблук, груші або айви і підсолодити медом або солодкою настоянкою шипшини. Але не зловживайте спеціями перед сном, інакше буде важко заснути.

АЛЛІЦИНОВИЙ ДУЕТ

Ні для кого не секрет, що часник і цибуля мають противірусні властивості, що дуже актуально в холодну пору року. Але потрібно знати один секрет: алліцин, який стимулює білі кров'яні тільця на боротьбу з вірусами, виділяється тільки при подрібненні цибулини або головки часнику. Ще один нюанс: ця речовина гине при тривалій термічній обробці, тому додавайте їх в кінці приготування їжі. Олена Світко радить частіше пити молоко з часником: "Мене цього навчив тибетський лама, з яким я знайома більше 20 років. Таке питво очищає тіло, оздоровлює організм. Розітріть 3 зубчики часнику і змішайте з розігрітим до перших бульбашок молоком і десертною ложкою меду".

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти