З настанням зими в Україні почали дешевшати продукти . За даними Держслужби статистики , перш за все це – м'ясо , картопля і бакалія : цукор , крупи . Овочі , схоже , досягли мінімуму цін , адже їх зміна за місяць – в межах статистичної похибки . " Сегодня" публікує черговий рейтинг ціні на десять найбільш споживаних продуктів по регіонах і окремо в Києві ( див . інфографіку ) .
Сало
Але найбільш грандіозний розкид цін – в 2,5 рази (!) – спостерігається на "український національний продукт" — сало. Якщо в Тернопільській області кілограм сала коштує в середньому 47 грн , то в Києві його середня ціна – 120 грн / кг . Одні з найнижчих цін на сало – в Рівненській , Чернівецькій та Черкаській областях : менше 52 грн за кіло . На другому місці за дорожнечею цього продукту – Одеса , хоча її ціни навіть близько не підбираються до столичних : 84,77 грн / кг .
Експерти
"Сало — это продукт, который не возят на длинные расстояния. Так же, как молочную продукцию и хлеб. Хотя это не скоропортящийся продукт. Поэтому получается так: в тех регионах, где вырезали больше свиней, там сало продают дешевле", — объясняет одну из причин разброса цен на сало директор Украинской ассоциации поставщиков торговых сетей Алексей Дорошенко.
"У нас уже два года бушует африканская чума у свиней, и она очень сильно влияет на цены. В тот момент, когда она фиксируется в конкретном регионе, многие начинают вырезать свиней. И в эти моменты цены обваливаются. Раньше, когда где-то регистрировалось заболевание, населенный пункт оцепляли, ветеринарная милиция вырезала все поголовье скота, а селянам потом компенсировали убытки. Сейчас компенсацию не платят. Поэтому, если в район приходит чума, все стараются поскорее забить скот и продать мясо, чтобы не остаться в убытке", — говорит Дорошенко.
"Наша Ассоциация несколько недель назад делала внутренние исследования, так нигде не было сала по 50 грн/кг, минимум 80 грн. И такая цена держится около года", — говорит Томич.
На думку президента Украналітцентра Олександра Охріменка , ціни на м'ясо відрегулював ринок : " Коли м'ясо з настанням осені стало стрімко дорожчати , додаючи до ціни 8-10 % щомісяця , різко зросла пропозиція . В результаті вже до кінця листопада ціна добірного м'яса поступово впала насамперед в Києві , з 120 і більше гривень за кіло до 100-110 грн . Подешевшало і сало , крім добірного , розрахованого на гурманів" .
Також Охрименко пояснює триваючу дешевизну овочів і картоплі тим , що перед настанням морозів виробники по будь-якій ціні віддають на оптових ринках продукцію не найвищої якості , щоб не витрачатися на її зберігання .
Після свят ціни спадуть
Олексій Дорошенко каже , що до кінця року не варто очікувати великих коливань цін на українські овочі і картоплю . А ось імпортні овочі ( перець , помідори , огірки , салат і т . д . ) можуть подорожчати пропорційно курсу долара, який з другої декади декабря різко пішов вгору. Також , за його прогнозами , стабілізуються ціни на м'ясо і яйця , зате молокопродукти традиційно будуть дорожчими , ніж в листопаді .
"Цены на них повысятся еще на 3—4%, например литр молока прибавит еще 30—40 копеек", — оценил Дорошенко.