Що їдять українці: цукор вчетверо більше норми, а фруктів занадто мало

5 Листопада 2018, 07:00

В середньому на їжу йде 3 тис. грн на місяць. Левова частка - у м'яса і молочки


Українці залишаються хлебоїдами і ласунами, незважаючи на опубліковані ще рік тому рекомендації МОЗ про те, як повинна виглядати "Тарілка здорового харчування". Цю особливість національного раціону зазначив президент Асоціації дієтологів України Олег Швець, який проаналізував, як за рік змінилося меню середнього українця. Також дієтологи запропонували журналісту "Сегодня" розповісти про свій звичайний раціон харчування і дали свої коментарі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Що їмо

За даними Держслужби статистики, середній українець витрачає на харчування 3086 грн в місяць. При цьому на м'ясо і рибу йде 496 грн (16% витрат), на молокопродукти - 298 грн (10%), овочі і картопля - 174 грн (6%), хліб - 153 грн (5%), кондвироби - 152 грн ( 5%), фрукти - 83 грн (2,7%), яйця - 58 грн (2%), цукор - 30 грн (1%). Швець зазначив, що середні витрати на кондвироби або хліб удвічі більше, ніж, наприклад, на фрукти, хоча повинно бути однаково, а ще краще, якщо хліб замінити овочами: в них більше вітамінів і мінералів і менше калорій.

"В середньому на кожного припадає 123 г фруктів на день, а правильно буде з'їдати до 300 г, - каже дієтолог. - Овочів і картоплі в сумі виходить 493 г на день (280 + 213 г), але корисніше, якщо половину картоплі замінити бобовими - квасолею, горохом. Картопля також потрібна, це джерело калію. А ось кількість хліба варто урізати вдвічі, як і кондвиробів, що також скоротить споживання цукру, якого кожен українець з'їдає в день майже вчетверо більше норми - 93 г при рекомендованих 25 г, максимум 50 г".

Щодо молокопродуктів начебто непогано: їмо їх 640 г на день при рекомендованих 700 г, але в меню переважають тверді сири, сметана, а повинно бути більше молока і кефіру. Наразі, за словами експерта, змін в раціоні середнього українця майже немає. Тому потрібна подальша наполеглива робота МОЗ, щоб харчування населення стало збалансованим, констатував Швець.

--1_47

Журналістська кухня

Як видно з інфографіки, в денному раціоні журналіста "Сегодня" переважають молокопродукти, солодощі і борщ з м'ясом і квасолею. За словами Швеця, таке меню - далеке від рекомендованого Міністерством охорони здоров'я: в ньому перебір солодкого і фруктів, а ось злаків мало, і бракує риби.

"Борщ двічі на день - не обов'язково, зате можна сказати, що овочів з'їдено в нормі, адже вони навіть у вареному вигляді мало втрачають вітамінів. Варто додати цільнозернового хліба, частково замінити сир на кисломолочні продукти", - зазначив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

"Їжа – це весело"

Олександр Панченко, журналіст "Сегодня":

- Марно сперечатися з експертом. Загалом мій раціон – досить здоровий, це визнав і фахівець. Колеги дивуються, чому борщ у мене і на обід, і на вечерю. Такий режим харчування виправданий графіком: приходжу додому о 21:00-22:00, зголоднілий, утриматися від рясної вечері малореально. А після вечірньої обжерливості вже нереально о 8:00 запхати в себе більше чашки кави з шматочком сиру, шоколадкою і кількома горішками. Практична відсутність сніданку – компенсація пізньої вечері, що дозволяє не набирати вагу. З іншого боку, дожити до обіду з таким сніданком непросто, і кілька яблук – підмога, що допомагає протриматися, поки настане час підкріпитися. І ще. Як сказала одна хороша людина, їжа – це весело. А не просто набір білків, жирів і вуглеводів. Тому ранкова чашка кави, шматочок сиру 12-18-місячної витримки, чорний-пречорний шоколад мені набагато приємніше, ніж, наприклад, нудна яєчня з тостом і корисний трав'яний чай. З цієї ж причини в моєму раціоні є не тільки борщ, але часом і пиво, і 20-30 г хорошого коньяку або віскі.

Ви зараз переглядаєте новину "Що їдять українці: цукор вчетверо більше норми, а фруктів занадто мало". Інші Економіка дивіться в блоці "Останні новини"

Автор:

Олександр Панченко

Джерело:

"Сегодня"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Загрузка...
Загрузка...