Харчова непереносимість небезпечніша, ніж алергія

20 Березня 2017, 01:45

Вроджена чи набута непереносимість певних продуктів є однією з основних причин порушення обміну речовин в організмі, що веде до надмірної ваги і цілого букету хронічних захворювань

<p style="text-align: justify;">Серед нестерпних організмом продуктів можуть виявитися навіть овочі та гриби. Фото: pixabay.com</p>
Серед нестерпних організмом продуктів можуть виявитися навіть овочі та гриби. Фото: pixabay.com

Під терміном харчова нестерпність (непереносимість харчових продуктів) розуміють негативні реакції організму на прийом їжі, що не мають відношення до алергії, пов'язані з нездатністю засвоювати деякі продукти або їх складові, пише likar.info

Багато людей майже нічого не знають про харчову непереносимість, яка завдає значно більшої шкоди здоров'ю, ніж алергія. Протягом свого життя кожен третій житель України втрачає здатність нормально перетравлювати молоко і молочні продукти; кожен сотий – злаки (пшеницю, жито, ячмінь); часто зустрічається непереносимість гороху, грибів, полуниці та ін. За даними проведених досліджень, 80% населення мають непереносимість одного або декількох продуктів, про яку навіть не підозрюють, оскільки реакція організму на "шкідливий" продукт проявляється через дві і більше доби після його вживання.

Класичним прикладом харчової непереносимості є непереносимість злакового білка глютену – целіакія або глютенова ентеропатія. Сьогодні ознаки глютенової ентеропатії, виражені в більшій чи меншій мірі, має кожен сотий киянин.

Не плутайте непереносимість з алергією

За своє життя середньостатистична людина з'їдає близько 100 тонн продуктів харчування, кожен з яких може викликати алергічну реакцію. Алергією на продукти харчування страждає не більше 2% дорослого населення, але про неї знають всі, тому що симптоми (почервоніння шкіри, висип, нежить, астматичні явища) виникають відразу після вживання продукту-алергену. У більшості випадків прийом протиалергічних препаратів і обмеження контакту з алергеном дозволяють впоратися з проблемою.

Причини харчової непереносимості

У здоровому організмі всі продукти в шлунково-кишковому тракті розщеплюються до дрібних частинок, які потім надходять в кров. Однак, при порушеннях травлення може відбуватися всмоктування великих недопереваренних макромолекул (трансцитозу). Відкриття трансцитозу дозволило розкрити механізми виникнення прихованої харчової непереносимості.

Захворювання органів травлення, недостатність ферментів, алергія на харчові продукти, стресові ситуації, а також особливості самих продуктів харчування речовина, які і містяться в них, (консерванти, барвники тощо) можуть сприяти виникненню харчової непереносимості.

Чому це небезпечно?

Імунна система організму, сприймаючи макромолекули як чужорідні, включає захисні механізми і виробляє для боротьби з ними антитіла. Антитіла зв'язують чужорідні молекули і видаляють їх з організму. Полем битви стає звістка організм від стінки кишечника, через яку макромолекули проникають в кровотік, і будь-якого органу, куди вони можуть бути занесені з потоком крові, до нирок, які виводять зайву рідину і шлаки з організму. В уражених органах виникає хронічне запалення, що приводить до прогресуючого погіршення роботи внутрішніх органів.

В результаті, вживання в їжу проблемного продукту не просто абсолютно безглуздо – він втрачає всю свою харчову цінність для організму, але й шкідливо.

Будьте уважні, серед нестерпних вами продуктів можуть виявитися такі важливі як овочі, фрукти, злакові, молоко і молочні продукти, що володіють особливою харчовою цінністю через високий вміст вітамінів і мікроелементів.

Харчова непереносимість може бути причиною порушення обміну речовин

Виявляється, вроджена чи набута непереносимість певних продуктів є однією з основних причин порушення обміну речовин в організмі, що веде до надмірної ваги і цілого букету хронічних захворювань.

Харчова непереносимість маскується під самі різні захворювання. Відкладення в жирових клітинах погано засвоюваних компонентів і затримки рідини в тканинах через порушення функції нирок призводить до невпинного зростання маси тіла.

Проблеми з кишечником і шкірою, ожиріння, екзема, мігрень, бронхіальна астма, хвороби щитовидної залози, гіпертонія, камені в жовчному міхурі і нирках, цукровий діабет, передчасне старіння і багато іншого може бути прямо пов'язане з наявною непереносимістю продуктів.

Діагностика непереносимості продуктів

Виявити непереносимість досить просто – сьогодні це легко діагностується спеціальними лабораторними тестами, які засновані на вивченні властивостей крові після її контакту з екстрактом харчового продукту.

Один з таких тестів – FED-тест – дозволяє не тільки дізнатися, чи є реакція на продукт чи ні, а й визначити наскільки сильна ця реакція. Зміни в харчуванні та способі життя в багатьох випадках дозволяють навіть без ліків успішно боротися із захворюваннями, які вважалися хронічними.

Якщо ви помітили, що:

 - Стали набирати вагу або навпаки не можете цього зробити, не дивлячись на всі зусилля, що докладаються при відсутності захворювань ендокринної системи;

 - Вас переслідують втома, дратівливість, ви відчуваєте себе як вичавлений лимон;

 - Після вживання будь-яких продуктів (навіть в невеликій кількості) з'являються слабкість, сонливість, запаморочення або проблеми з шлунково-кишковим трактом;

 - Є алергічні реакції на алерген, який лікарям не вдається визначити;
 - З'явилися проблеми зі шкірою, висип, свербіж;

 - Вас періодично турбують набряки, безпричинні болі в суглобах і м'язові болі -

Якщо ви виявили у себе ці симптоми, зробіть тест на непереносимість продуктів, можливо це – головна причина ваших проблем.

Ви зараз переглядаєте новину "Харчова непереносимість небезпечніша, ніж алергія". Інші Новини медицини дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Комментарi

залишилось символів: 1000 Правила коментування