Шоколад може запобігти розвитку діабету, пропонує нове дослідження вчених з Університету Брігама Янга. Це можливо завдяки тому, що з'єднання в какао, відомі як мономери епікатехіну, підсилюють секрецію інсуліну в конкретних клітинах. Ці сполуки також запобігають розвитку ожиріння і збільшують здатність організму справлятися з високим рівнем глюкози в крові. Хоча дослідження проводилося тільки на тваринах, фахівці вважають, що людям можуть знадобитися вищі рівні даних сполук, щоб отримати користь, передає "Ортодокс".
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
В ході випробувань експерти давали мономери епікатехіну тваринам, які харчувалися продуктами з високим вмістом жирів. Було встановлено, що мономери епікатехіну посилюють здатність бета-клітин секретувати інсулін, захищають від ожиріння і підвищують можливості клітин боротися з високим рівнем цукру в крові і окислювальним стресом. Мономери епікатехіну активізують мітохондрії в бета-клітинах, що приводить до збільшення кількості АТФ (джерела енергії для клітин), викликаючи вивільнення більшої кількості інсуліну.
"Отримані результати допоможуть нам наблизитися до ефективнішого використання цих сполук в харчових продуктах і добавках для підтримки нормального рівня глюкози в крові, а також потенційно затримати або запобігти розвитку діабету другого типу", – говорить професор Ендрю Нейлсон.
Раніше вчені назвали п'ять способів, як перетворити шоколад на ліки.
Читайте також:
- Найнебезпечніші фрукти і ягоди: вони викликають рак, ожиріння і безплідність
- В Україні запускають електронний реєстр інсулінозалежних пацієнтів – МОЗ
- Школярка створила додаток для ранньої діагностики сліпоти у хворих на діабет
- Три порції шоколаду на тиждень можуть уберегти від інсульту – вчені
- Вчені знайшли позитивний вплив алкоголю на здоров'я людини