Сакральна тварина України: свині колись допомогли вижити предкам українців

14 Січня 2017, 09:00

Вони можуть ловити рибу і ніколи не бачать неба

<p style="text-align: justify;"><span id="result_box" lang="uk"><span>Селекція</span><span>.</span> <span>В</span> <span>українському</span> <span>Інституті</span> <span>свинарства ім</span><span>.</span> <span>Квасницького</span> <span>на початку 2000</s
Селекція. В українському Інституті свинарства ім. Квасницького на початку 2000

Зовсім недавно закінчився різдвяний піст, і на столах українців з'явилися м'ясні страви. Традиційно головне місце займає, звичайно ж, свинина: буженина, сало, домашня ковбаса та інші смаколики. Не дарма свиню називають "сакральною твариною України", адже більшість українців не уявляє своє меню без свинини, а кількість страв з неї обчислюється сотнями. Вчені говорять, що свинина стала основною стравою наших предків в середині XIV – початку XV століття, після того як монголо-татари завоювали роздроблену Київську Русь і на слов'янських землях на 240 років запанувало монголо-татарське іго.

Згідно з історичними даними, хан Золотої Орди Батий прийняв мусульманську віру в 1240-х роках, а державною релігією Орди іслам став з 1320 року за хана Узбека. Мусульманська віра забороняє вживати в їжу свиней, вважаючи їх нечистими тваринами. Тому ханські баскаки (збирачі данини) вигрібали практично всю копитних живність, крім свиней. Пізніше, в XVI столітті, почастішали набіги татар і турків з Османської імперії. Саме ці фактори вважаються основними причинами виникнення любові українців до свинячого м'яса. Тямущі предки, помітивши огиду, яке викликає у загарбників сало, натирали ним і інші продукти, для того щоб їх зберегти від розграбування. Робилися навіть спеціальні сальні полотна, які вивішувалися перед льохом з їстівними припасами для їх захисту від правовірних
.

В Україні 7,3 млн голів свиней, або по одній на шість жителів країни.

Вирощування свиней виявилося набагато менш витратним, ніж розведення, наприклад, овець, а свиняче м'ясо майже вдвічі більше калорійне ніж яловичина і баранина. Сало, на відміну від м'яса, прекрасно зберігається в засоленном вигляді навіть влітку. Також 70% живої ваги свині – це м'ясо і сало, і лише 30% – кістки, кишечник та інші відходи, в той час як у корови м'яса – 55%, а кісток і решти – 45%. І це не все: свиня має приблизно такий же склад крові, фізіологію травлення, як і людина. Вона хворіє на ті самі хвороби, і лікувати її можна тими ж ліками і майже в тих же дозах, що і людей. Це дозволяє вченим-медикам відшукати і точно дозувати нові препарати. Знання про вплив радіації, алкоголю і наркотиків на організм людини були отримані в дослідах, проведених на свинях.

Зараз, за даними Держстатистики, в Україні налічується 7,3 млн голів свиней, або по одній на шістьох жителів країни. З них 60% в приватних господарствах, 40% - на фермах. Це небагато, бо в радянські часи в Україні налічувалося понад 20 млн голів, або кожна третя свиня СРСР вирощувалася у нас і йшла на стіл всьому Союзу.

НЕ САЛОМ ЄДИНИМ: МАЛОВІДОМІ СТРАВИ ЗІ СВИНИНИ В РІЗНИХ РЕГІОНАХ УКРАЇНИ

ЗАПАД: МАЦИК, ВЕДДЕРЕЙ І ОМАЧКА

У кожному куточку країни є свої страви зі свинини. На Рівненщині популярний мацик - в'ялене м'ясо в свинячому шлунку, в Закарпатті мачанка або омачка - обрізки м'яса і сала в соусі з борошна, грибів, овочів і прянощів. А Хмельниччина славиться веддереєм - картопляною ковбасою в свинячий кишці.

new_image6_127

ПІВНІЧ І ЦЕНТР: ПИРІЖОК НАВПАКИ І САЛО В ДИМУ

Родзинка м'яса в горщиках з Сумщини - наявність в ньому свинячої печінки, сиру, сметани і перцю, на Кіровоградщині поважають крученики або "пиріжки навпаки" - в м'ясо загортаються гриби, чорнослив, картопля. Запорожці пишаються капустняком з салом, а на Черкащині коптять сало в димоході.

new_image5_151

СХІД: ДОНЕЦЬКІ КОТЛЕТИ І ЛУГАНСЬКІ РУЛЕТИ

Схід знаменитий котлетою "по-донбаськи": не з курячого, як "по-київськи", а з свинячого фаршу. У пошані м'ясний рулет "по-луганськи" з фаршу, моркви і вареного яйця в серцевині і соковите свиняче м'ясо, запечене з цибулею, часником і солодкими яблуками у фользі або рукаві.

new_image7_111

17 ЦІКАВИХ ФАКТІВ З ЖИТТЯ СВИНЕЙ

1. Найбільша свиня в світі на ім'я Великий Білл жила в 1993 році в США, штат Теннессі. Її вага досягла 1 153 кг (зазвичай свині важать вчетверо менше), довжина 2,74 м, а висота в холці - 1,52 м.

