Щороку в День Перемоги біля пам'ятників Невідомому солдату по всій країні розгортають польові кухні, де готують страви, якими годували солдатів під час війни. Найвідоміше, безумовно, польовий куліш. Але насправді раціон у бійців був значно багатшими: варили вони і борщі, і гречані каші. Але іноді доводилося обходитися і компотом з гілок.
Рецептами польової кухні з "Сегодня" поділився керівник військово-патріотичного клубу "Прикордонник" (м.Київ), заслужений пошуковик України, майор запасу Станіслав Малець. "Я багато років займаюся пошуками зниклих безвісти в роки ВВВ. Особисто "підняв" і перепоховав понад 200 бійців і офіцерів. До того ж я вже 28 років керую клубом "Прикордонник" і ходжу в походи з хлопцями. Там мені і згодилися рецепти військово-польової кухні, які я особисто дізнався від живих свідків тієї епохи – ветеранів, які служили на фронті в роки ВВВ", – говорить Малець. За його словами, страви ці прості і дуже поживні. А саме це і потрібно було в той час .
АРМІЙСЬКИЙ БОРЩ
Інгредієнти (на 60 л):
- Качан капусти 1 шт.
- Буряк 5 шт.
- Морква 4 шт.
- Цибуля 4 шт.
- Картопля 4 кг
- Сіль за смаком
- Тушонка 1 банка
Приготування (10 хвилин):
Такий борщ варили в армійському казанку обсягом 10 літрів. Варили не часто – тільки коли випадали спокійні вечори і можна було хоч трохи розслабитися, побалувати себе майже домашньою стравою. "Наливаємо воду, не доливаючи на чотири пальці до країв, кладемо нарізану картоплю, дві цибулини, розрізані на чверті до хвостиків, і ставимо варитися. Буряк нарізаємо соломкою, моркву тремо або теж рубаємо брусочками, цибулини ріжемо кубиками. Всі ці овочі смажаться на жирі, злитому з банки тушонки. Коли картопля майже готова, потрібно додати нарізану капусту, протушені овочі і тушонку. Дати 10 хвилин поваритися і тільки потім посолити. Раніше не можна: тушонка в той час (та й зараз, якщо не пощастить) була дуже солона, і була висока ймовірність пересолити блюдо. Ще 5-7 хвилин дати страві покипіти, а потім вугілля прибрати, а казанок накрити кришкою. І тільки через півгодини, коли борщ приготується, починати пригощатися".
ГРЕЧАНА КАША З ТУШОНКОЮ
Інгредієнти (на 60 л):
- Гречана крупа ( в армійських кружках ) 12 шт .
- Яловича тушонка ( банки по 400 г) 4 шт.
- Соняшникова олія 150 г
- Вода (в армійських кружках) 30 шт.
Приготування (10 хвилин):
" Крупу особливо не перебирали , кидали як є . Тушонку , звичайно , краще яловичу , але тоді вибирати не доводилося . Те ж з соняшниковою олією – зараз її краще замінити маслом , але під час війни такої розкоші не було . Приготування стандартне : налити воду в бак . Додати гречку , через деякий час – тушонку і олію . За 10 хвилин до кінця приготування посолити . Каша – пальчики оближеш . Особливо коли ти після бою , а вона – гаряча " .
КОМПОТ З ГІЛОК
Інгредієнти (на 60 л):
- Гілки або листя вишні / бузини / смородини / інших фруктових дерев і кущів
- Цукор за смаком
Приготування (10 хвилин):
"У польових умовах, якщо не було заварки або варення, ніхто не турбувався: солдати прекрасно знали, що завжди можна назбирати листя або наламати гілок і зробити гарячий напій. Приготування дуже просте: в казанок з водою кидаємо листя і гілки фруктового дерева або куща ( бузини, малини, вишні). Закипіла вода стає червоного кольору. Трохи проварити, знімаємо казанок з багаття, і даємо "чаю" 10 хвилин настоятися – щоб він увібрав в себе весь смак гілок і здобув насичений темно-червоний колір. Туди кинути сахарок – і компот готовий до вживання! Не тільки смачно, але і для організму корисно".
ПАЙОК ВОРОГІВ І СОЮЗНИКІВ: СИР І "СЕКРЕТНА ЗБРОЯ ГІТЛЕРА"
За нормами, затвердженими постановою Держкомітету оборони СРСР в 1941 році, добовий пайок солдата Червоної армії під час Великої Вітчизняної війни був не дуже багатий : 800 г житнього хліба , 150 г м'яса , 30 г макаронів і стільки ж – сала , 100 г риби ( в основному солоно -сушеной ) , 35 г цукру і 1 г чаю , 500 г картоплі , 170 г капусти . Ще в пайок входили приправи , сіль , трохи сезонних овочів , а також махорка та цигарковий папір . Видавалася і тушонка , але тільки як недоторканний запас .
Найбагатшими були американці : в їх пайок , крім тушонки , печива , ковбаси , чаю та сигарет , обов'язково входили таблетки для знезараження води , жуйка і консервний ніж . Був у них і десерт – спеціальні 350 – грамові батончики з високою енергетичною цінністю . Їх робили з шоколаду , сухого молока , цукру , вівсяної муки і кокосового жиру , і вони не танули навіть в 50 – градусну спеку . Батончики ці були настільки гіркими і несмачними , що американські солдати називали їх " секретною зброєю Гітлера " .
Читайте також:
- В Україні злетіли ціни на пісний борщ
- Сім рецептів великодніх делікатесів від зіркових кухарів
- Маячня і фобії: чого бояться бойовики на Донбасі
- Як зробити ідеальний шашлик: поради від кухаря грузинського кафе
- Столітня бабуся з Індії підкорила інтернет своїми відеорецептами
- У Києві за добу знайшли чотири небезпечних снаряди часів Другої світової війни