Як і коли вибрати стиглий і солодкий кавун: поради експертів

30 Липня 2015, 13:19

Лікарі радять почекати до середини серпня


Кавун ложкою – ще рано! Лікарі попереджають, що справжні баштанні на ринки ще не завезли. Якщо не дочекатися сезону – замість задоволення є ризик заробити отруєння або алергію.

Характерний "барабанний" звук при постукуванні – мало не основний критерій хорошого кавуна, каже Галина. Радить орієнтуватися саме на це. А ось сухий хвостик може обдурити. А ще каже – треба уважно розглянути кавун з усіх боків.

Придивлятися до нижньої частини кавуна радять і продавці.

"Це дівчинка. – Якщо широка серединка? – Так, дівчинка. – І що це означає якщо дівчинка? – Найсолодший. Стиглий він весь буде кавун, але найсолодший – дівчинка. Ось бачите – він звучить", – розповідає продавець Світлана Богачова.

Світлана пропонує перевірити її вибір за смаком. Показує – серцевина аж тріснула – значить стигла.

Звертайте увагу на поверхню шматка, вона повинна бути зернистою, а не гладкою. І без яскравих жовтих прожилок. Це означає, що кавун без нітратів.

Лікарі ж радять – при найменших сумнівах краще відмовитися від покупки. Нітрати поступово можуть накопичитися в організмі до критичної межі. Так і до серйозної біди недалеко. А ще переконують почекати з кавунами ще трошки – до середини серпня.

"Це величезна добавка в організм негативних для організму хімічних речовин. Це, насамперед, б'є по печінці та нирках, насамперед це різні запалення, що виражаються у вигляді різних форм алергії", – говорить еколог Володимир Борейко.

Є кавуни в розпал сезону – і безпечно і... бюджетно! Вже через кілька тижнів ціна впаде на гривню-дві за кілограм, обіцяють продавці. Десятикілограмовиц кавун можна буде взяти лише за сорок гривень.

Цю та інші новини ви можете подивитися у випуску інформаційної програми "События" на каналі "Україна".

Ви зараз переглядаєте новину "Як і коли вибрати стиглий і солодкий кавун: поради експертів". Інші Новини України дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Комментарi

залишилось символів: 1000 Правила коментування