2. Найбільша свиня в Україні поки не визначена. Але зате у нас приготовано найбільший в світі бутерброд з салом - вагою 150 кг і довжиною 150,7 м.

3. Найменша свиня в світі - міні-майяліно. Вона була виведена італійцем Стефаніо Моріні. Вага дорослої особини - всього 5-9 кг.

4. Найбільше поросят з'явилися на світ за один опорос - 42 - зафіксовано у свині породи тейху (Китай). В Україні у найпопулярнішої породи - велика біла - за один опорос було 17 поросят.

5. Дикі кабани живуть до 25 років, домашні - до 15 років.

6. Існує близько 100 порід свиней. В Україні промислово розлучаються 11 порід. Найпоширеніша - велика біла. На неї припадає 75% поголів'я.

7. У світі налічується близько 1 млрд свинок всіх порід, з них половина живе в Китаї. Українських свиней - 0,7% від світової кількості.

8. Свині за розумовими здібностями не поступаються собакам, а по нюху перевершують їх. Свиня відчуває дичину або людину під снігом на відстані до 40 м. Їх давно використовують для пошуку трюфелів, зараз все частіше - для виявлення наркотиків.

9. Через анатомічну будову хребта (дуже коротка шия) свиня, що стоїть на чотирьох ногах, ніколи не бачить неба.

10. Свині люблять слухати музику і вміють похрюкувати в такт мелодії, що сподобалась.

11. Валяння в калюжах говорить про кмітливість свинок - з шару рідкого бруду вода випаровується повільно, що охолоджує тіло тварини в спеку. А засохла кірка бруду захищає від паразитів.

12. Людина приручила диких свиней 12 тис. Років тому. Їх м'ясо вживали в їжу, з кісток робили предмети домашнього начиння, а шкірою обтягували щити.

13. Свині добре плавають, можуть проплисти до 5 км і швидко бігають, розвиваючи на короткий час швидкість до 12 км/год, і навіть вміють пірнати. На атолі Факаофо в Тихому океані водяться свині-рибалки, які вміють пірнати на глибину до 15 м.

14. Для свині п'ятачок, як для кішки вуса - головний аналізатор і апарат розвідки. Будь-яку цікаву річ свиня мацає носом, визначає ним своїх і чужих.

15. Свині не пітніють, єдине місце, де розташовані потові залози - це п'ятачок.

16. Найбільш кошлаті свині - угорські мангалиці: їх тіло вкрите шерстю на кшталт овечої.

17. Сила вереску свині досягає 115 децибел - на три більше, ніж у злітаючого реактивного лайнера. Навіть у слонів і бегемотів рев - всього 110 децибел.

СВИНОФЕРМА XXI СТОЛІТТЯ: ЧИСТОТА, ТЕРМОРЕЖИМ І СПЕЦБУДИНОЧКИ

Не секрет, що приміщення для вирощування свиней у багатьох асоціюються з брудом і неприємними запахами. Розхожа фраза: "Ну і свинарник ти розвів в квартирі!" - тому підтвердження. Але, як з'ясувала "Сегодня", нинішні свинарники виглядають зовсім інакше. Якщо, звичайно, вони обладнані за європейськими технологіями. Як нам розповіли в Асоціації свинарів України, таких підприємств стає все більше. Ми ознайомилися, як вирощують "п'ятачків" на одному з найсучасніших в Україні підприємств, яке знаходиться в с. Батятичі Кам'янко-Бузького району Львівської області. Наприкінці жовтня минулого року тут відкрили після реконструкції новий тваринницький комплекс.

Як розповів нам директор підприємства Роман Хомічко, їхня фірма працює з 2013 року, виробничий потенціал – 100 тис. товарних поросят в рік. "Для розвитку господарської діяльності залучили кошти інвестора з Польщі. Імпортовано сучасне обладнання для свинокомплексу і самостійного виготовлення кормів, – говорить Хомічко. – Загальна площа приміщень становить 22 тис. м2. Для обслуговування свинокомплексу орендували землю площею 11,4 га, для вирощування зернових культур - ріллю площею 31,5 га. На підприємстві працюють 55 співробітників".

