Коли на канікулах хлопчаки в Євпаторії в пошуках літніх підробітків йшли на човнові станції, до рибалок, Ігор Бондаренко здобував кишенькові гроші зовсім іншим шляхом. "У мене дядько працював на Комбінаті харчування кондитером, і покликав в учні. Я сіяв пудру, викладав з котлів варене згущене молоко – і мріяв про те, щоб творити шедеври самостійно", – згадує уродженець Криму, а нині – житель Мукачева.
Але через кілька років відправитися довелося не в кулінарний технікум, а на військову службу. І тільки 8 років потому мета стала ближче: Ігор відкрив власну кав'ярню. У меню не вистачало лише солодощів: в місті вже була своя кондитерка, але колишньому військовому вона не подобалася.
"Я вирішив робити свою. Як – не уявляв ще, не вмів нічого! А потім якось сам повірив у свою ідею", – згадує бізнесмен. Так слойки, безе і бісквіти заснували цілий кондитерський дім, який тепер бере участь в міжнародних конкурсах у Франції, Німеччині, Туреччині та бере призи .
СТАРТОВИЙ КАПІТАЛ
Всі курси , на які відправлялися кондитери починаючої фірми , господар відвідував і сам . До цього дня він регулярно домовляється про майстер – класи італійських , французьких майстрів і возить своїх співробітників до Києва переймати досвід .
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Все перше обладнання купувалося б /в , на замовлення обладнали тільки робочі місця – столи кондитерів . Першою рекламою служило сарафанне радіо – тільки років 8 тому стали допомагати соцмережі .
НАЙВАЖЧЕ
" Важливими є й особисті якості кожного , колектив адже у нас жіночий . У моїх співробітників на робочому місці – приємна музика і заборона на суперечки , – розповідає Бондаренко . – Проблем у кожного повно , але я настійно попросив залишати весь негатив за межами цеху : кожна цукерка вбирає їх настрій , енергетику " .
З недавніх пір з'явилася ще одна біда : навчені кадри один за одним витікають за кордон , де платять у декілька разів більше . " Розумію , що платити гідні зарплати ми поки не можемо . Раніше посудомийка у нас отримувала 300 доларів , фахівці – більше 600. Сьогодні еквівалент цих сум - величезні, – зізнається підприємець . – Намагаюся тримати колектив іншим – даю безвідсоткові кредити на вирішення особистих проблем " .
ЗМІНИ В ЖИТТІ
Та й кожен конкурс , – визнає кондитер , – це маса нових вражень : " Завжди переймаєш нові підходи в роботі , ловиш себе на недоліках , просто насолоджуєшся кондитерською красою і будуєш нові плани " .
ПОРАДИ БУВАЛОГО
" Хочу , щоб мої тістечка їли , а не милувалися ними на вітрині . Тому націнка до собівартості незначна , а працювати в столиці не поспішаю : тут ціни на оренду площі такі , що будь-який еклер злетить у вартості до небес , – ділиться господар кондитерського дому . – а в провінції , Ужгороді та Мукачеві , не дивлячись на те , що найдешевша кавомолка – від 350 євро , а кавоварка – від 1500 , все ще можна продавати чашку кави за 12 грн і зберігати обороти " .
ІСТОРІЯ УСПІХУ В ЦИФРАХ
Ігор Бондаренко сьогодні – власник мережі з 7 кав'ярень у Мукачевому та Ужгороді. Ще в 3 заклади щотижня йдуть солідні партії тортиків-тістечок. Про це він мріяв з 14 років, а зараз йому за 50. У кафе продається близько 80 найменувань солодких делікатесів, з них понад 30 створюються з авторських рецептами. Окремо – шоколадні бутіки з шедеврами шоколатьє. І абсолютно все – вручну. Це занадто багато роботи: є ганаші (шоколадно-вершкові суміші), які готуються по кілька годин поспіль, а деякі вироби віднімають і 2-3 дні. Перше приміщення під кав'ярню обійшлося йому в $ 5000, а перша б/в кремозбивальна машина – в $ 200, кожен виїзд на чемпіонати коштує десятки тисяч гривень, але для роботи необхідний.