Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти

"Розрахунком собівартості і не пахне": на чому заробляють українські фермери в цьому сезоні

7 серпня, 15:50

Євгенія Давиденко

Українські селяни, як правило, продають надлишок продукції, вирощеної для себе

/ Фото: Pixabay

Українців лякають рекордні ціни на помідори, урожай яких сильно постраждав, аграрії також пророкують дефіцит картоплі, а решту овочів дешевшають. З ягодами через погодні умови в 2019 році в Україні теж не склалося.

На чому в таких умовах заробляють українські фермери, сайту "Сьогодні" розповіли експерти.

"Ціни на продукти харчування, зокрема на овочі, серйозно падають, – каже виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. – За винятком цибулі, ціна на яку ще на 170% вище минулорічної, і картоплі – на 97% вище, ніж роком раніше. Тобто, якщо ви минулого року добре виростили картоплю і цибулю, добре їх зберегли, щоб вони не втратили поживні якості – це прекрасний спосіб заробити на цих двох культурах".

Цього року урожай овочів, фруктів і ягід засмутив аграріїв, визнає голова Союзу українського селянства Іван Томич.

"Особисті селянські господарства зараз практично не можу вести господарство прибутково – ні в рослинництві, ні в тваринництві, з огляду на специфіку цього року, коли врожаї мізерні. У Західному регіоні проблема з картоплею, ягодами – майже немає цієї продукції", – зазначає він.

І додає: прогнозувати, що краще вирощувати для продажу, селянам непросто.

"Ситуація змінюється. Чотири роки тому часник був прибутковим і багато дрібних товаровиробників кинулися його вирощувати. Потім ситуація повернулась, ціни впали. Так і з ягодами. Жимолость, обліпиха – вистрілювали, але теж тимчасово, потім вікно можливостей закрилося", – пояснили в Союзі селянства.

Читайте також: Стало відомо, скільки пшениці, ячменю і гороху зібрали в Україні

Водночас Пендзин нагадує: на продаж фермери в основному несуть надлишок вирощеної для власних потреб продукції.

"Проблема в тому, що основна маса продуктів харчування в Україні вирощується в домогосподарствах населення. І, кажучи про такий спосіб вирощування продуктів, ми розуміємо, що економікою, прогнозами, розрахунком собівартості там і не пахне. Коли мова йде про індустріальне сільськогосподарське виробництво, навіть якщо це фермерське господарство як у Європі, то там рахують кожну копійку, підраховують собівартість", – говорить експерт.

Нагадаємо, генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олег Дорошенко зазначав, що в Україні  ціни на овочі коливаються через нестачу планування.


Також дивіться, як журналісти "Сьогодні" перевірили торгівлю на стихійних ринках:

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Реклама

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Loading...