Колишній військовий освоїв улюблене з дитинства кондитерське мистецтво і заснував мережу кафе з авторськими солодощами

Як перетворити захоплення в бізнес

Коли на канікулах хлопчаки в Євпаторії в пошуках літніх підробітків йшли на човнові станції, до рибалок, Ігор Бондаренко здобував кишенькові гроші зовсім іншим шляхом. "У мене дядько працював на Комбінаті харчування кондитером, і покликав в учні. Я сіяв пудру, викладав з котлів варене згущене молоко – і мріяв про те, щоб творити шедеври самостійно", – згадує уродженець Криму, а нині – житель Мукачева.

Але через кілька років відправитися довелося не в кулінарний технікум, а на військову службу. І тільки 8 років потому мета стала ближче: Ігор відкрив власну кав'ярню. У меню не вистачало лише солодощів: в місті вже була своя кондитерка, але колишньому військовому вона не подобалася.

"Я вирішив робити свою. Як – не уявляв ще, не вмів нічого! А потім якось сам повірив у свою ідею", – згадує бізнесмен. Так слойки, безе і бісквіти заснували цілий кондитерський дім, який тепер бере участь в міжнародних конкурсах у Франції, Німеччині, Туреччині та бере призи
.

СТАРТОВИЙ КАПІТАЛ

Реклама

Всі курси , на які відправлялися кондитери починаючої фірми , господар відвідував і сам . До цього дня він регулярно домовляється про майстер – класи італійських , французьких майстрів і возить своїх співробітників до Києва переймати досвід .

"Починав з одного кондитера, потім з'явилася ще одна талановита співробітниця. Утрьох і запускали роботу, – згадує Бондаренко. – Всією адміністративно-фінансовою роботою займалася Мар'яна Петрівна (разом працюємо вже 20 років!) – ось і вся команда. Ще 4 роки пішло на підбір постачальників – від цієї "команди" теж залежало багато. 90% партнерів, за його словами, пройшли дану співбесіду з ним і Мар'яною Петрівною, перш ніж ударити по руках. Магазинчик, на місці якого народилося перше кафе-кондитерська, дістався Бондаренку за смішні, за його словами, гроші.
" Патент оренди з правом викупу коштував тоді як двокімнатна квартира – $ 2000. . Знайшлися експерти , підказали , що затія варта уваги , в результаті я трохи доплатив – і придбав чудове приміщення , – розповідає кондитер . – Потім мені за нього пропонували 100 і 150 тисяч доларів " .

Все перше обладнання купувалося б /в , на замовлення обладнали тільки робочі місця – столи кондитерів . Першою рекламою служило сарафанне радіо – тільки років 8 тому стали допомагати соцмережі .

НАЙВАЖЧЕ

Реклама
Найбільш ретельним і складним процесом був і залишається підбір персоналу , визнається господар кондитерського дому . Треба знайти людину, якій до душі її спеціальність , потім дати їй багаж знань , щоб вона змогла працювати на конкретному підприємстві , і час попрактикуватися .

" Важливими є й особисті якості кожного , колектив адже у нас жіночий . У моїх співробітників на робочому місці – приємна музика і заборона на суперечки , – розповідає Бондаренко . – Проблем у кожного повно , але я настійно попросив залишати весь негатив за межами цеху : кожна цукерка вбирає їх настрій , енергетику " .

З недавніх пір з'явилася ще одна біда : навчені кадри один за одним витікають за кордон , де платять у декілька разів більше . " Розумію , що платити гідні зарплати ми поки не можемо . Раніше посудомийка у нас отримувала 300 доларів , фахівці – більше 600. Сьогодні еквівалент цих сум - величезні, – зізнається підприємець . – Намагаюся тримати колектив іншим – даю безвідсоткові кредити на вирішення особистих проблем " .

ЗМІНИ В ЖИТТІ

Реклама
" Відбулися в солодку сторону " , – жартує Ігор Бондаренко . З'явилася звичка сніданок закінчувати сирним тістечком , обід – кремовим , та й дегустації продукції – кожен день .

