Індекс салбургера: ціни різко пішли вниз

10 Вересня 2018, 06:20

Бутерброд із салом за квартал майже не змінився в ціні, порція курячих нагетсів з сиром коштує менше на 13 грн, а овочевий салат подешевшав більш ніж удвічі

Індекс салбургера: ціни різко пішли вниз
Автор фото: Григорій Салай, "Сегодня"

З настанням осені "Сегодня" традиційно публікує щоквартальний "індекс салбургера", що полюбився читачам. Йдеться про сезонний моніторинг цін на основні продукти, де сало, як один з ключових продуктів в меню українців, грає далеко не останню роль. Нагадаємо, наше салбургер-меню – це обід на чотирьох, основа якого салбургер – сендвіч з чорного хліба з "генеральським" салом, тобто з тоненькими прошарками м'яса, плюс зелень і приправи. Крім бутерброда, до індекса увійшли три страви: картопля по-селянськи, овочевий салат і курячі нагетси з сиром. Експерти Української аграрної конфедерації (УАК) підрахували для "Сегодня", в яку суму родині з чотирьох осіб обійдеться такий набір, і як змінилася ціна порівняно з початком березня.

Зараз салбургер-меню коштує 247 грн, а ще три місяці тому такий обід можна було приготувати за 278 грн. Тобто за літо індекс пішов вниз на 12%, після того як півроку тому він зріс на 23%. Аналітики УАК вважають, що основними факторами здешевлення є зниження цін на сало, яйця і овочі. Причиною цього експерти вважають традиційний сезонний фактор: наприклад, огірки, які входять до складу салату, влітку дешевше вдвічі, ніж були навесні, а помідори – більш ніж уп'ятеро. Трохи подешевшало і сало, оскільки влітку попит на нього менше, ніж в інші сезони, а ціна практично зрівнялася з вартістю м'яса.

--1_15

Ціни зростають: хліб, сало і олія

Чи не кожен день ми чуємо про те, що ціни на продукти зростають. Якщо говорити конкретно про родинний обід з чотирьох страв, який включає салбургер, картоплю, овочевий салат, курку фрі, то тепер українцям за нього потрібно викласти 246,51 грн.

"Це на 58% більше, ніж рік тому, але на 12% нижче, ніж наприкінці травня, – каже аналітик УАК Неля Онищенко. – Основною причиною річного зростання стало збільшення вартості салбургера. На кінець цього літа бутерброд з салом коштує 84 грн – стільки ж, скільки і три місяці тому. Хоча за цей час хліб і салат подорожчали на 14,28% і 23,7% відповідно, але ціна сала і перцю знизилася майже на 5% і 18%. За рік зміна значне: страва подорожчала трохи більше, ніж вдвічі". Якщо говорити про причини, то подорожчання хліба експерт пояснює збільшенням ціни на борошно, яка за рік додала в ціні приблизно 3,5 грн/кг, або ж 36,6%. Річне подорожчання сала не є сюрпризом, адже тут пік зростання ціни припав на зиму і весну, тоді як влітку ціна трохи знизилася, але восени знову почне зростати. Вартість смаженої картоплі за рік зросла на 1 грн, або 10,3%, але через сезонність виробництва за три останніх місяці ціна на картоплю знизилася на 44,38% (на 3,9 грн/кг). На мінімумі ціни на овочі, які використовуються для салату "ЗСЖ".

Салат за рік подешевшав на 1,6%, переважно за рахунок зниження ціни на огірки і цибулю, а за три місяці вартість впала на 59%. Ще один продукт, який ми використовуємо для приготування нашого обіду, подорожчав і ціна на який продовжує зростання, – це рослинна олія. Тут ситуація така: за три місяці ціна зросла на 5,39%, а за рік – на 18,54%. Серед причин можна виділити кілька: і ціна сировини, і виробничі витрати. Приготування останньої страви для нашого обіду, курячих нагетсів, на сьогодні обійдеться в 144 грн, що на 6% дешевше, ніж наприкінці травня, але на 47% більше, ніж наприкінці серпня минулого року. За рік додали в ціні куряче філе (+74,58%), яйця (+57,1%) і борошно, про яке ми вже говорили раніше. За останніх три місяці ціна на деякі інгредієнти істотно знизилися: твердий сир подешевшав на 26%, яйця – на 30%, молоко – на 20%. У випадку з яйцями і молоком значно впливає сезонність виробництва. А ось ціна на курятину протягом літа то піднімалася, то знижувалася.

Прогноз цін до зими

Восени експерти прогнозують подорожчання майже всіх інгредієнтів салбургер-меню, тому вже у вересні українцям потрібно буде викласти трохи більше грошей, щоб насолодитися улюбленими стравами.

"Хоча ціни на деякі продукти влітку трохи просіли, не можна сказати, що це залишиться і осіннім трендом, – аналізує Онищенко. – Ще тримаються мінімально оптимальні ціни на огірки, помідори, капусту, але через тиждень-два вони почнуть підніматися, тоді як ціна картоплі, при нинішньому гарному урожаї, ще може трохи знизитися".

Онищенко прогнозує, що ближче до середини осені помітно подорожчає хліб, основною причиною тому послужить низький урожай високоякісної пшениці, яку переробляють на борошно:

"Саме борошно також подорожчає. Зростання цін на зернові вплине і на інші агрогалузі. Тому варто очікувати подорожчання м'яса, яєць, молочних продуктів, адже для цих галузей важливою частиною витрат виробництва є корм. І незважаючи на те, що сьогодні виробники мають запаси корму, ціни вони почнуть піднімати вже восени".

У свою чергу, директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко зазначає, що овочі з борщового набору, зокрема картопля, подорожчають до зими на 30-40%. А інгредієнти для салату можуть підскочити в ціні в 2,5 раза.

"На жаль, зелень в теплицях не вирощують. Тому в холодну пору року до України повезуть імпорт. Через це на вартість листя салату, петрушки, томатів впливатимуть ще й курсові коливання", – пояснює нам Дорошенко.

Ще восени подорожчає курка. Але зростання цін буде невисоким – до 5%, оскільки на подорожчання вплине тільки інфляція.

"Інфляційні процеси диктуватимуть зростання цін і на яйця. Цей товар восени може підскочити в ціні до 10-12%. А ось молочка може підрости в цей період лише на 8%, адже за останній рік цінник вже підтягнувся вгору на 30%, тому немає причин для серйозного подорожчання молока", – уточнює Дорошенко.

При цьому сир не повинен зростати до зими, тому що ціни зараз оптимальні. Але якщо нацвалюта сильно просяде по відношенню до долара, то вартість продукту в гривні може змінюватися в рамках курсових коливань.

Ви зараз переглядаєте новину "Індекс салбургера: ціни різко пішли вниз". Інші Економіка дивіться в блоці "Останні новини"

Автори:

Коновалова Христина, Олександр Панченко

Джерело:

"Сегодня"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Загрузка...
Загрузка...