Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти

Як почати заробляти на випічці

3 липня 2016, 13:00

Лось Олена

Майстрині вчаться по урокам в інтернеті, а клієнтів шукають серед знайомих і через соцмережі

Мода на авторську випічку зараз на піку.

Мода на авторську випічку зараз на піку.

Одинзнайпопулярніших"жіночихбізнесів"-виготовленнятортів та іншихсолодощівназамовлення.Виробидомашніхкондитеріввражаютькрасоюісмаком,атакожпідкуповуютьтимфактом,щовиробляютьсязнатуральнихпродуктів,безшкідливихдобавокірізнихзамінників.Особливимпопитомкористуються"дитячітортики"-зперсонажамиулюбленихмультфільмівта книжок."Сегодня"поспілкуваласязмайстринямиідовідаласяпро особливостіїхроботиіпро те,скількинасолодощахможназаробити.

З ЧОГО ПОЧАТИ.Як правило, починається все з любові до виготовлення солодкої випічки, а потім підтягується все інше. Броварчанка Олеся Кравчук вже п'ятий рік пече торти та інші солодощі на замовлення: "За професією я – медик. Але так вийшло, що все свідоме життя я печу для сім'ї, друзів, знайомих. І в якийсь момент я стала популярна – мені почали передавати гроші за продукти, щоб я зробила на свято торт. Я вирішила, що цілком можу на цьому заробляти. Коли я працювала в медустанові, часу не вистачало. А зараз я перебуваю в декретній відпустці і активно займаюся випічкою".

Найчастіше знання отримують через інтернет – дивляться майстер-класи від відомих кондитерів, блоги; відстежують, що зараз модно, і як це зробити. Іноді виробники купують інтернет-уроки, щоб навчитися якійсь новій технікці, активно спілкуються і просять поради на спеціалізованих форумах. "Я побувала на дні народження племінника, і мені так сподобалися машинки з мастики на торті, що я загорілася ідеєю самій виготовити такі ж. За уроків в інтернеті навчилася ліпити їх – спочатку зовсім прості, потім складніше. Якщо дійсно це цікаво і хочеться цим займатися, то можна досить швидко освоїти науку", – розповіла киянка Катерина Шипачова.

ЯК ЗНАХОДИТИ КЛИЄНТІВ

Як правило, імена та контакти кондитерів, які печуть торти на замовлення, передаються сарафанне радіо – від знайомих до знайомих. І справа не тільки в якості та смаку, але в першу чергу – в безпеці. Адже майстру потрібно довіряти – проконтролювати "надомника" (як це робить, наприклад, санстанція на підприємствах) ніхто не може, надія тільки на його сумлінність і порядність. "Я завжди працюю в хустині і рукавичках, допуску на кухню немає нікому сторонньому, а для продуктів у мене окремий холодильник. Багато клієнтів, з яких все починалося, – це мої друзі, які були вдома і бачили, як все відбувається", – пояснює Олеся.

ДРУЗІ З ІНТЕРНЕТУ.Але щоб почати більш-менш серйозно заробляти, друзів буде замало. І тут, як і в багатьох інших видах малого бізнесу, – інтернет в допомогу. Благо зараз не обов'язково заводити сайт, можна рекламувати себе в соцмережах і на безкоштовних дошках оголошень. Але треба розуміти, що це теж постійна робота, яка забирає значний шматок часу, а іноді і засобів. Потрібно регулярно показувати фото своїх красивих новинок (деякі вже успішні кондитери співпрацюють з професійними фотографами). Також не зайвим буде просити клієнтів залишати відгуки з фотографіями, проводити опитування: що сподобалося, а над чим ще варто попрацювати. Намагаючись "навести красу", не переборщіть з фотошопом – торт повинен бути схожий на реальний, і бережіть свій бренд – замовлення може бути непередбачуваним. "Одного разу мене попросили зробити торт у вигляді жіночих і чоловічих геніталій. Таке ліпити я не погодилася", – розповіла Олеся.