" Але головне – я познайомився з безліччю цікавих людей , вони відкрили мені світ кондитерського мистецтва , – розповідає він . – Вдячний долі , що ввела в моє коло спілкування ці таланти " .

Та й кожен конкурс ,визнає кондитер , – це маса нових вражень : " Завжди переймаєш нові підходи в роботі , ловиш себе на недоліках , просто насолоджуєшся кондитерською красою і будуєш нові плани " .

ПОРАДИ БУВАЛОГО

Важливо не місце на чемпіонаті , а участь , вважає Бондаренко . Конкуренція підштовхує до народження новинок , розвитку в дрібницях і в цілому , тому в змагання потрібно вкладати , хоч і доводиться витрачатися на матеріали . Як би не поспішав окупити витрати – пам'ятай про кишеню покупця , радить він .

" Хочу , щоб мої тістечка їли , а не милувалися ними на вітрині . Тому націнка до собівартості незначна , а працювати в столиці не поспішаю : тут ціни на оренду площі такі , що будь-який еклер злетить у вартості до небес , – ділиться господар кондитерського дому . – а в провінції , Ужгороді та Мукачеві , не дивлячись на те , що найдешевша кавомолка – від 350 євро , а кавоварка – від 1500 , все ще можна продавати чашку кави за 12 грн і зберігати обороти " .

ІСТОРІЯ УСПІХУ В ЦИФРАХ

Ігор Бондаренко сьогодні – власник мережі з 7 кав'ярень у Мукачевому та Ужгороді. Ще в 3 заклади щотижня йдуть солідні партії тортиків-тістечок. Про це він мріяв з 14 років, а зараз йому за 50. У кафе продається близько 80 найменувань солодких делікатесів, з них понад 30 створюються з авторських рецептами. Окремо – шоколадні бутіки з шедеврами шоколатьє. І абсолютно все – вручну. Це занадто багато роботи: є ганаші (шоколадно-вершкові суміші), які готуються по кілька годин поспіль, а деякі вироби віднімають і 2-3 дні. Перше приміщення під кав'ярню обійшлося йому в $ 5000, а перша б/в кремозбивальна машина – в $ 200, кожен виїзд на чемпіонати коштує десятки тисяч гривень, але для роботи необхідний.

Перший учнівський гонорар він запам'ятав на все життя – 32 рублі . Сьогоднішні заробітки мукачівець називає скромними : мовляв , на поїздку до Туреччини вистачає , але предметів розкоші все ще собі не дозволяє , постійно вкладає в розвиток . " Дружина каже : пора б вже вкладати в особисте життя , купити автомобіль цікавіший . А я їжджу на своїй робочій конячці ось уже 9 років " , – розповідає бізнесмен .

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини
Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Допомога під час війни
Більше новин
Фінанс-дайджест
Більше новин
Industry
Більше новин
Квартирне питання
Більше новин
Час заробляти
Техно
Більше новин
Комуналка
Більше новин
Наші гроші
Більше новин
Війна в Україні
Більше новин
Money-лайфхакер💰
Головне про гроші
Всі новини
Останні новини
Показати ще
Валюта
Курс долара в касах банків (купівля/продаж)
1
ПУМБ ПУМБ
35.8/36.3
2
ПриватБанк ПриватБанк
35.5/36.3
3
Ощадбанк Ощадбанк
35.7/36.15
4
Райффайзен Банк Райффайзен Банк
36.4/37.1
5
Укрексімбанк Укрексімбанк
36.2/36.7
6
Альфа-Банк Альфа-Банк
35.5/36.7
7
Укргазбанк Укргазбанк
35.4/36.4
8
Універсал Банк Універсал Банк
35.4/36.9
9
OTP Bank OTP Bank
31.95/35.0
ЗАПРАВКИ
Паливо сьогодні
95+
95
ДП
ГАЗ
53,45
52,91
52,81
27,61
55,40
53,40
54,40
26,89
56,40
54,40
53,79
28,62
56,49
55,02
54,97
27,76
56,99
55,99
56,68
28,98
59,88
56,91
56,99
28,79
59,99
57,99
57,99
29,47
59,99
57,99
57,99
29,48
60,99
59,99
59,99
29,48
-
51,56
51,08
26,95
Відставка Бориса Джонсона
Нова обкладинка The Economist
Рейтинг цін
Скільки коштує житло у новобудовах Києва (грн за м²)
1
Печерський Печерський
90 592
2
Шевченківський Шевченківський
57 791
3
Оболонський Оболонський
54 494
4
Подільський Подільський
51 178
5
Голосіївський Голосіївський
46 989
6
Святошинський Святошинський
36 659
7
Дніпровський Дніпровський
35 882
8
Дарницький Дарницький
35 881
9
Деснянський Деснянський
35 364
10
Солом'янський Солом'янський
31 688
Прогноз 🔑
ТОП-5 у сфері IT
Затребувані спеціалізації
Програмування

