Як війна підвищила ціни на продукти в Україні та Росії

9 Грудня 2014, 07:15

Експерт: "Подорожчання гречки до 17 грн за кіло – чиста спекуляція"

<p style="text-align: justify;"><span>Фото: AFP</span></p>
Фото: AFP

Бойові дії на Сході підвищили вартість практично всіх продуктів в Україні та Росії. Як вважають експерти агроринку, основні причини подорожчання у нас: знищення птахівництва та посівів соняшнику на Донбасі, а в Росії причиною зростання цін стали санкції та заборону влади на ввезення українського імпорту – овочів, картоплі, молочних продуктів і м'яса. "Сегодня" розбиралася, як змінилися ціни на основні позиції товарів за останні півроку (див. інфографіку).

КУРЕЙ З'ЇЛИ БОЙОВИКИ. Від боїв на Донбасі серйозної шкоди понесло птахівництво, говорить аналітик консалтингової компанії "ААА" Марія Колесник: "Ще у вересні від обстрілів були зруйновані цеху птахофабрик, власники змушені були продавати курятину за безцінь – по 8-10 грн за тушку. Багато птиці попросту реквізували і з'їли загони бойовиків. Безгоспних курей залишилися десятки тисяч, відомі випадки, коли бойовики роздавали безкоштовно живих курей населенню у вигляді "гуманітарної допомоги". Тепер маємо різкий спад виробництва курятини та яєць (більше 10%)".

За її словами, попит на куряче м'ясо у нас, навпаки, виріс через подорожчання свинини. Девальвація гривні призвела до того, що імпорт м'ясопродуктів з Польщі став невигідний, і наші м'ясокомбінати тепер купують свинину в українських приватників, тому що вона дешевша (польська коштує 32 грн/кг, українська – 24 грн/кг). "Після скасування мит з боку ЄС і девальвацію гривні наша курятина стала затребувана в Європі. У результаті її вивозять за кордон, хоча в країні її набагато менше. Тому і кури, і особливо яйця подорожчають у нас до кінця року ще на 15-20%", – додає Марія Колесник. Також можуть подорожчати і тепличні овочі (помідори, огірки) через зростання цін на енергоносії (газ для обігріву теплиць).

_
Директор інформкомпаніі "ПроАгро" Микола Верницький прогнозує, що ціна на сири і молокопродукти впаде на 10-15%, так як ринок ними затоварений через скасування експорту в РФ. Невелике (на 1 грн/л) підвищення вартості соняшникової олії викликане інфляцією, так як навіть незважаючи на втрати приблизно 10% врожаю соняшнику (1 млн т насіння) його у нас достатньо. А ось різке подорожчання гречки (з 7 до 17-18 грн/кг) експерт називає спекулятивним, так як для внутрішнього споживання її вирощено достатньо, хоча посіви гречки і скоротилися.

ЯК В РОСІЇ. Найсильніше у північного сусіда подорожчають м'ясо, м'ясопродукти і риба (на 27-31%), за словами Верницького, це результат як санкцій Заходу, так і добровільна відмова російської влади від українських свинини і курятини. У підсумку через нестачу сировини м'ясокомбінати в РФ були змушені змінити рецептуру ковбас, замінивши м'ясо на свою курятину, якої у них також не вистачає, одночасно піднявши на них ціни.

"Найближчим часом дефіцит цих продуктів в окремих регіонах посилиться, оскільки Росія серйозно залежить від імпорту через величезну територію. Наприклад, через транспортні витрати їм дешевше виростити помідори на Далекому Сході і продати їх в Китай, ніж везти в Нечорнозем'я. Туди зазвичай завозили імпортну продукцію, а тепер цього немає", – говорить Верницький. Крім того, цього року РФ залишилася без гречки: її врожай на Алтаї, де цей злак традиційно вирощують, загинув через ранні снігопади. Тому нинішнє невелике зростання вартості гречки (11%) – не показник, ціни можуть злетіти вдвічі, до 32-35 грн/кг в перерахунку.

Ви зараз переглядаєте новину "Як війна підвищила ціни на продукти в Україні та Росії". Інші Новини України дивіться в блоці "Останні новини"

Автор:

Олександр Панченко

Джерело:

Сегодня

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Комментарi

залишилось символів: 1000 Правила коментування