Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь
Зробити стартовою
27,26
31,04
РУС

"У вирощуванні ягід екстриму не менш, ніж в гонках": історії успіху українських фермерів

За словами Андрія Мовчуна, звичні агрокомплекси – не конкуренти родинній фермі

Ярослав Мовчун
Ярослав Мовчун.
"У вирощуванні ягід екстриму не менш, ніж в гонках": історії успіху українських фермерів //smm.ollcdn.net/img/article/11628/1_main_new.1534247814.jpg //smm.ollcdn.net/img/article/11628/1_tn.1534247814.jpg Бізнес За словами Андрія Мовчуна, звичні агрокомплекси - не конкуренти родинній фермі

Ярослав Мовчун – власник родинної ягідної ферми на 28 га, яка спеціалізується на лохині (в планах – полуниця і малина). 2017 року 100% врожаю лохини бізнесмен продав через facebook. На розташованому на Київщині підприємстві працюють чотири особи – мама Мовчун (бухгалтер, контролер сортування ягоди, технолог джему), батько (контроль якості ягоди), син (логістика) і помічниця (SMM і комунікація з клієнтами). У сезон збору врожаю працюють ще шість-вісім осіб.

Сайт "Сегодня" поспілкувався з бізнесменом в рамках серії матеріалів про те, як в сучасній Україні можна зайнятися фермерством з нуля і домогтися успіху.

Ярослав Мовчун розповідає, що з батьком прийшов до агросфери з автомобільного бізнесу, пов'язаного з СТО і авторалі. За його словами, виявилося, що в ягідництва екстриму не менш, ніж на гонках.

"До 2012 року ми з батьком мали автомагазин та СТО. Але коли обидва побачили, що досягли максимуму в цій сфері, вирішили переорієнтуватися на щось інше – для нас в родині важливий розвиток. Ми думали інвестувати в теплиці і вирощувати полуницю, але спробували попрацювати з лохиною і закохалися в неї. Ягода дуже смачна, корисна, клієнти її хочуть, вона легка в транспортуванні. Тому 2012 року купили перші 60 соток на Житомирщині. Варіант оренди землі ми відкинули одразу – це великий ризик, а ми відразу націлені на розвиток власного сімейного господарства, щоб не залежати ні від кого", – говорить Мовчун.

Земля, на яку вони звернули увагу, була занедбаною ділянкою на околиці хутора, де років 15 ніхто нічого не вирощував.

"Півроку ми вичищали ділянку, але в цьому є і плюс – землю не труїли аграрії, тому наша ягода чиста. Нашим досягненням є те, що ми минулого року почали сезон і закінчили з максимальною ціною – 200 грн за кілограм чорниці, весь урожай продали через facebook. Цього року ситуація схожа – в середині липня мені писали колеги, які не можуть продати ягоди, а у мене черга клієнтів розписана до кінця місяця. Все просто – ми використовуємо тільки передові сорти ягоди і нові технології, це величезний обсяг роботи, і на орендованій землі ви ніколи такого не зробите. В цьому і різниця між нами – родинною фермою – і агрокомплексом: ми не "міряємося" гектарами обробленої орендованої землі, а збільшуємо врожайність з гектара і маржинальність культури на власній землі", – зазначає бізнесмен.

1534246762.8872

Однак і в цій сфері вистачає труднощів – ягідний бізнес один з найекстремальніших в Україні.

"Цього року град побив урожай лохини, страхування врожаю в Україні відсутнє, в банківській сфері довіри немає. Незважаючи на це, я ніколи не поїду з України і доведу, що тут можна робити успішний бізнес", – говорить Мовчун.

За його словами, українські ягідники вже створюють серйозну конкуренцію сусідній Польщі на міжнародних ринках.

"Навіть зараз поляки страйкують і вимагають дотацій від держави, тому що українська ягода смачніша і дешевша. Дійшло навіть до методів з дев'яностих: тим машинам, які везуть ягоду польським транзитом, перерізають шини. Українці вже не поспішають до них на заробітки, мені самому довелося три роки шукати працівників в сусідніх селах, які стали нам довіряти і отримувати вдвічі більше, ніж на агрокомплексах", – говорить Мовчун.

Бізнесмен додає: "Ризиків тут, як ви бачите, безліч. Незважаючи на це, у нас величезні амбіції в найближчі кілька років, в очікуванні запровадження ринку землі. Вже з наступного року ми розширимо асортимент – посадимо гектар нових сортів малини та полуниці. А за наступні чотири роки побудуємо повноцінний екоготель, де можна отримати цілий спектр послуг. Приймати людей за агротуризмом ми почнемо вже з наступного року. Мій план – це родинна ягідна агроферма №1 в Україні з передовими сортами і технологіями".

Також читайте на сайті "Сегодня" матеріал про фермера Сергія Українця: "Попит на нашу ягоду буде завжди".

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" розповідав про те, чому Україна мало заробляє на експорті ягід і фруктів.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини на наших сторінках Facebook, Twitter, Telegram

Ви зараз переглядаєте новину " "У вирощуванні ягід екстриму не менш, ніж в гонках": історії успіху українських фермерів". Інші Новини бізнесу дивіться в блоці "Останні новини"

Джерело:

"Сегодня"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Орфографічна помилка в тексті:
Послати повідомлення про помилку автору?
Повідомлення повинно містити не більше 250 символів
Виділіть некоректний текст мишкою
Дякуємо! Повідомлення відправлено.
Загрузка...