Україна активно заробляє на соняшниковій олії. Наприклад, американці готові викласти за літр звичного українцям продукту від шести доларів за літр, тобто близько 30 гривень. На олії вже непогано заробляє один з популярних онлайн-магазинів. Новини "Сьогодні" розбиралися, чим український продукт привертає американців.
Українська соняшникова олія – цілком конкурентоспроможна, запевняють вінницькі виробники. Недарма її експортують у 90 країн світу – у Китай, у багато інших країн Азії, у США.
"Багато країн не мають можливості вирощувати таку культуру. Оскільки у нас є всі необхідні природні умови, у нас визріває найякісніший соняшник", – каже інженер-технолог Олександр Войтюк.
Спеціально для знімальної групи "Сьогодні" показують весь цикл виробництва. Тут все автоматизовано.
"Апаратник керує абсолютно всім процесом ... Спочатку насіння очищають від лушпиння. Далі воно переминається і потрапляє в жаровню. І тільки після цього маса йде під прес, де, власне, і вичавлюється олія. Потім отриманий продукт фільтрують", – розповідає в.о. директора олійно-секційного виробництва Сергій Пасічник.
"Зараз бульбашки повітря піднімуться в гору, і олія стане прозорою. Далі вона йде на охолодження і на зберігання", – показує процес Олександр Войтюк.
Українська соняшникова олія дійсно користується попитом на світовому ринку, підтверджує заступник голови Всеукраїнського аграрного ради Денис Марчук. Але справа не тільки в тому, що вона корисна і смачна.
"Ті, хто у нас купує сировину, отримують її в зручних ємностях, з яких можна відразу переливати, фасувати і продавати вже з доданою вартістю", – каже агроексперт.
Щорічно Україна експортує на світові ринки 5 млн тонн соняшникової олії. І, як заспокоює експерт, дефіциту продукту на полицях вітчизняних магазинів теж не буде.
У соняшниковій олії багато речовин, корисних для серця, шкіри, кісток, зору та імунітету. І все ж переїдати цей продукт дієтологи не радять. На добу достатньо вживати одну-дві столові ложки.
"До того ж, потрібно пам'ятати, що рослинні олії – це калорійний продукт. У 100 г рослинної олії міститься близько 900 ккал. Тому якщо її необдумано додавати, а не обмежувати, то навіть овочевий салат або овочеве рагу може стати досить калорійною стравою", – попереджає лікар-дієтолог Ольга Андріанова.
Нагадаємо, раніше експерти прогнозували, що 2019 року соняшникова олію в Україні може подорожчати. Причому нерафінована олія може дорожчати швидше, ніж рафінована, вважають фахівці.