Кухня може виявитися с правжнім розсадником мікробів . Згідно з новим дослідженням американських вчених з Університету Дрекселя , чистота більшості наших домашніх кухонь не відповідає стандартам гігієни підприємств громадського харчування , пише likar.info.
" Практично на всіх кухнях ми виявили патогенні мікроорганізми . Наприклад , стафілокок , сальмонела , кампілобактер ( спіралеподібні грамнегативні мікроаерофільні бактерії ) і лістерії . Особливо багато їх в холодильнику , на дверних ручках , в раковині , на губах " , – розповіла Куінлан .
Холодильник
Якщо температура в холодильнику вище рекомендованих + 4ºC , то в ньому точно можна знайти лістерії , грампозитивні паличкоподібні бактерії , що викликають лістеріоз . Ці бактерії представляють особливу небезпеку для вагітних жінок , літніх людей і людей з ослабленим імунітетом.
Губки і серветки
" Губки і рушники – справжнісінькі інкубатори бактерій . На них ми виявили багато різних бактерій , включаючи і стафілокок . Якщо хтось із господинь протирає такими губками та рушниками якісь предмети на кухні , то , звичайно , бактерії ще швидше розмножуються і поширюються " , – пояснила Куінлан .
За даними вчених з Університету Арізони , на шести квадратних сантиметрах губки міститься близько 10 млн . бактерій . Причому саме на губах найчастіше зустрічається бактерія кампілобактер , винуватиця різних захворювань , починаючи від гастроентериту і закінчуючи синдромом Гієна – Барре .
Раковина і все, що знаходиться поруч
Практично в половині раковин , обстежених вченими , виявлені бактерії . У 15 % випадках знайдена кишкова паличка Escherichia coli ( грам-негативна паличкоподібна бактерія , широко поширена в нижній частині кишечника теплокровних тварин ) , деякі штами якої ( наприклад , STEC ) призводять до важкого харчового отруєння .
При цьому раковини найчастіше є найбруднішим місцем на кухні . 82 % раковин у вчених пройшли під грифом " забруднені " . Ділянки навколо раковини також не можна вважати чистими . Навпаки , там теж присутні різні патогенні мікроорганізми , особливо в тому випадку , якщо господині не використовують дезінфікуючі засоби .
Обробні дошки
У 2015 році в журналі Food Microbiology з'явилася стаття американських вчених з Університету Джорджії , де говорилося , що ножі і терки часто є джерелом перенесення патогенних мікроорганізмів . Вчені помістили на ножі і терки бактерії сальмонели і кишкової палички і влаштували спостереження за їх розповсюдженням . Виявилося , бактерії поширюються блискавично .
Миски і тарілки для домашніх тварин