"Революція їжі" в армії: військовослужбовців переводять на харчування за принципом шведського столу

5 Лютого 2017, 08:10

Солдати зможуть приходити в їдальню і вибирати собі сніданок, обід або вечерю відразу з декількох страв

"Революція їжі" в армії: військовослужбовців переводять на харчування за принципом шведського столу

У Збройних силах України в 2017 році вводиться нова система харчування для військовослужбовців, яка буде здійснюватися за принципом шведського столу. Тобто солдати зможуть приходити в їдальню і вибирати собі сніданок, обід або вечерю відразу з декількох страв, а не отримувати якийсь певний набір, як це було досі. Саме за таким принципом побудована система харчування в арміях країн - членів НАТО, Канади і США, з яких в Україні і взяли приклад.

ВДАЛИЙ ЕКСПЕРИМЕНТ. Про те, що в армії вводяться нові стандарти харчування, міністр оборони Степан Полторак повідомив 26 січня під час засідання Комітету реформ Міноборони. Як повідомив міністр, за підсумками експерименту, який проводився в Національній академії Сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного у Львові та на Західній військово-морській базі в Одесі, в 2017 році отриманий досвід буде поширений на 25 військових частин ЗСУ. Для цього в минулому році затвердили спеціальний каталог продуктів, що відповідає стандартам НАТО, підкреслив Полторак.

Експеримент з харчуванням у Львові та Одесі почався восени 2015 року. Він зводився до того, що військовослужбовців годували за принципом шведського столу, тобто під час сніданку, обіду і вечері солдат міг вибирати відразу з декількох страв, напоїв і десерту, а не отримував якийсь готовий набір, як це було досі. Як пояснив начальник продовольчої служби Національної академії майор Юрій Сльозко, у Львові експеримент проходив з 16 вересня 2015 року до 31 березня 2016 року. "Щодня солдати мали на вибір салати зі свіжих овочів, фрукти, в тому числі і екзотичні, а також кілька варіантів перших і других страв з м'яса, риби та птиці", – розповів Сльозко. За його словами, під час експерименту серед курсантів регулярно проводилися опитування для того, щоб з'ясувати, яка з страв їм подобається найбільше. "В цілому люди залишилися задоволені – у них завжди була можливість взяти додаткову порцію", – заявив майор.

В ЧОМУ РІЗНИЦЯ. Як пояснила один з ідеологів "продовольчої реформи" в Міноборони, учасник так званого волонтерського десанту Діана Петреня, раніше солдат годували відповідно до вимог Постанови Кабміну №426 ("Про норми харчування військовослужбовців ЗСУ"). Документ містив досить жорсткий перелік продуктів з 70-90 найменувань, з яких в реальності використовувалися 40-45. "У цих нормах немає безлічі різних продуктів, які ми їмо і п'ємо кожен день, наприклад кави і йогуртів", – уточнила Петреня. Під час експерименту у Львові та Одесі вдалося напрацювати каталог з 348 найменувань, який залишає куди більш широкий вибір для приготування якісної їжі.

Відповідні зміни до норм харчування були прийняті в кінці минулого року, а 19 січня міністр оборони Степан Полторак підписав концепцію і план реформування системи харчування у військах до 2020 року. "Це означає, що буде шведський стіл, вибір страв, салати, йогурти і соки. На ремонт і обладнання їдалень і харчоблоків вже виділені 150 млн грн. Це все - план на цей рік. Таких сум, таких закупівель, такого ремонту їдальнях не було за 25 років незалежності України", - прокоментував ситуацію помічник міністра оборони Юрій Бірюков.

За його словами, якщо раніше за результатами тендерів всю армію годували тільки чотири фірми-постачальника, то тепер Міноборони почне закуповувати продовольство безпосередньо (у Львові одним з постачальників був великий міжнародний ритейлер), а готувати їжу буде військовий персонал, а не представники постачальників. "У 2017 році такий підхід буде застосований до 25% особового складу – від навчальних центрів до вузів, від частин Повітряних сил до десантних бригад. У 2018 року кількість військових частин розшириться, а в 2019 році на таку систему ми переведемо всю армію", – пояснив Бірюков.

