I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Весняна зелень: три найкорисніших види

Дізнайтеся, чим корисна весняна зелень, і які страви можна з неї приготувати

Забезпечити організму повноцінну вітамінізацію навесні дозволить свіжа зелень. Три "зелених кита" – щавель, шпинат і салат – допоможуть урізноманітнити раціон смачним і корисним стравами і значно підвищити імунітет.

Щавель

Реклама
meadows-sauerampfer-54054_960_720
Щавель містить калій і залізо
Фото: pixabay.com
Реклама

Цікаво, що такий популярний щавель довгий час вважався бур'яном. Але коли ця "бур'ян" був випадково скуштований, страви з щавлю міцно увійшли до традиційної української кухні. У світовій кулінарії і медицині про щавель було відомо з давніх часів. Він вважався лікарською рослиною, рекомендувався древніми лікарями при безплідді, туберкульозі, ревматизмі і мігрені. Збереглися відомості, що щавель використовували для профілактики чуми в Середньовіччі.

У складі щавлю маса корисних речовин: вітаміни А, Е, В, щавлева кислота, дубильні речовини, калій, магній, залізо, кальцій. Дієтологи кажуть про те, що вплив щавлю на шлунково-кишковий тракт неоціненний: він нормалізує роботу печінки, зменшує бродіння в кишечнику і активізує потрібні травні процеси. Щавель допомагає при деяких видах алергії, стабілізує серцево-судинну систему.

Проте у нього все-таки є обмеження: він не корисний у великих кількостях, оскільки щавлева кислота має властивість накопичуватися в організмі і може нести руйнівну дію. Але це не означає, що щавель не потрібно їсти, – просто не зловживайте, їжте його з молочними продуктами, які нейтралізують кислоту, і не включайте в раціон з середини літа (в липні в щавлі міститься дуже велика кількість кислоти).

Реклама

Що приготувати з щавеля?

Зелені щі, зелений борщ, суп із щавлю – як тільки не називають цю смачну страву. Так, ми найчастіше використовуємо щавель саме так, але в усьому світі у нього різне застосування. У Франції вирощують різні сорти і додають в салати і м'ясні страви, роблять соуси. Англійці смажать і тушкують щавель, використовуючи його як гарнір, а італійці кладуть його в свою знамениту пасту.

Картопляний салат із щавлю

4 зварені в мундирі і очищені картоплини, 4 яйця, 2 солоні огірки, пучок щавлю, кріп, петрушка, кінза, 1 цибулина, 1 ч. л. гірчиці, сіль, перець, рослинна олія

Картоплю нарізати брусочками, цибулю – кільцями, скласти в салатницю і дати трохи постояти. Зелень дрібно порубати, щавель і огірки нарізати смужками, порубати яйця. Змішати з картоплею і цибулею, додати гірчицю, сіль, перець і трохи рослинного масла.

Щавлеві трубочки

100 г щавлю, 50 г кінзи, 100 г пармезану, 100 г вершкового сиру, 150 г батона, потовченого в крихти, 1 яйце, рослинне масло для смаження

Зелень дрібно нарізати, покласти в друшляк і залити окропом на 10 секунд. Дати стекти воді. Натертий на дрібній тертці пармезан змішати з крихтами і вершковим сиром, третина цієї суміші додати в зелень і перемішати. Частину, що залишилася сирну суміш викласти рівним шаром на обробній дошці. Брати невеликими порціями зелень, прокатувати її по паніровці, формуючи трубочки. Перед смаженням вмочати в підготовлене збите яйце. Обсмажувати 2-3 хвилини.

