Експерти розповіли, як подорожчали продукти в цьому році

5 Серпня 2018, 03:22

За даними Державної служби статистики, зростання цін за перше півріччя склало більше 4%.

<p style="text-align: justify;">Деякі продукти сприяють схудненню. Фото: pixabay.com</p>
Деякі продукти сприяють схудненню. Фото: pixabay.com

Ціни на продукти в Україні постійно підвищуються - нехай десь за все на кілька копійок, але, все ж, зростання є. Так, за даними Державної служби статистики, зростання цін за перше півріччя склало більше 4%.

Якщо в 2017 р ціни на деякі товари зросли навіть більше, ніж на 20%, в цьому році таких різких стрибків по продуктам харчування не було. Так, ціни продовжують поступово підвищуватися, але не досягають критичних відміток
.

"Якщо брати дані Держстату, то з початку року ціни на продукти харчування зросли всього на 4%. Причому, якщо брати дані за червень, у нас була дефляція - тобто зниження цін, що цілком характерно для літнього періоду, тому що в цей період стають дешевшими всі основні сільськогосподарські продукти - молоко, яйця, овочі, фрукти", - розповів в коментарі сайту "Сегодня" економічний експерт Борис Кушнірук.

Він також додає, що в минулому році влітку був стрибок цін, але його спровокувало зростання цін на продовольчі товари на зовнішніх ринках. А ось істотне подорожчання м'яса викликали масові смерті свиней від африканської чуми.

"У нас більшість продуктів харчування вже прив'язані до цін на зовнішніх ринках, це призвело до того, що підскочили ціни на масло, молоко, м'ясо. З м'ясом також була пов'язана історія з тим, що у нас йшла активна стадія африканської чуми свиней, яка "вирубала" поголів'я тварин десятками тисяч, і це спровокувало зростання цін на м'ясо. Ми опинилися в такій ситуації, що у нас до сих пір свинину імпортують, тому що власного виробництва не вистачає, в першу чергу, для м'ясопереробки", - зазначив Кушнірук.

Якщо порівняти ціни на основні продукти харчування за червень та січень, виходить, що, батон виріс в ціні з 10,34 грн до 11,01, кілограм рису подорожчав з 23,09 грн до 23,27, яловичина подорожчала на 10 грн і тепер коштує 124,41 грн, свинина замість 109,47 грн тепер коштує 114,28 грн, зате вартість курячого філе майже не змінилася - 89,85 грн замість 89,51 грн, суттєво подорожчала і риба морожена - з 65,93 грн до 69,76 грн.

Зате в ціні впав десяток яєць, який ще в січні коштував 27 грн, а в червні всього 21,8 грн. Також подешевшав цукор, який тепер коштує 14, 67 грн замість 15,78 грн.

А ось деякі овочі, в порівнянні із зимою в ціні дуже виросли. Так, морква подорожчала майже в чотири рази - з 6,72 грн до 23,03 грн, буряк більше ніж в два рази - з 6,29 грн до 15,48 грн, і картопля замість 6 грн за кілограм коштує 8,73 грн .

"Статистика показує, що в середньому продукти піднялися в ціні на 5%, наші дані говорять про те, що ці показники в два рази більше – до 10%. Значне збільшення цін є в тих групах товарів, які, за нашими прогнозами, і повинні були рости в ціні, це хліб, м'ясо та овочі. Якщо ми подивимося ціни на овочі в цьому і в минулому році, то зараз майже всі овочі, за винятком моркви, дешевше торішніх на 20-40%. Але якщо ми подивимося, було значно коливання ціни, інфляція була велика, а зараз вона потрошку знижується", – розповідає Олексій Дорошенко, директор Української асоціації постачальників торговельних мереж.

Більш докладно про те, як змінювалися ціни на продукти і чого очікувати до осені, читайте в матеріалі сайту "Сегодня": Ціни на продукти призупинили зростання: чого українцям чекати до осені

Ви зараз переглядаєте новину "Експерти розповіли, як подорожчали продукти в цьому році". Інші Економіка дивіться в блоці "Останні новини"

Автор:

Анастасія Іщенко

Джерело:

"Сегодня"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Загрузка...
Загрузка...