Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти

В Україні вступили в силу нові правила маркування продуктів: що зміниться

6 серпня, 11:21

Етикетки на упаковках будуть оновлюватися поступово

Сьогодні, 6 серпня, в Україні набув чинності закон "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів". Про це повідомила прес-служба уряду. Таким чином, в країні вводяться в дію нові правила маркування продуктів, і етикетки на товарах будуть поступово змінюватися.

"Споживач повинен отримати максимально достовірну інформацію про харчовий продукт і мати можливість здійснити усвідомлений вибір. Разом з цим законом встановлено перелік обов'язкової для надання інформації про харчові продукти, а також вимоги до розміщення та подання такої інформації", - пояснив гендиректор Директорату безпеки і якості харчової продукції Микола Мороз.

Зокрема, закон забороняє використовувати інформацію, яка може ввести споживача в оману, зазначена заборона поширюється також на рекламу і представлення харчових продуктів.

Виробників зобов'язали робити написи на упаковках читабельними і заборонили приховувати дані про продукти іншою текстовою або графічною інформацією. В обов'язковому порядку повинна надаватися інформація про харчові добавки та допоміжні речовини, які викликають алергічні реакції або непереносимість.

Реклама

Також вводяться такі норми:

  • вимоги до позначення мінімального терміну придатності або дати "вжити до";
  • регламентація обов'язків відповідальних операторів ринку;
  • правила надання інформації про харчові продукти дистанційного продажу;
  • вказівки країни або місця походження продукту, в разі необхідності; умови зберігання та використання.

Читайте також: В Україні ввели нові вимоги до виробництва та маркування органіки

В тренді
Лицарський турнір, кавуновий фестиваль і автопробіг: як відсвяткуємо День Незалежності

А ось інформація про поживну цінність деяких продуктів стане необов'язковою. Ця норма поширюється на продукти, "які не піддавалися переробці або щодо яких інформація про поживну цінність не є визначальним фактором прийняття споживачами рішень про їх купівлю".

Обов'язковою стало і вказівка даних про те, чи піддавався харчовий продукт розморожуванню. У меню кафе, ресторанів та інших закладів громадського харчування теж потрібно буде прописати алергени, які знаходяться в стравах.

За порушення вимог до маркування юросіб збираються штрафувати на 15 мінімальних заробітних плат, фізосіб-підприємців – у розмірі 10 мінзарплат. "Мінімалка" в 2019 році становить 4173 грн, тобто штрафи коливаються від 41 730 до 62 595 гривень.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила законопроект № 8450 "Про інформацію для споживачів харчових продуктів" у грудні 2018 року. Президент підписав документ 4 лютого 2019 року.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Реклама

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Loading...