Ботулізм лютує в Україні. Фото: depositphotos
Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України озвучив невтішну статистику померлих у 2018 році - їх уже семеро, ще 80 осіб хворі.
Фахівці закликали українців не споживати в'ялену, солону і консервовану рибу, консерви або вироби з м'яса, якщо продукти перед вживанням не оброблювалися термічно.
"Риба не може зберігатися під сонячними променями без холодильника. Критично допустима температура для зберігання +1, +2. Однак продавці на ринках не завжди дотримуються цих норм", – розповідає експерт із захисту прав споживачів Михайло Шаркова.
За словами медиків, основними клінічними ознаками ботулізму є різні неврологічні розлади – порушення зору (двоїння або туман в очах), невиразність мови, утруднене ковтання, відчуття сухості в роті, м'язова слабкість. Інкубаційний період може тривати від 2-3 годин до 10 днів.
Ботулізм – це важке харчове отруєння, викликане споживанням продуктів, що містять ботулотоксини.
Нагадаємо, ТОП-6 найпоширеніших міфів про їжу. Крім цього, ми писали, які продукти не можна їсти щодня.
Дивіться відео: в Україні помічена вбивча інфекція
невтішну статистику померлих від ботулізму в 2018 році