Перший в Україні урожай ранніх овочів почали збирати на Закарпатті. Все – вирощене в теплицях маленьких сімейних господарств. Зараз сезон першої капусти і огірків.
Вирощуванням парникових овочів займається чи не все чотирьохтисячне село Заріччя. Робота починається з посіву в листопаді, потім – висадка в лютому. А збір першого врожаю припадає на квітень.
"Перша капуста не буває занадто велика – 300-500 грам. Ну і ціна була 25-30 гривень. Зараз 15 гривень і з кожним днем все нижче і нижче", – говорить Василь Булеза, фермер.
Представники великих торгових мереж закуповують капусту прямо в селі. Більше продукції йде в Київ і центральні області. Ця капуста – екологічно чиста, запевняють фермери. Для прискорення дозрівання не використовують ніяких хімікатів.
А в сусідньому селі Боржавське спеціалізуються на вирощуванні огірків і помідорів.
Іван уже сьомий рік вирощує огірки. Урожай збирає двічі – навесні і восени. Перші огірки вже дозріли.
"З теплиці з п'яти соток – 200 кілограмів. Через день ми так збираємо. Насіння дає хороший урожай. Продукція хороша. Товарний вигляд і смакові якості", – зазначив Іван Маргітич, фермер.
Все насіння для висадки – голландське.
Уже через місяць, як тільки зберуть урожай капусти і огірків, місцеві фермери візьмуться садити перець і помідори.