"Не хочу труїти людей, це принципово": історії успіху українських фермерів

27 Серпня 2018, 08:20

Герой нашого матеріалу Антон Дундій – прихильник виробництва найчистіших органічних продуктів

"Не хочу труїти людей, це принципово": історії успіху українських фермерів

Антон Дундій – голова сільської кооперативу, який займається органічним овочівництвом, козівництвом і сироварінням. На підприємстві в Київській області працює 16 осіб, сам кооператив налічує 36 учасників, він розташований на 21 га землі членів кооперативу і має 600 кв. метрів приміщень.

У органічне виробництво Дундій прийшов з будівельного бізнесу. Сайт "Сегодня" поспілкувався з Антоном в рамках серії матеріалів про те, як в сучасній Україні можна зайнятися фермерством з нуля і домогтися успіху.

"Я завжди займався будівельним бізнесом і ремонтами, спорудою офісів і котеджів. Але за покликом душі три роки тому вирішив піти в агросферу – вирощувати смачну і органічну їжу. Тим більше, що сам люблю вживати здорову їжу, а на ринках такого майже не знайти. Я відвідав багато теплиць і знаю, як там вирощують овочі. Тому для мене це принципово: або все вирощене – органіка, або я цим не займаюся, не хочу труїти людей. Тим більше для мене грає роль соціальна складова нашого бізнесу, адже ми працюємо через кооперацію", – розповів Антон.

За його словами, сьогодні кожен може стати членом кооперативу: надати свою земельну ділянку або кіз для підприємства, інвестувати гроші, виконувати роботи та отримувати з цього постійний прозорий прибуток.

"Ми поставили собі за мету працювати не сезонно, а постійно збирати урожай, тому інвестуємо в теплиці. Наприклад, інвестувавши в теплиці, учасники кооперативу отримують 25-45% річних прибутку. Це дає нам можливість експериментувати, і сьогодні ми вирощуємо органічні помідори, огірки, перці, морква і сезонні культури – фенхель, дайкон (різновид редьки) тощо", – говорить Дундій.

1535117938.5635

Влітку, коли ціна на овочі нижче, підприємство займається переробкою: тут сушать і в'ялять продукти.

"Сьогодні кооператив нараховує понад 100 кіз, тому ми розвиваємо і сироваріння. Тим більше, ми закуповуємо молоко в учасників кооперативу за ринковими цінами, щоб у них був стимул заводити більше кіз. Плануємо наростити збір молока до декількох млн тонн на рік, для цього через кооператив потрібно залучити 2,5 тис. кіз. Сьогодні ми ще і тестуємо рецептуру органічного сидру і виробляємо органічний оцет", – розповідає бізнесмен.

33693371_203853766916681_9184044404304773120_o

Планів у Антона і його колег вистачає – вони також хочуть випікати хліб і спробувати вирощувати аквакультури (вирощування рослин і риб в загальній екосистемі). Розвитком бізнесу задоволені – у кооперативу 500 клієнтів, в основному, невеликі магазини. Є можливість залучати нових клієнтів і розширюватися, але потрібні інвестиції, а з цим пов'язана серйозна проблема.

"Можна було б отримати кредит під заставу землі, але підмораторна земля не є предметом застави в банку. Така земля не цікава багатьом інвесторам. Тому, як тільки знімуть мораторій на землю і запрацює прозорий ринок землі, я в першу чергу приверну інвесторів, які вкладали б гроші в землю учасників кооперативу. Ці інвестиції сприяли б розвитку бізнесу, саме так це працює у всіх успішних європейських країнах", – говорить Дундій.

Також читайте на сайті "Сегодня" матеріал про фермера Андрія Мовчуна "У вирощуванні ягід екстриму не менш, ніж в гонках".

Ви зараз переглядаєте новину ""Не хочу труїти людей, це принципово": історії успіху українських фермерів". Інші Новини бізнесу дивіться в блоці "Останні новини"

Джерело:

"Сегодня"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Загрузка...
Загрузка...