Програмування

Інженер

Інженер

Системи управління підприємствами

Системи управління підприємствами

Web-інженер

Web-інженер

Web-майстер

Web-майстер

Актуальні пропозиції 🔥
Вибір українців 🚘
Які нові легкові авто купували у червні
1
Toyota Toyota
456
2
Renault Renault
327
3
Volkswagen Volkswagen
263
4
Hyundai Hyundai
172
5
Skoda Skoda
168
6
Mitsubishi Mitsubishi
162
7
BMW BMW
120
8
Nissan Nissan
102
9
Mercedes Mercedes
94
10
Ford Ford
87
Детальніше
Must Know
Штрафи для власників тварин в Україні

Вигул собак небезпечних порід без намордника — від 170 грн

Вигул собак небезпечних порід без намордника — від 170 грн

Вигул собак у заборонених місцях — від 170 грн

Вигул собак у заборонених місцях — від 170 грн

Неприбрані за твариною екскременти — від 170 грн

Неприбрані за твариною екскременти — від 170 грн

Нанесення твариною шкоди майну чи здоров'ю людини — від 1700 грн

Нанесення твариною шкоди майну чи здоров'ю людини — від 1700 грн

Знущання з тварини — від 3400 грн

Знущання з тварини — від 3400 грн
Детальніше
Класи житла
В чому різниця?
Економ

Зазвичай, це типові багатоповерхівки без надмірних архітектурних рішень, схожі одна на одну, але їхнє основне завдання – універсальність та забезпечення квартирами якомога більшої кількості людей. У Києві середня ціна за квадратний метр у "економі" становить 27 тис. грн.

Комфорт

У таких будинках передбачені зони для зберігання дитячих колясок чи велосипедів, є вбиральні, охорона на території, покращений дитячий майданчик та паркінг. У Києві за такі квартири у новобудовах просять у середньому 35,3 тис. грн за кв. м.

Бізнес

У новобудовах є великі підземні паркінги, з одним паркомісцем на квартиру. Зазвичай такі будівлі охороняються, є консьєрж, покращені дитячі майданчики, а для догляду за територією наймають садівників. Мешканці столиці в середньому платять 57,7 тис. грн за квадратний метр у такій квартирі.

Еліт

Над дизайном житла працюють солідні дизайнери. Територія охороняється, а паркомісця облаштовують із запасом. У таких житлових комплексах будують тенісні корти, басейни, супермаркети, приватні школи тощо. У Києві один квадратний метр такого житла коштує в середньому 98,8 тис. грн.

1 /2
Все про квартири
статистика
Курс криптовалюти сьогодні

Валюта

Ціна, usd

Bitcoin (BTC)

62673.13

Dogecoin (DOGE)

0.15

Ethereum (ETH)

3049.77

Litecoin (LTC)

81.05

Ripple (XRP)

0.5

Наша економіка
5 головних цифр
1
Споживча інфляція Споживча інфляція
18%
2
Облікова ставка Облікова ставка
25%
3
Офіційний курс євро Офіційний курс євро
29,7 грн
4
Офіційний курс долара Офіційний курс долара
29,25 грн
5
Міжнародні резерви Міжнародні резерви
$22,8 млрд
Знати більше💡

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти