Як приготувати страви, якими харчувалися наші солдати у Другій світовій війні

Як годували наших солдат: гречана каша, армійський борщ і "дерев'яний" компот

Щороку в День Перемоги біля пам'ятників Невідомому солдату по всій країні розгортають польові кухні, де готують страви, якими годували солдатів під час війни. Найвідоміше, безумовно, польовий куліш. Але насправді раціон у бійців був значно багатшими: варили вони і борщі, і гречані каші. Але іноді доводилося обходитися і компотом з гілок.

Рецептами польової кухні з "Сегодня" поділився керівник військово-патріотичного клубу "Прикордонник" (м.Київ), заслужений пошуковик України, майор запасу Станіслав Малець. "Я багато років займаюся пошуками зниклих безвісти в роки ВВВ. Особисто "підняв" і перепоховав понад 200 бійців і офіцерів. До того ж я вже 28 років керую клубом "Прикордонник" і ходжу в походи з хлопцями. Там мені і згодилися рецепти військово-польової кухні, які я особисто дізнався від живих свідків тієї епохи – ветеранів, які служили на фронті в роки ВВВ", – говорить Малець. За його словами, страви ці прості і дуже поживні. А саме це і потрібно було в той час
.

АРМІЙСЬКИЙ БОРЩ

Реклама

Інгредієнти (на 60 л):

  • Качан капусти 1 шт.
  • Буряк 5 шт.
  • Морква 4 шт.
  • Цибуля 4 шт.
  • Картопля 4 кг
  • Сіль за смаком
  • Тушонка 1 банка

Приготування (10 хвилин):

Такий борщ варили в армійському казанку обсягом 10 літрів. Варили не часто – тільки коли випадали спокійні вечори і можна було хоч трохи розслабитися, побалувати себе майже домашньою стравою. "Наливаємо воду, не доливаючи на чотири пальці до країв, кладемо нарізану картоплю, дві цибулини, розрізані на чверті до хвостиків, і ставимо варитися. Буряк нарізаємо соломкою, моркву тремо або теж рубаємо брусочками, цибулини ріжемо кубиками. Всі ці овочі смажаться на жирі, злитому з банки тушонки. Коли картопля майже готова, потрібно додати нарізану капусту, протушені овочі і тушонку. Дати 10 хвилин поваритися і тільки потім посолити. Раніше не можна: тушонка в той час (та й зараз, якщо не пощастить) була дуже солона, і була висока ймовірність пересолити блюдо. Ще 5-7 хвилин дати страві покипіти, а потім вугілля прибрати, а казанок накрити кришкою. І тільки через півгодини, коли борщ приготується, починати пригощатися".

Реклама

new_image2_372

Гаряче солдати могли собі дозволити тільки під час затишшя

ГРЕЧАНА КАША З ТУШОНКОЮ

Інгредієнти (на 60 л):

Реклама
  • Гречана крупа ( в армійських кружках ) 12 шт .
  • Яловича тушонка ( банки по 400 г) 4 шт.
  • Соняшникова олія 150 г
  • Вода (в армійських кружках) 30 шт.

Приготування (10 хвилин):

" Крупу особливо не перебирали , кидали як є . Тушонку , звичайно , краще яловичу , але тоді вибирати не доводилося . Те ж з соняшниковою олією – зараз її краще замінити маслом , але під час війни такої розкоші не було . Приготування стандартне : налити воду в бак . Додати гречку , через деякий час – тушонку і олію . За 10 хвилин до кінця приготування посолити . Каша – пальчики оближеш . Особливо коли ти після бою , а вона – гаряча " .

КОМПОТ З ГІЛОК

Інгредієнти (на 60 л):

  • Гілки або листя вишні / бузини / смородини / інших фруктових дерев і кущів
  • Цукор за смаком

Приготування (10 хвилин):

"У польових умовах, якщо не було заварки або варення, ніхто не турбувався: солдати прекрасно знали, що завжди можна назбирати листя або наламати гілок і зробити гарячий напій. Приготування дуже просте: в казанок з водою кидаємо листя і гілки фруктового дерева або куща ( бузини, малини, вишні). Закипіла вода стає червоного кольору. Трохи проварити, знімаємо казанок з багаття, і даємо "чаю" 10 хвилин настоятися – щоб він увібрав в себе весь смак гілок і здобув насичений темно-червоний колір. Туди кинути сахарок – і компот готовий до вживання! Не тільки смачно, але і для організму корисно".

ПАЙОК ВОРОГІВ І СОЮЗНИКІВ: СИР І "СЕКРЕТНА ЗБРОЯ ГІТЛЕРА"

За нормами, затвердженими постановою Держкомітету оборони СРСР в 1941 році, добовий пайок солдата Червоної армії під час Великої Вітчизняної війни був не дуже багатий : 800 г житнього хліба , 150 г м'яса , 30 г макаронів і стільки ж – сала , 100 г риби ( в основному солоно -сушеной ) , 35 г цукру і 1 г чаю , 500 г картоплі , 170 г капусти . Ще в пайок входили приправи , сіль , трохи сезонних овочів , а також махорка та цигарковий папір . Видавалася і тушонка , але тільки як недоторканний запас .

Пайок вояків вермахту був більш збалансований : 750 г хліба , 1500 г картоплі , 118 г м'яса , 43 г ковбаси , 17 г сала , 21 г вершкового масла , 21 г цукру , 16 г меленої кави , 143 г овочів , 21 г сиру .

Найбагатшими були американці : в їх пайок , крім тушонки , печива , ковбаси , чаю та сигарет , обов'язково входили таблетки для знезараження води , жуйка і консервний ніж . Був у них і десерт – спеціальні 350 – грамові батончики з високою енергетичною цінністю . Їх робили з шоколаду , сухого молока , цукру , вівсяної муки і кокосового жиру , і вони не танули навіть в 50 – градусну спеку . Батончики ці були настільки гіркими і несмачними , що американські солдати називали їх " секретною зброєю Гітлера " .

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти