Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти

Шість доларів за літр: американці скуповують українську соняшникову олію

27 вересня, 08:13

На цьому продукті вже непогано заробляє один з популярних онлайн-магазинів

Реклама

Україна активно заробляє на соняшниковій олії. Наприклад, американці готові викласти за літр звичного українцям продукту від шести доларів за літр, тобто близько 30 гривень. На олії вже непогано заробляє один з популярних онлайн-магазинів. Новини "Сьогодні" розбиралися, чим український продукт привертає американців.

Українська соняшникова олія – ​​цілком конкурентоспроможна, запевняють вінницькі виробники. Недарма її експортують у 90 країн світу – у Китай, у багато інших країн Азії, у США.

"Багато країн не мають можливості вирощувати таку культуру. Оскільки у нас є всі необхідні природні умови, у нас визріває найякісніший соняшник", – каже інженер-технолог Олександр Войтюк.

Спеціально для знімальної групи "Сьогодні" показують весь цикл виробництва. Тут все автоматизовано.

"Апаратник керує абсолютно всім процесом ... Спочатку насіння очищають від лушпиння. Далі воно переминається і потрапляє в жаровню. І тільки після цього маса йде під прес, де, власне, і вичавлюється олія. Потім отриманий продукт фільтрують", – розповідає в.о. директора олійно-секційного виробництва Сергій Пасічник.

"Зараз бульбашки повітря піднімуться в гору, і олія стане прозорою. Далі вона йде на охолодження і на зберігання", – показує процес Олександр Войтюк.

Українська соняшникова олія дійсно користується попитом на світовому ринку, підтверджує заступник голови Всеукраїнського аграрного ради Денис Марчук. Але справа не тільки в тому, що вона корисна і смачна.

"Ті, хто у нас купує сировину, отримують її в зручних ємностях, з яких можна відразу переливати, фасувати і продавати вже з доданою вартістю", – каже агроексперт.

Щорічно Україна експортує на світові ринки 5 млн тонн соняшникової олії. І, як заспокоює експерт, дефіциту продукту на полицях вітчизняних магазинів теж не буде.

У соняшниковій олії багато речовин, корисних для серця, шкіри, кісток, зору та імунітету. І все ж переїдати цей продукт дієтологи не радять. На добу достатньо вживати одну-дві столові ложки.

"До того ж, потрібно пам'ятати, що рослинні олії – це калорійний продукт. У 100 г рослинної олії міститься близько 900 ккал. Тому якщо її необдумано додавати, а не обмежувати, то навіть овочевий салат або овочеве рагу може стати досить калорійною стравою", – попереджає лікар-дієтолог Ольга Андріанова.

Нагадаємо, раніше експерти прогнозували, що 2019 року соняшникова олію в Україні може подорожчати. Причому нерафінована олія може дорожчати швидше, ніж рафінована, вважають фахівці.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Реклама

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Loading...
загрузка...