ЗА СТАНДАРТАМИ НАТО. За словами Юрія Сльозко, під час організації нової системи харчування використовувався досвід Канади і США, які є членами Північноатлантичного альянсу: "Показовою стала система, організована для військовослужбовців різних країн під час багатонаціональних військових навчань, які проходили у Львівській області. Крім того, окремі офіцери служби тилу академії мали можливість познайомитися з передовим досвідом організації харчування військовослужбовців під час закордонних відряджень".

З тим, як годують солдатів в іноземних арміях, українські військовослужбовці могли познайомитися задовго до початку "продовольчої реформи" в Міноборони, наприклад під час служби в різних миротворчих місіях під егідою ООН і НАТО. Автор цих рядків бував в розташуванні українського миротворчого контингенту в Сьєрра-Леоне, а також на американській базі Bondsteel, де були розквартировані українські військовослужбовці, що входили до складу міжнародних сил НАТО KFOR щодо забезпечення стабільності в Косово. У всіх випадках харчування було організовано саме за принципом шведського столу. Сніданок, обід і вечеря подавалися в певний проміжок часу, тобто солдат міг поїсти, коли йому зручно, а не коли того вимагає строгий режим дня. При цьому в їдальні можуть харчуватися найрізноманітніші чини – відмінностей між офіцерами і солдатами в цьому сенсі практично немає.

Таким же чином українських військовослужбовців годували і під час місії в Іраку в 2003-2005 рр. Учасник тієї місії, головний редактор сайту "Інформаційний опір" Юрій Карін, розповів, що солдати мали вибір з двох перших страв, як правило, це був курячий бульйон або томатний суп, а також трьох-чотирьох видів гарніру з рису, овочів або картоплі. На друге подавалася індичка, яловичина або курка. "Свинина в мусульманському Іраку була рідкістю, але іноді кухарі смажили барана на вертелі, і все контингенти могли поласувати цією радістю", – пригадав Карін. За його словами, вартість такого добового раціону становила 20-25 доларів. За інформацією Юрія Бірюкова, у випадку з Україною вдалося вийти на вартість в 65 грн 65 коп.

Якщо в нашій країні раціон для військовослужбовців розроблявся і "пробивався" волонтерами, то в США цим займається цілий Дослідницький центр солдатського спорядження. За якістю харчування стежить Об'єднаний кулінарний центр армії США, де також готують кухарів.

В армії США прийнято враховувати харчові переваги військовослужбовців, які залежать від віросповідання чи бажання вживати певні продукти. Наприклад, в раціон повинна входити вегетаріанська, кошерна або халяльна їжа, особливо якщо кількість потребують таких стравах людей перевищує 10% особового складу. При цьому американські військовослужбовці намагаються обмежувати вживання солодкої води, білого хліба або бісквітів, слідуючи принципам здорового харчування. Харчування зазвичай триразове, проте у вихідні або святкові дні командири частин можуть організовувати додаткові прийоми їжі. Іноді на військових базах є бари, куди солдати можуть зайти і підкріпитися.

Як і в миротворчих контингентах, в армії США офіцери і солдати харчуються в одній і тій же їдальні. Тим часом для нижніх чинів завжди існує вибір: або вони харчуються безкоштовно, або отримують відповідну фінансову надбавку до грошової платні. Офіцери позбавлені можливості безкоштовно харчуватися, тому завжди оплачують собі їжу, спочатку отримуючи компенсацію. Варто відзначити, що на систему харчування за принципом шведського столу перейшли і в російській армії. Наприклад, обід військовослужбовців армії РФ складається з двох готових салатів, двох супів, трьох гарячих страв, декількох гарнірів, чаю або соку.

Ви зараз переглядаєте новину ""Революція їжі" в армії: військовослужбовців переводять на харчування за принципом шведського столу". Інші Новини України дивіться в блоці "Останні новини"

Автор:

Ігор Ветров

Джерело:

"Сегодня"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Загрузка...
Загрузка...

Комментарi

залишилось символів: 1000 Правила коментування