Заступник директора Роман Голуб поділився з нами тонкощами вирощування молодняка. "У вольєрах у свиноматок з новонародженими поросятами температура підтримується 21,5 градуса, оскільки при більш високій температурі у дорослих свиней зникає апетит, – роз'яснив Голуб. – Крім материнського тепла, крихіток-поросят зігрівають лампи для обігріву та спеціальні будиночки, куди хрюши ховаються , насмоктавшись молока. З 5-7 дня поросята, крім молока, починають їсти сухий корм для малюків, з 42-го дня харчуються сумішшю з пшениці, кукурудзи, сої. 28-денних поросят відлучають від матері і переводять в загони для молодняка. Перший тиждень вони живуть при температурі 30 градусів, потім вона поступово знижується. Всі свині знаходяться в загонах на решітках з відстанню між прутами 14 мм. Тому відходи життєдіяльності тварин падають в спеціальні ванни, які періодично очищаються. Тобто поросята і свині ходять чистими".

Вагітність у свиней, як правило, триває 3 місяці, 3 тижні і 3 дні.

ДОРОСЛІ І "ДІТИ". Свиноматка народжує двічі на рік, оскільки вагітність в середньому триває 3 місяці, 3 тижні і 3 дні. Поросята з'являються на світ зрячими і вже через годину самі бігають і смокчуть молоко матері. Одна тварина призводить 14-15 поросят, після вибракування, в ході якої відокремлюють слабких і хворих тварин, вигодовують 12-13 штук.

Продають поросят всім бажаючим, коли вони досягають віку 2 місяці і ваги 25 кг за ціною 52-54 грн/кг. Тобто "свинтус" для м'яса обійдеться новому власникові в приблизно 1300 грн. Але це вигідно: "Сегодня" підрахувала, за півроку тварину можна відгодувати до 120-150 кг і виручити близько 8000 грн. Кращих свиней для розмноження відбирають двічі - при досягненні 25 кг, потім остаточно при 80 кг. Решту відгодовують до ваги 150-180 кг і відправляють на м'ясо.

Голуб розповів нам, які ознаки гарної свиноматки: "Свиноматка повинна бути не жирна, добре розвиненою: з довгим тулубом, великими сосками. Коштує вона не менше 250 євро і може давати хороший приплід 10 раз або 4-5 років, потім йде на м'ясо. Тобто одна свиня може дати до 150 поросят". А породистий племінний кнур коштує 1500 євро і може давати потомство 4-5 років і більше.

new_image3_233

В теплі. Новонароджених поросят зігріває материнське тепло і інфрачервоні лампи.

МІНІ-ПІГІ: ДРУГ, ЗДАТНИЙ ЗАМІНИТИ СОБАКУ

Однією з популярних сьогодні порід свиней є карликова міні-пігі, яку вивели як декоративну. Зовні ці тварини виглядають як звичайні свині, які за розмірами не перевищують стандартну кішку або собаку. Адже вага дорослого "п'ятачка" – до 15 кг, а зріст у холці – всього 35-40 см. Живуть вони, як і звичайні свині, 12-15 років. Отримати таку породу вдалося німцям, які зуміли схрестити в'єтнамських висловухих свиней і низькорослих диких кабанчиків. Перевага такої хрюші в її легкому утриманні як вихованця в квартирних умовах. Наприклад, міні-поросята надзвичайно розумні: в квартирі карлика можна привчити до свого туалету і певної житлової зоні. А на думку самих власників, екзотична свиня ще й хороший друг.

"Мало хто повірить, але наш піг може навіть посміхатися, коли його почухаєш або почастуєш чимось смачним. Любить, коли його беруть на ручки, – розповіла нам власниця міні-піга Олена. – Наш міні-піг регулярно гуляє по вулиці на повідку. Гуляти з ним легко – ці тваринки дуже слухняні. З'явився піг у нас в будинку випадково. Собак я не люблю, а на кішок алергія. Але якось друзі показали мені крихітних дитинчат міні-пігів на ярмарку. Я не змогла встояти і придбала собі одного". Обійшлася тваринка недешево – тримісячного міні-піга в Києві продають за 1000-1500 грн. Як розповіли нам заводчики, він виросте розміром як французький бульдог. А натуральних чистопородних крихт вагою в 5 кг в Україні сьогодні немає. Вони коштують від 150 до 350 євро залежно від різновиду породи карлика, але мало кого приваблюють через високу ціну.

new_image_279

Менше кішки. Найбільш крихітні - міні-майяліно вагою всього 5 кг.

Ви зараз переглядаєте новину "Сакральна тварина України: свині колись допомогли вижити предкам українців". Інші Цікаві історії дивіться в блоці "Останні новини"

Автори:

Олександр Панченко, Анастасія Светлевська

Джерело:

"Сегодня"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Комментарi

залишилось символів: 1000 Правила коментування