Харків'яни вже замислюються про те, як наповнити майбутній день Воскресіння Христового частинкою душевного тепла. Городяни записуються на різні майстер-класи з пасхальної випічки і виготовлення писанок. Бажаючі оволодіти секретами розпису яєць і поповнити кулінарну книгу оригінальними рецептами пасок можуть приєднуватися.
В обласному центрі культури і мистецтва на вул. Пушкінській, 62, дорослих і дітей запрошують на групові майстер-класи з виготовлення писанок. Як розповіли організатори, спочатку учасники побувають на виставці цих великодніх символів, які створювали харківські майстри. Відвідувачам розкажуть про історію та символіку писанок, звичаї, пов'язаних з їх виготовленням та використанням. Потім, натхненні виробами на виставці, учасники приступлять до створення власних робіт.
Члени Харківського міського клубу писанкарства імені Алли Овчаренко познайомлять з інструментами і матеріалами для творчості, навчать правильно підготувати яйце до роботи і наносити орнаменти за допомогою воскової свічки і барвників. 13 квітня в центрі пройдуть заняття для дітей, а в інші дні виготовити писанку можуть всі бажаючі, зібравши групу від п'яти осіб (вартість для одного учасника – 70 грн). Готову писанку прикрасять стрічкою з бусинкою і упакують в ошатну коробочку.
Дізнатися про історію та традиції свята і зробити подарунки рідним і друзям у вигляді писанок можна буде 8 квітня на майстер-класі в Історичному музеї. Заняття проведе майстер Валерія Талашко. Цей урок обійдеться в 10 грн.
Також майстер-класи з розпису яєць проходять у творчій студії "Наш арт" на вул.Червоні ряди, 14. Тут під керівництвом майстра Галини Сидоренко учасники створюють традиційні слобожанські писанки в самих різних техніках: крапанки, капанкі, дряпанки, путанки і травленки. Таке заняття обійдеться в 120 грн.
А ще в студії проходять майстер-класи із прикрашання великодніх пряників. За 180 грн можна освоїти три техніки розпису глазур'ю і створити подарункові набори з пряників у вигляді курочки і кролика з морквою і квіточкою. Майстер Наталія Кияшко поділиться рецептами корисних імбирних пряників і глазурі.
Пекар і популярний блогер Олена Железняк проведе майстер-клас з випікання пасок за старовинним українським рецептом. "Мої паски особливі тим, що готуються без дріжджів, а на натуральній, самовиведеній заквасці, і з цільнозернового борошна. Ми будемо працювати практично з нуля, навіть зерно перемелемо в борошно прямо на майстер-класі. В тісто додамо родзинки і сушену журавлину. Така паска більш традиційна, ніж ті, що випікаються зараз, тому що був час, коли господині готували без білої муки і дріжджів", – розповіла нам Олена. За старовинним рецептом паски готуються більше доби, а майстер-клас триватиме цілий день.
Секретами випічки смачних пасок також поділяться в торгово-економічному коледжі на вул. Клочківській, 202. У Центрі кондитерського мистецтва (вул. Дівоча, 2) відбудуться майстер-класи з виготовлення та прикрашання великодніх пряників, а також пасок за старовинним родинним рецептом. За 450 грн, крім базових прийомів заливки пряників цукровою глазур'ю, учасників навчать імітувати деревину і кошикові плетіння, створювати квіти, а також оригінальні прикраси для пасок. Виручку, зібрану на благодійному майстер-класі із випікання пасок, передадуть нужденним дітям.
ЯЙЦЯ З БІСЕРУ, АТЛАСУ І МИЛА
Ті, хто не бажає створювати великодні подарунки своїми руками, але хоче порадувати близьких тематичним подарунком, можуть відшукати оригінальні рішення в мережі або на ярмарках виробів ручної роботи. Так, в мережі пропонують різноманітні великодні яйця з бісеру, атласних стрічок і композиції з дерев'яних символів свята. Обійдеться такий подарунок від 20 до 250 грн. Також можна замовити у майстринь і мило у вигляді яєць, оригінальні кошики, декор для них і вироби з лози, вишиті рушники. Сувеніри харків'яни можуть придбати і на ярмарку "Вербна" біля Покровського монастиря, яка триватиме до 9 квітня. Ще одна ярмарок, "До Великодня", проходить в саду Шевченка.