Регулярне вживання невеликої кількості червоного вина запобігає загибелі нейронів – вчені

Захоплення алкоголем має широкий спектр шкідливих наслідків для здоров'я, проте нещодавнє дослідження показало, що помірне вживання вина може надавати позитивний когнітивний ефект

Вчені виявили, що червоне вино в невеликій кількості уповільнює розвиток когнітивних розладів, пов'язаних з віком, а також нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера і хвороба Паркінсона. Під помірною кількістю вчені мають на увазі не більше 250 мілілітрів в день, пише likar.info з посиланням на medicalnewstoday.com.


Дослідники на чолі з доктором Естебаном-Фернандесом з Інституту досліджень харчових продуктів в Мадриді, вирішили вивчити метаболіти кишечника, вироблені організмом людини після вживання вина. Доктор Естебан-Фернандес і його команда виділили ці метаболіти з сечі і фекалій людей, які регулярно споживають вино в помірних кількостях. Дослідники додали отримані метаболіти до людських нейронів, а потім індукувати стрес в клітинах, щоб зімітувати умови, які зазвичай призводять до загибелі нейронів при нейродегенеративних захворюваннях.

Дослідження показало, що отримані з вина метаболіти запобігають загибель нейронів у стресових умовах. Вирішальне значення для захисного ефекту має точний склад винних метаболітів. Крім того, ця композиція, в свою чергу, залежить від складу кишкового мікробіома, тобто трильйонів мікроорганізмів, що мешкають в кишечнику. Мікробом кишечника відповідальний за обробку і розпад вина на різні метаболіти, включаючи фенольну кислоту і ароматичні з'єднання.

Іншими словами, відмінності в мікробіома кишечника призводять до різних метаболітів, що підтверджує ідею про те, що люди отримують користь від їжі по-різному. Індивідуальна відмінність є фактором, який не можна ігнорувати в процесі вивчення наслідків деяких продуктів для здоров'я.

"Я не прихильник заміни ліків дієтою, але я хочу підвищити обізнаність людей про те, як наше харчування допомагає запобігти захворюванням або зменшує ризик їх виникнення. Все, що потрібно – це підтримувати збалансовану дієту", – прокоментував важливість збалансованого харчування для запобігання нейродегенерації доктор Естебан-Фернандес.

Незважаючи на те, що Естебан-Фернандес виступає за дієту з низьким вмістом жирів, багату фруктами, овочами, він також застерігає від надмірної стурбованості харчуванням і настійно закликає громадськість розрізняти правдиву і неправдиву інформацію про корисний раціон.

"Сьогодні суспільство сповнене помилкових міфів про дієту. Роль науки та засобів масової інформації полягає в тому, щоб уникнути поширення цих чуток, а також інформувати людей про важливість дієти для здоров'я", – сказав він.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти