рус
Сергей Корсунский
Остров благоденствия
Головна Новини України
15 Червня 2015, 12:24  Версія для друку  Відправити другу
×
З приходом спеки українці масово потрапляють до лікарень (відео) http://www.segodnya.ua/img/article/6238/87_main.jpg http://www.segodnya.ua/img/article/6238/87_tn.jpg Україна Лікарі радять обережно вибирати продукти

З приходом спеки українці масово потрапляють до лікарень (відео) События на ТК Украина

Лікарі радять обережно вибирати продукти


Пообідав у кафе, або купив продукти на ринку і отруївся. Таке відбувається зараз повсюдно. Стовпчик термометра зашкалює за тридцять, а це – ідеальні умови для розмноження небезпечних бактерій. На додачу – нам все частіше продають прострочені продукти. Ринки, магазини, кафе в Україні держава не контролює, визнаються в санепідемстанції.

Тридцятиградусна спека. Наближається південь. Вже кілька годин – під палючим сонцем – стоять торговці на стихійному ринку.

"У вас кров'янка прямо на сонці лежить. – Я тобі зараз дам в камеру!!! А від цього ваша кров'янка більш свіжою стане?"

Руки продавця покриті жиром, сліди від його кров'яної ковбаси опинилися навіть на об'єктиві нашої камери.

Миє він руки перед тим, як торкатися ними кров'янки і продавати її людям? Ризику отруїтися – покупці не бачать.

Інфекціоністи кажуть – для того, щоб у такій ковбасі бурхливо розвинулися мікроби сальмонели – їй достатньо полежати на сонці одну годину і отруєння гарантоване.

"Це і висока лихоманка – до сорока, інтоксикація – навіть до шокових станів. Навіть від того, що люди пробують на ринках, навіть цього нікчемного шматочка достатньо для того, щоб викликати захворювання", – каже лікар-інфекціоніст.

Це ж стосується і сиру або молока. При такій спеці за кілька годин там можуть накопичитися небезпечні бактерії.

На спеці продають сире м'ясо, курку. Все це – поруч з дорогою, де постійний потік машин, і прямо під ногами у перехожих. На питання – а як же санітарні норми? – Відповідь одна – так у нас же все домашнє!

Влада зі стихійною торгівлею начебто бореться, а самі стихійні ринки – процвітають. Тут – трохи дешевше – і для багатьох українців – під час кризи – це важливий аргумент.

Виживають і продавці – переважно селяни – кажуть – це єдиний спосіб заробітку.

Але лікарі більше побоюються смертей від отруєнь. І стихійна торгівля продуктами харчування вже нинішнім літом – це може перетворитися у велику проблему.

Сира риба лежить поруч з сиром, який люди, швидше за все, будуть їсти сирим. По самій рибі – час від часу – стрибають птиці. Все це – печеться на сонці. Продавець намагається показати – так риба ж жива – ось мовляв – ворушиться. Але вона вже давно не ворушиться.

Тут немає перевірок санепідемслужби. Інша справа – магазини. Там перевіряти повинні. Але перевіряють чи ні? Відповідь санепідемслужби – шокує.

"Магазини, відділи кулінарії ми на сьогоднішній день взагалі не перевіряємо, а тільки реєструємо термінові повідомлення. Працюємо як пожежники", – сказав Олег Руба, глава столичної СЕС.

Вже майже рік в Україні діє заборона на будь-які перевірки санепідемслужбою – в тому числі і магазинів. Уряд сподівається на соціальну відповідальність власників торгових мереж. Вони повинні самі контролювати якість своєї продукції. Як у Європі. Але що відбувається насправді? Про це добре знає колишня працівниця кулінарії одного з супермаркетів.

Ця жінка звільнилася – працювати далі не дозволила совість. Розповідає, яким майонезом заправляють салати.

"Майонезна продукція надходить прямо у відрах малярних, зберігається в холодильниках – заставлені всі коридори в таких маркетах такими відрами з заправним майонезом – тільки тому, що не вистачає місця в холодильних камерах", – каже жінка.

Самі салати можуть стояти по чотири дні. Продукти, з яких готують страви – часто використовують ті, термін придатності яких ось-ось вийде. Або вже вийшов.

"Куряче м'ясо, інше м'ясо – воно може в солоній воді з укусом бути проварене. Запах може зникати, але сама продукція, вона вже не якісна. І вона вже заражена. Таку продукцію направляють в кулінарний цех", – додала вона.

Страви тримають в холодильниках до тих пір, поки повністю їх не розпродадуть. Викидають щось – вкрай рідко.

Та й самі холодильники працюють упівсили – не через спеку. Господарі економлять електроенергію.

"Ледве-ледве охолоджують. І продукція в камерах, добу, дві, три, то вона там псується", продовжила жінка.

Санітарні правила в магазинах, їдальнях, кафе, ресторанах дотримуються все гірше. Адже перевірок від СЕС вже можна не побоюватися.

"У ресторанах, в магазинах власники заявляють – так скаржтеся, куди хочете – нас уже ніхто не перевіряє. Йдеться про безкарність, а безкарність – вона розбещує", – зазначив Михайло Стрельников, голова громадської організації із захисту прав споживачів.

На цьому тижні 15 людей отруїлися у Вінницькій області. Всі – на весільному банкеті – в місцевому ресторані. М'ясо, салати, риба.

Лікарі підозрюють сальмонельоз.

Нещодавно 12 людей отруїлися в Полтавській області, пообідали в одному з місцевих кафе. За день до цього отруїлися 11 людей в Чернігівській області – теж в кафе.

11 дітей отруїлися в Житомирській області. Подібних випадків лише за початок літа вже десятки.

Найбільш масове отруєння – було в травні. У Львові – після відвідування одного з місцевих кафе на лікарняні ліжка потрапили 55 людей. Всі їли соуси, курку і м'ясо.

"Наскільки воно було сильно в спеціях, що відчути, що воно було зіпсоване, вже було не можливо, навіть якщо воно було зіпсованим", – говорить Тетяна Грабська, пацієнтка інфекційного відділення Львівської лікарні.

Кілька клієнтів звернулися в міліцію. Чим отруїлися люди – перевіряла місцева СЕС. Підозрюють все ту ж сальмонелу. Але офіційних результатів досі немає.

А кафе знову працює. Як і багато інших закладів, де лише недавно отруїлися люди. Але у львівському кафе, на відміну від інших – хоча б показують кухню – мовляв, ось, все стерильно. Шеф-кухаря і всю команду, що готувала в день отруєння – поміняли.

"На жаль, ми досі не знаємо причини, ми тільки знаємо, що цей штамп проник від людини – чи від нашого працівника, які міг мати фальшиві довідки – вони видаються по всій Україні – чи ця інфекція була занесена з боку", – зазначив Роман Кучкуда, PR-менеджер мережі ресторанів.

Чи перевіряють зараз людей, які готують на кухнях в закладах громадського харчування? Ні – кажуть у санепідемслужбі. Лікарі-інфекціоністи від цього в шоці.

"Там – на кухні – повинні працювати люди, у яких санітарна картка, які періодично проходять належний – не на папері, а реально проходять належний медичний огляд, які здорові на момент, коли вони готують їжу. Які миють руки після туалету – навіть це – така проста міра – дотримується не всіма", – сказав лікар-інфекціоніст

Спека, яка за прогнозами в Україні ще посилиться збільшує ризики масових отруєнь в рази. І отруїтися можна не те, що ковбасою – навіть полуницею.

Прості правила можуть врятувати життя – нагадують лікарі: Не їжте ковбасу чи сир, куплені не з холодильника. А якщо вже купили – піддавайте їх тривалій термічній обробці. Пам'ятайте – заражена сальмонелою їжа – може і пахнути, і бути на смак як абсолютно свіжа. І вже точно не варто чекати, поки власники кафе і магазинів почнуть жорстко контролювати якість продуктів. До цього дня можна і не дожити.

Цю та інші новини ви можете подивитися у випуску інформаційної програми "События недели" на каналі "Україна".




×
Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Ви зараз переглядаєте новину "З приходом спеки українці масово потрапляють до лікарень (відео)". Інші Новини України дивіться в блоці "Останні новини"

Додати коментар

Ваш коментар (залишилось символів 1000)
Правила коментування на сайті Сегодня.ua
Підписка: