Уявіть, що ви приходите з магазину з трьома сумками їжі. Одну з них можна відразу викинути у смітник – адже приблизно такою і буде доля цих продуктів. Якщо вірити дослідженням ООН.
Ми купуємо занадто багато продуктів, які просто не з'їдаємо. Або неправильно їх розкладаємо у холодильнику, забуваємо і викидаємо. На звалища йде мільярд тонн продуктових відходів. Кожен з нас викидає 82 кілограми щороку. Звичайна українська родина може заощадити понад 30 тисяч гривень на рік, якщо розумно підійде до купівлі їжі. Як це зробити правильно?
Журналісти в гостях у жінки, яка ніколи не викидає продуктів. На порозі кидаються в очі підгнилі яблука з дачі. Ніна Павлівна не бентежиться. У холодильнику – така ж перчинка. І несвіжа морква. Буде салатик.
Риба дієтична сьогоднішня. Борщ вчорашній. Але з'їдять. Господиня каже: продукти викидають тільки багатії. А у неї пенсія три тисячі. Їй навіть сусіди приносять свою їжу – щоб не зіпсувалася, коли їдуть надовго.
За день у Києві журналісти знайшли небагато переповнених їжею смітників.
А ось на фестивалі "Нуль відходів" у Харкові багато говорять про переробку та сортування сміття, але продуктів небагато. Є екологічно чистий мед, зефір без цукру, інсталяція з целофану.
Буряк і моркву екологи рекомендують не в салатик, а в пластилін для дітей. Причому туди ж можна і борошно, якщо в ньому жучки завелися.
Крупи – дрібні. Горох – великий. Якщо каші з них вже не звариш, то дітям розвивати тактильні навички – саме те.
Масло для фритюру – те, що кухар не викидає ніколи. Його можна продати на технічні потреби. А ось інших відходів українські ресторани виробляють за рік на 120 мільйонів гривень. І не за цінами меню, а за оптовими. Найчастіше псуються фрукти і зелень. Рідше – м'ясо. Виливають навіть "Дайкірі" і "Криваву Мері", якщо готували не для корпоративу, а для дегустації.
Недоїдене клієнтами персонал забирає додому собакам, каже експерт ресторанного бізнесу Ольга Насонова. Ділитися з бідними просто не дозволяють закони.
"Були спроби відправити ці продукти, наприклад, і в притулки для тварин, або навіть у зоопарк. Але офіційно це зробити неможливо. Тому що ці продукти вже зіпсовані. І за нашим законодавством, ці продукти вживатися далі не можна. Нікому", – каже Ольга.
А ось супермаркети можуть ділитися. У світі це називають "фудшерінг". Коли закінчується термін придатності, спочатку трохи скидають ціну. А потім вже ніхто не купує.
Наприклад, одна з торгових мереж віддала малозабезпеченим мільйон одиниць товару.
"Це продукти категорії "Бакалія", побутова хімія та непродовольча група товарів. Ось, наприклад, ми бачимо кукурудзяну муку. Упаковка пошкоджена, але термін реалізації ще дійсний. І ось такі товари ми передаємо саме на благодійність. Переважно це соціальні їдальні", – розповідає Христина Генсіровська, фахівець з комунікацій торгової мережі.
А бізнесмен Максим Оболтусов поставив по Києву десяток холодильників. Щоправда – непрацюючих. По суті – це просто контейнери, в яких добрі люди залишають продукти для малозабезпечених. Сам Максим сьогодні привіз вафлі.
"Люди кладуть і консервацію, і крупи. Діти приносять бутерброди зі школи кладуть", – розповідає він.
Водночас, сплеску переповнених смітників і помийок варто очікувати на Новий рік. Гостинні українці приготують вдвічі більше, ніж з'їдять. А зараз – не сезон.
Нагадаємо, що сезон заготівлі запасів на зиму добігає кінця, але дбайливі господарі ще можуть заощадити, купивши щось про запас. В які "довгограючі" продукти можна вкласти гроші, з'ясували новини "Сьогодні".
Нагадаємо, раніше новини "Сьогодні" писали про те, як в Україні зросли ціни на продукти за літо. Наприклад, у серпні особливо подорожчали яйця, яблука, цукор, масло, курятина і свинина.