Шпинат

top-view-1248955_960_720
Шпинат містить залізо
Фото: pixabay.com

Шпинат не дарма називають зеленим лікарем, адже його властивості насправді вражають: він здатний запобігти онкозахворюванням, вродженми дефектам плоду, відмінно зміцнює серце, бореться із зайвою вагою, мігренню і зберігає в собі таємницю афродизиака. У шпинаті унікальну кількість вітаміну К, багато вітаміну А, марганцю, магнію, фолієвої кислоти, вітаміну С, рибофлавіну, заліза. Дієтологи рекомендують їсти шпинат, який пройшов термічну обробку: в сирому занадто багато щавлевої кислоти, і потрібно відмінне здоров'я, щоб їсти його сирим постійно (сирим їдять тільки молодий шпинат). Звичайно, частина речовин при готуванні руйнується, але тим не менше шпинат залишається відмінним джерелом вітамінів і мікроелементів.

При покупці шпинату звертайте увагу на колір листя – воно повинно бути яскраво-зеленим. Не використовуйте зів'ялий шпинат, а куплений готуйте відразу (зірваний, він занадто швидко втрачає свої корисні речовини і смак).

Що приготувати зі шпината

Листя шпинату не варять у великій кількості води. Щоб підготувати шпинат для обраної страви, листя потрібно вимити і просушити, скласти в посудину з невеликою кількістю води і тушкувати 5-7 хвилин. Злийте рідину, злегка віджавши шпинат, – і він готовий.

Салат з беконом та шпинатом

Пучок або упаковка шпинату, 4 смужки бекону, 3 яйця, сухарики, бальзамічний оцет, оливкова олія

Листя молодого шпинату обваляйте в оливковій олії і викладіть на плоске блюдо. Смужки бекону обсмажте і додайте до листя. Дрібно нарубані яйця посипте зверху, скропіть винним або бальзамічним оцтом, посипте сухариками.

Макарони з креветками і шпинатом

300 г очищених креветок, вершкове масло, 1 зубчик часнику, 1 пучок або упаковка шпинату, сік лимона, 1 ст. л. сметани, макарони

Відварити макарони, обсмажити у вершковому маслі з часником креветки, додати шпинат і перемішати. Додати трохи лимонного соку, сметану. Макарони змішати з отриманим соусом.

Салат

salad-2376777_960_720
Салат багатий на клітковину
Фото: pixabay.com

Різновидів салату зараз стільки, що очі розбігаються: з м'яким, гіркуватим, гострим смаком, листовий, качанний, різних сортів і відтінків...

Вітаміни В, С, Е, бета-каротин, магній, фосфор, калій, залізо допоможуть впоратися з будь-яким авітамінозом. Речовина лактуцин чинить дію на нервову систему – заспокоює і покращує сон. Допомагає вживання салату при анемії, регулює роботу кишечника і позбавляє від солей важких металів. Листя салату незамінне при діабеті, для людей з проблемами травлення і полегшення болю, пов'язаних з ними. Сік салату вважається ефективним для профілактики атеросклерозу і захворювань серця.

Що приготувати із салата

Рекомендується зберігати салат не більше доби і, звичайно, не їсти зів'яле листя: шкоди в ньому більше, ніж користі. Салат, на відміну від шпинату і щавлю, краще їсти свіжим. Він відмінно підходить як гарнір до м'ясних і рибних страв, а також добавкою до овочевих. Екстравагантні італійці іноді використовують його в якості десерту – бризкаючи лимонним соком і йогуртом.

Французький зелений салат

400 г салату, 200 г твердого сиру, 3 ст. л. соку лимона, 150 г вершків, перець мелений, сіль

Сир натерти, змішати з лимонним соком, вершками, перцем. Розтирати до тих пір, поки заправка не стане однорідною. Салат нарізати невеликими смужками, викласти на блюдо, залити збитою заправкою і добре перемішати.

Сирно-горіхова закуска

1 пучок листового салату, 100 г будь-яких горіхів, 300 г сиру, кріп, сіль, майонез і часник до смаку

Подрібнені горіхи змішати з сиром, роздавлений часник, порізаною зеленню і майонезом. Начинку викласти на підготовлені листки салату, згорнути рулетиком.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" ділився рецептом весняного салату з редиски з зеленню. Ми також писали, як приготувати м'ясний рулет з зеленню і морквою.

Дивіться відео, як виростити зелень у себе вдома:

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти