Співробітники Університету Саутгемптона проаналізували дані 26 досліджень за участю більше 2,25 мільйона чоловік. Дослідники встановили, що вживання великої кількості кави знижувало ймовірність розвитку гепатоцелюлярної карциноми – найбільш поширеної форми первинного раку печінки, передає "Ортодокс".
Аналіз показав: одна чашка кави з кофеїном в день знижувала ризик гепатоцелюлярної карциноми на 20%, дві чашки в день – на 35%, до 5 чашок в день – на 50%. Кава без кофеїну теж захищав від раку печінки, але ефект був менш вираженим.
За словами фахівців, справа в тому, що молекули кави мають антиоксидантні, протизапальні, протиракові і інші корисні властивості.
До речі, недавно нейробіологи з Гарварда виявили: кава зменшує больові відчуття у людей з недосипом. Хронічне безсоння підвищує чутливість до болю, а кава, в свою чергу, блокує цю підвищену чутливість. Людям, які висипаються, кава не допомагає впоратися з болем.
Читайте також:
- Брі, чеддер, камамбер чи пармезан: ТОП-6 несподіваних переваг сиру для здоров'я
- Названа головна користь частого вживання кави
- Вчені розкрили секрет ідеального сну
- Чому у бульдогів і мопсів плоскі морди: вчені знайшли пояснення
- Куріння під час вагітності найбільше шкодить печінці плода – дослідження
- Астрономи знайшли потенційно населену суперземлю
- Американські вчені створили суперантибіотик
- Вчені з'ясували, в яку погоду виспатися найскладніше
- Боротьба з облисінням: вчені знайшли імунні клітини, які контролюють ріст волосся
- Чим мораль терористів відрізняється від загальнолюдської – дослідження вчених