Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти

Крихкий бізнес: б'ємо посуд для розваги або зняття стресу

27 червня 2017, 05:15

Христина Коновалова

Популярний за кордоном бізнес-формат прижився і в Україні

Кожен з нас звик зберігати негативні емоції в душі або позбавлятися від стресу, використовуючи стандартний набір для релаксу – кіно, ресторани, нічні клуби і т. ін. Тим часом в Києві є чимало цікавих місць, де можна не тільки позбутися від переживань, але і нестандартно провести час з друзями. Про один такий заклад під назвою "Шандарашка", де можна купити набір посуду і тут же його ... розбити (!), Піде мова в нашій рубриці "Особлива справа".

СТАРТ. Ідея реалізувати такий незвичайний антистресовий формат прийшла в голову психологу Ганні Кандидатовій ще в 2014 році. До цього такі незвичайні центри працювали виключно за кордоном, наприклад, в США, і були там цілком успішними. А все тому, що в наше шалене і агресивне століття "випускати пар" потрібно регулярно і бажано це робити нешкідливими для організму методами. "Так чому б не відкрити подібний заклад в Києві, щоб люди змогли розважитися і виплеснути негатив?" – подумала Ганна і зайнялася справою.

Центр "Шандарашка" вирішили запустити в підвальному приміщенні на 100 кв. м на Подолі – оскільки це центр з добре розвиненою розважальною інфраструктурою, а поруч знаходиться метро. І хоча саме приміщення довелося взяти в оренду, але тут можна було зробити ремонт в позитивних тонах, звукоізолювати саме приміщення для биття посуду, організувати склад для зберігання тарілок, кухлів, пляшок і т. ін. В запуск проекту вклали понад 200 тис. грн, і ці витрати почали окупатися, за словами Кандидатової, десь через півроку. Тобто, незважаючи на кризу, розрахунок виявився вірним: українці із задоволенням почали бити посуд, щоб позбутися стресу.

Реклама

ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННЯ. Навесні 2017 го Ганна вирішила продати свою справу: на той момент вона зайнялася іншим видом бізнесу, і на розвиток "Шандарашки" просто не вистачало часу. Новими співвласниками закладу стали перекладач Тетяна Смілянська і фінансист Ганна Афоніна: вони познайомилися на курсах з вивчення психології, почали тісно спілкуватися і з часом зрозуміли, що у них є багато спільних інтересів і цілей. "Було бажання знайти щось для душі і поєднати це з бізнесом. І коли на одному з сайтів з продажу готового бізнесу і франшиз я побачила пропозицію придбати центр" Шандарашка "- дуже зацікавилася", – розповідає Тетяна Смілянська. Вона запропонувала Ганні Афоніній подивитися заклад і визначитися, купувати чи ні. "Нам ідея сподобалася, оскільки я давно мріяла відкрити центр з кабінетом психолога, а ще організувати творчі курси по створенню мотанок, картин, а також з валяння."Шандарашка" зацікавила тим, що тут можна реалізувати будь-які ідеї", – продовжує Афоніна. Внаслідок подруги вирішили стати і бізнес-партнерами.

Але придбання готового бізнесу виявилося не таким вже й простим випробуванням, тому що зажадало занурення в нову справу, як то кажуть, з головою. "За фактом бізнес-модель довелося вивчати з нуля. Складним питанням стало налагодження поставок посуду: потрібно було шукати постачальників з оптимальними цінами і підшукувати дешеві способи доставки товару. Не обійшлося і без форс-мажорів: наприклад, як-то нам прийшло 7 тис. пляшок о 21:00, і потрібно було все це розвантажувати! А одного разу замість посуду, що б’ється, постачальники надіслали пластиковий ... "- роз'яснює Тетяна.

В тренді
Маркарова назвала переговори з МВФ "активними"
Українська делегація і замдиректора МВФ Девід Ліптон на переговорах у Вашингтоні / Фото: twitter.com/ysmolii

Але подруги не здаються і продовжують шляхом проб і помилок вдосконалювати свій бізнес. "Часом хочеться замінити асортимент посуду, яку використовують наші клієнти. Але перед закупівлями бажано тестувати тарілки з чашками на крихкість. Зокрема, була ідея використовувати пляшки з-під шампанського, ми навіть знайшли постачальників. Але нам порадили спробувати їх розбити. Це виявилося складно , тому що стінки пляшки товсті. Тому відмовилися від ідеї і замість них взяли винні пляшки – вони добре б'ються. А ще використовуємо кольорові банки: їх зручно брати і розбивати", – продовжує Ганна.

Що цікаво, биття посуду в "Шандарашці" є фактично безвідходним виробництвом: все осколки потім забирає компанія, яка займається переробкою склотари.

Нове обличчя

Як відзначають Ганна і Тетяна, щоб подарувати центру "Шандарашка" нове обличчя, знадобилося вкластися в ремонт безшумової кімнати для биття і зонуванням приміщень. Тут з'явилися нові меблі, кавоварка, боксерська груша, закуплені нові види посуду і створені нові набори. Буде новий логотип і новий сайт. Інвестиції вже перевищили 250 тис. грн. "Все зроблено для комфорту відвідувачів. Наприклад, хтось б'є посуд, а хтось йде на майстер-клас. Ці інвестиції поки не окупаються, але ми виходимо в нуль за витратами в закупівлі посуду, оренді, "комуналці" і зарплати. Думаємо, до кінця року реально вийти в плюс", – пояснює Ганна. Вже з липня, крім звичного биття посуду, можна буде прийти на творчі майстер-класи, наприклад з валяння або створення картин, відвідати психологічні тренінги, навчитися грати на африканських барабанах. "За новими емоціями сюди приходять діти від 6-7 років і люди до 60 років. Вартість набору посуду для биття з 15 предметів стартує від 150 грн. Хтось сприймає биття посуду як розвагу на кшталт дівич-вечора, а для когось це спосіб позбутися негативу. Після активних дій можна спокійно випити чаю, а якщо повністю виплеснути стрес не вдалося – йдіть до боксерської груші. Багато відвідувачів зізнаються, що після биття посуду виникає відчуття легкості", – роз'яснює Тетяна.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Реклама

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Loading...
загрузка...