П'ять найбрудніших місць на кухні

Вчені виявили, що на кухонних губках, рушниках і обробних дошках знаходиться величезна кількість бактерій

Кухня може виявитися с правжнім розсадником мікробів . Згідно з новим дослідженням американських вчених з Університету Дрекселя , чистота більшості наших домашніх кухонь не відповідає стандартам гігієни підприємств громадського харчування , пише likar.info

" Харчове відправлення найчастіше відбувається через ігнорування правил гігієни на власній кухні " , – стверджує Дженніфер Куінлан з Університету Дрекселя .

Вчені з Університету Дрекселя вивчили 100 домашніх їдалень. Результати свого дослідження вони опублікували в журналі Journal of Food Protection .

" Практично на всіх кухнях ми виявили патогенні мікроорганізми . Наприклад , стафілокок , сальмонела , кампілобактер ( спіралеподібні грамнегативні мікроаерофільні бактерії ) і лістерії . Особливо багато їх в холодильнику , на дверних ручках , в раковині , на губах " , – розповіла Куінлан .

Реклама

Холодильник

У 97 % випадків господині неправильно зберігають м'ясо . М'ясо повинно завжди перебувати внизу , під готовими до вживання продуктами , під фруктами і овочами . Справа в тому , що вода і сік з м'яса можуть стікати і забруднити інші продукти , які знаходяться в холодильнику .

Згідно з рекомендаціями американського Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів , температура в холодильнику не повинна перевищувати + 4ºC . Але в 43 % кухонь , які брали участь в дослідженні Університету Дрекселя , ця цифра була помітно вище .

Якщо температура в холодильнику вище рекомендованих + 4ºC , то в ньому точно можна знайти лістерії , грампозитивні паличкоподібні бактерії , що викликають лістеріоз . Ці бактерії представляють особливу небезпеку для вагітних жінок , літніх людей і людей з ослабленим імунітетом.

Губки і серветки

Реклама
У 45 % обстежених будинків вчені знайшли патогенні мікроорганізми харчового походження на губах для посуду .

" Губки і рушники – справжнісінькі інкубатори бактерій . На них ми виявили багато різних бактерій , включаючи і стафілокок . Якщо хтось із господинь протирає такими губками та рушниками якісь предмети на кухні , то , звичайно , бактерії ще швидше розмножуються і поширюються " , – пояснила Куінлан .

За даними вчених з Університету Арізони , на шести квадратних сантиметрах губки міститься близько 10 млн . бактерій . Причому саме на губах найчастіше зустрічається бактерія кампілобактер , винуватиця різних захворювань , починаючи від гастроентериту і закінчуючи синдромом Гієна – Барре .

Так що , чим частіше ви перете рушники , тим краще . А ще краще використовуйте одноразові антибактеріальні серветки .

Раковина і все, що знаходиться поруч

Реклама

Практично в половині раковин , обстежених вченими , виявлені бактерії . У 15 % випадках знайдена кишкова паличка Escherichia coli ( грам-негативна паличкоподібна бактерія , широко поширена в нижній частині кишечника теплокровних тварин ) , деякі штами якої ( наприклад , STEC ) призводять до важкого харчового отруєння .

При цьому раковини найчастіше є найбруднішим місцем на кухні . 82 % раковин у вчених пройшли під грифом " забруднені " . Ділянки навколо раковини також не можна вважати чистими . Навпаки , там теж присутні різні патогенні мікроорганізми , особливо в тому випадку , якщо господині не використовують дезінфікуючі засоби .

Обробні дошки

Найбрудніше місце на обробній дошці – борозенка , залишена ножем . Рекомендується частіше мити обробні дошки антибактеріальними засобами , а також регулярно оновлювати кухонне начиння .

У 2015 році в журналі Food Microbiology з'явилася стаття американських вчених з Університету Джорджії , де говорилося , що ножі і терки часто є джерелом перенесення патогенних мікроорганізмів . Вчені помістили на ножі і терки бактерії сальмонели і кишкової палички і влаштували спостереження за їх розповсюдженням . Виявилося , бактерії поширюються блискавично .

Також дослідники виявили , що найбільше мікроорганізмів потрапляє на ніж при нарізці помідорів , і менше – з полуницею .

Миски і тарілки для домашніх тварин

Посуду тварин на кухні не місце . Не варто влаштовувати собакам і кішкам " їдальню " у вашій .

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти