Дорогі продукти і низькі зарплати: чому українці багато витрачають на їжу

8 Червня 2018, 07:37

Громадяни України щомісяця витрачають на їжу 38% доходів, що обумовлено низьким рівнем заробітків

<p style="text-align: justify;">Деякі продукти сприяють схудненню. Фото: pixabay.com</p>
Деякі продукти сприяють схудненню. Фото: pixabay.com

Україна опинилася в десятці країн, громадяни яких витрачають на продукти більше всіх. Згідно з підрахунками аналітиків з США, українці 2016 року витратили на їжу 38% своїх доходів.. Сайт "Сегодня" розібрався, звідки з'явилися такі підрахунки, як купують наші співвітчизники і скільки вони витрачають на продукти харчування.

Українці витрачають 38% зарплати на їжу та 8,1% – на сигарети і алкоголь

Про те, що Україна виявилася в ТОП-10 країн, які найбільше витрачають на продукти, написав на своїй сторінці в Facebook директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, посилаючись на дані Міністерства сільського господарства США.

"Україна входить до ТОП-10 країн, громадяни яких найбільше витрачають на продукти. Якщо скласти витрати на харчування, сигарети і алкоголь, то наша країна входить до ТОП-5 країн світу з найвищими витратами. Українці, за даними США, витратили 2016 року 38% від усіх доходів на продукти і 8,1% – на алкоголь і сигарети. Тобто загальні витрати на ці дві групи становили 46,1%", – написав експерт.

38% – досить високий показник, особливо, якщо подивитися на сусідні країни. Так, наприклад, в Білорусі на продукти витрачають 36,2%, в Росії – 29,9%, в Угорщині – 18,3%, в Польщі – 16,5%, в Німеччині – і зовсім 10,6%, а в США ці витрати не перевищують 6,3%.

Щоправда, є країни, які опинилися в цьому рейтингу вище, ніж Україна. Наприклад, в Нігерії на їжу витрачають 58,9%, в Кенії – 52,2%, в Камеруні – 45,5%, в Казахстані – 42,8%, на Філіппінах і в Пакистані цей показник становить 41,9%. Тенденція така, що країни, жителі яких витрачають майже половину доходів на їжу, не можуть похвалитися стабільною економікою і процвітанням. Їх позиції в рейтингах викликані низьким рівнем зарплат, через що витрати на продукти займають велику частку від загального доходу.

До слова, на алкогольні напої та тютюнові вироби українці теж витрачають чимало, обігнавши за показниками майже всі країни, крім Естонії, Білорусі, Угорщини та Чехії.

УУкраїна лідирує в рейтингу через низькі доходи

Причина того, що українці витрачають на їжу 38% своїх доходів, зовсім не в їх споживчій особливості або любові до їжі, як могли б припустити деякі міністри. Вся справа в кореляції низьких зарплат і високих цін на продукти. Таке твердження висловив і Олексій Дорошенко в коментарі "Сегодня".

"Це через низькі доходи в поєднанні з досить високими цінами. Вони не є високими, як такими, на значну групу продуктів харчування вони нижче, ніж в Європі, але, при цьому, якщо ми переведемо це на купівельну спроможність, то вона в Україна набагато нижче. Тому, коли ми хочемо купити той же набір продуктів, який хоче купити поляк чи американець, виходячи з нашого доходу, ми заплатимо більше. А до доходу тут потрібно рахувати і заробітну плату, і підприємницький дохід, і соціальні виплати, тобто всі види виплат, які можуть бути. Але вони у нас в відносному вимірі дуже маленькі, тому ми і витрачаємо значні суми на продукти", – пояснює ситуацію, що склалася, експерт.

Схожі дані за витратами українцям публікувала і Державна служба статистики на початку весни. У відомстві зазначили, що витрати на харчування в Україні становлять 42,1%. Щоправда, експерти зазначають, що це питання суттєво залежить від методології розрахунку.

Економічний експерт і аналітик Борис Кушнірук зазначає, що може бути застосована методика розрахунку мінімального прожиткового мінімуму і середніх доходів громадян. При підрахунках беруть ці дві цифри і визначають, скільки в мінімальному споживчому кошику продуктів харчування.

"Для людей, у яких більший рівень доходу, ця сума може бути значно менше, а для інших – значно більше. Є поняття середньої зарплати і середніх доходів населення, а є поняття "медіанний дохід". Якби рахували за медіанною зарплатою, на жаль, доходи були б нижчими, а значить, витрати на продукти харчування в споживчому кошику були б вище. Це не порушення або приховування якоїсь статистики, це питання методології розрахунку. Вже неодноразово звертали увагу на те, що методологія, якою користується Держстат, страждає цим недоліком і неодноразово піднімалася необхідність робити розрахунок медіанної зарплати", – зауважив Кушнірук.

Нагадаємо, що медіанна зарплата – це зарплата співробітника посередині зарплатного списку. Тобто якщо на фірмі працює три людини, умовно кажучи, кур'єр, який отримує 3 тис. грн, бухгалтер з зарплатою 8 тис. грн і директор з зарплатою в 20 тис. грн, середня зарплата при таких цифрах вийде 10,3 тис. грн, а ось медіанна – 8 тис. грн – стільки отримує в цьому прикладі бухгалтер. Медіанна зарплата завжди виходить нижче, ніж середня, але вона набагато точніше відображає поточну ситуацію.

Так чи інакше, високі витрати населення на продукти обумовлені низькими доходами. Причому експерти впевнені, що в реальності більшість на їжу витрачає і 60-70% своїх доходів.

"Якщо ми говоримо про те, скільки витрачається на продукти харчування, то це питання коректності розрахунку. У такому вигляді реальну ситуацію не прорахує. Чому витрачається 40%? Тому що рівень доходів низький. Якщо люди заробляють більше, то зрозуміло, що частка витрат на продукти харчування у загальних витратах скорочуватиметься. Якщо для високооплачуваних верств населення, витрати на продукти харчування є низькими, то рівень інфляції вони також відчувають набагато менше, ніж люди, у яких на продукти харчування йде не 40%, а навіть 60%, 70% і 80%. І при таких умовах для них навіть сезонні коливання цін на продукти відчуваються більше, тому що у них низькі доходи і вони змушені витрачати на продукти харчування значно більше", – зазначив Кушнірук.

Цікаво зазначити, що схоже дослідження проводила і компанія Nielsen, яка досліджувала в 56 країнах світу рівень витрат людей на продукти харчування. Так, за їхніми даними, вийшло, що в Україні витрати на продукти найменші в Європі. Наприклад, в Києві щомісячні витрати становили 92 євро, тоді як в Мінську – 192 євро, в Варшаві – 178 євро, а в Москві – 269 євро.

Але не варто забувати про курс валют і середньому доході українців. Так, 92 євро для Європи – дійсно невелика сума, тільки варто врахувати, що середня зарплата в тому ж Києві знаходиться на рівні 315 євро, згідно з даними Numbeo. Тому не можна сказати, що українські витрати на продукти набагато нижче, ніж в європейських країнах, оскільки все залежить від методології розрахунків.

Нагадаємо, нещодавно ми розповідали про те, як піднялися ціни на основні продукти в Україні.

Ви зараз переглядаєте новину "Дорогі продукти і низькі зарплати: чому українці багато витрачають на їжу". Інші Економіка дивіться в блоці "Останні новини"

Автор:

Анастасія Іщенко

Джерело:

"Сегодня"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Загрузка...
Загрузка...