Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти

Маркування, як в ЄС: що тепер писатимуть на продуктах

10 грудня 2018, 06:30

Олександр Панченко

Прописали нові застереження, але "забули" про добавки в молокопродукти

По-новому. Про пальмову олію писати тепер <sp

По-новому. Про пальмову олію писати тепер <sp

Реклама

Маркування продуктів, вироблених в Україні, незабаром буде відповідати євронормам – Рада прийняла в цілому закон, який регламентує, яка обов'язкова інформація повинна бути на упаковці і етикетках як вітчизняних, так і імпортних товарів, якщо вона дублюється українською мовою. Закон повинен набути чинності через півроку після опублікування, тобто в червні-липні 2019 року. Експерти кажуть, що нововведення допоможе споживачам краще зрозуміти, що насправді заховано під упаковкою, але побоюються нестачі контролю за дотриманням норм закону, особливо над виробниками регіонального, а не всеукраїнського рівня.

Нововведення

Нагадаємо, зараз маркування продуктів нормується держстандартами (ДСТУ), які відрізняються для кожної галузі. За новим законом на кожній етикетці обов'язково повинен бути повний список інгредієнтів, включаючи вміст цукру, харчові добавки та барвники; наявність алергенів і їх вигляд (лактоза, арахіс); обмеження для вживання – вводиться інформація про небезпеку для діабетиків; зазначення способу переробки і зберігання, а також те, чи може продукт заморожувати повторно – наприклад, якщо м'ясо або риба були заморожені, має бути вказано "розморожено"; для фаршу і заморожених продуктів (риба, нутрощі) треба вказувати вміст води в кіло продукту, якщо її більше 5%. Мінімальна висота шрифту для написів не може бути менше 1,2 мм або 0,9 мм, якщо упаковка маленька. Цікаве нововведення для виробників ковбас: вони будуть зобов'язані вказувати, чи є їстівною оболонка продукту.

Що скасували

Дозволено невказуватикалорійністьіточнийтермінпридатності,алеостаннє -дляпродуктів,термінпридатностіякихрікібільше,вцьомувипадкувказуютьсятількимісяцьірік,але неконкретнадата.Затезниклазобов'язковогоперелікузгадкапророслинну олію(пальмову),хімдобавки,залишкиветеринарнихпрепаратів,алетількидляпродуктівзмінімальним ступенемпереробки-молоко,кефір,сири,масло,сметана.Такожне обов'язкововказуватипроцентнийскладпродуктів,можнатількинайменуванняінгредієнтів.

Експерти: потрібен контроль

Фахівціпродринкукажуть,щозаконпро маркуванняпродуктівпотрібний,вінрозробленийіприйнятийзурахуваннямдосвідуівимогєврокраїн.Алепрацювативінбудевосновномуназовнішньомуринку,кудихочутьпробитисянашівиробники,аосьнавнутрішньомуринкувсебудезалежативіддієвостіконтролю.Покиекспертивважаютьконтрольнедостатнім.

"Тепер українського споживача захищають вже три закони: про вимоги до безпеки харчових продуктів, про контроль за дотриманням цих вимог і новоприйнятий, – уточнив нам директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. – Але Держпотребслужба, яка зобов'язана займатися контролем, поки працювала недостатньо, посилаючись на відсутність грошей на експертизи та брак кадрів. Ці проблеми вже вирішені, з 2019 роки її керівництво обіцяло збільшити число позапланових перевірок виробників. Контролювати будуть не тільки етикетки, а й те, що ховається під ними. Сподіваюся, що це дасть результат".

ПрезидентУкраналітцентруОлександрОхріменкосумнівається,щоконтрольвиявитьсяповсюдним,бо,за його словами,не вистачитьможливостейДержпотребслужби:

"Перш за всецестосуєтьсядрібнихрегіональнихвиробників,наприклад,ковбас,якіне прагнутьнаринокЄСібудуть"малювати"наетикеткахвсещозавгодно".

Виробникипродуктівстверджують,щодляпокупцівситуаціятількипокращиться.

"Якістьнашогомолока,сирів,маслатаіншихмолочних продуктівжорсткоконтролюєтьсянакомбінаті,томуспоживачамбоятисянема чого.Навпаки,маркуваннястанебільшінформативним,перш за вседлятих,укогочерез захворюванняє протипоказаннядлябудь-якогопродукту,наприкладйогурту,томущовньомуєцукорабоможебутилактоза.Авеликийшрифтдозволитьпобачитизастереженнялюдямзіслабкимзором",-відповілинамнавідомомумолокозаводівКиївськійобласті.

Раніше сайт "Сегодня" розбирався, як маркуютьпродуктивЄвропейськомуСоюзі,чомунормивУкраїніповиннізмінитисяіякуінформаціювіднасприховуютьвиробники.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Реклама

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Loading...
загрузка...