Реклама

ПРАВИЛЬНА ПОДАЧА

Обов'язково розкажіть клієнтам про особливості таких тортів. Наприклад, не всі в курсі, що вони менше магазинних за розміром при такій же вазі. Адже в домашній випічці використовуються хороші продукти, без великої кількості "легких" складових (яєчного порошку, вершків рослинного походження, замінників цукру), розпушувачів та інших хімікатів, які дозволяють робити торт об'ємним при невеликій масі компонентів. Зазвичай мінімальне замовлення домашньої випічки – від 2 кг (зовсім невеликий тортик). Також ці вироби прикрашені мастикою або іншим декором ( "краса" може становити від 15% до 40% ваги торта). Не забудьте сказати і те, що вага – величина приблизна, вона може відрізнятися на 200-500 грамів (неможливо вгадати точно).

ЕКОНОМНО.Частоз метоюекономії,наприкладу весільномуторті,нижнійярусроблятьнеїстівним,адекоративним(пінопластіін.).Гостямдляїжідостатньоіверхніх"поверхів",затешедеврвиглядаєграндіозно.

В тренді
Все про святкування Дня Незалежності України: спецвипуск "Сьогодні" онлайн

"Умененерідкозамовляютькиївськийторт.Іякщоклієнтидо менеприслухаються,томожнанепоганозаощадити.Наприклад,нагоріхах-замінитимигдальаболіщинуволоськими,вониростутьуменевдома,іяїхне включаюввартість.Такожлогічновраховуватисезонність.Наприклад,заразтортзполуницею-ідеальнийваріант.Вонасмачна,кориснаінедорога.ЯкщожпросятьягодунаНовийрік,тоцезовсіміншаісторія-вонадорогаі"пластмасова",азначить,івтортівонабудедлядекору",-пояснюєОлеся.

А ЩЕ ПРЯНИКИ МОЖНА

Крім тортів, кондитер може заробити на виробництві інших солодощів – цукерок, тістечок, капкейків, зефіру або розписних пряників. Переселенка з Донбасу Світлана, яка зараз живе в Чернігові, підробляє випічкою і продажем пряників. "Сказати про те, що я забезпечую себе завдяки їх випічці, складно. Швидше це хобі, яке приносить мені невеликий прибуток. Причому в нього спочатку треба "вкластися". Наприклад, спеціальні форми для тіста стоять досить дорого або доведеться мучитися з коробками та іншими домашніми пристосуваннями. Пряники розмальовують айсінгом – білком з цукровою пудрою, це не так складно, як здається на перший погляд, головне – знати тонкощі роботи. Їх можна освоїти, відвідавши кілька майстер-класів або переглянувши уроки в інтернеті". Спеціально клієнтів Світлана не шукає – готує до свят "тематичні" пряники (новорічні, великодні тощо) і пропонує їх на своїй сторінці в соцмережі. Розмалювати один пряник займає від одного до 5-6 годин, а ціни починаються від 30 грн.

КиянкаЮліяліпитьфігуркизмастики,якікопіюютьзнаменитихлялечок-монстрів:"Япочиналазвипіканнятортів,прикрашенихфігуркамизмастики.Алепектимені недужеподобалося,аліпити-одне задоволення.Такщотеперяпродаютількифігурки-уменевжеєшанувальники,якіїхколекціонують.Виліпитиоднупростуможназагодину,анаскладнупідеблизько 4 годин.Залежновідскладностіоголошуюівартість-від50до300грн".

ОТРИМАЙТЕ СВІЙ РОЗРАХУНОК

Точнопідрахуватисвійдохідмайстриніне можуть:деякіпродуктикупуютьсяідлясім'ї,ідляроботи,використовуєтьсяконсервація,замороженіабосвіжізвласногосадуігородупродукти.Частоєпостачальникимолока,яєцьімаслазферм,зякимисвої"взаємозаліки".Зазвичайвартість1кгторта-150-250грн,мінімальне замовлення-від2кг.

"Язаробляю100-150грнзодноготорта.Малозадвадніроботи,алеякупуюпродукти,якіпотімвикористовуюідлясім'ї,цетеждохід",-розповідаєКатерина.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Реклама

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Loading...