Сьогодні Всесвітній день продовольства – споживати з розумом закликали в ООН. Адже третина продуктів, які виробляють в світі, щорічно викидають на смітник. Це завдає шкоди світовій економіці майже на трильйон доларів. Як боротися з харчовими відходами та навчитися економити, дізнавалися новини "Сьогодні".
Киянин Дмитро Пальчиков багато працює. А з'їсти все, що купив в магазині, не встигає. Тому продукти регулярно викидає у відро для сміття.
"Викидати абсолютно все – це були яйця, це було молоко, з м'яса це якась шинка могла бути, ковбаса. Сир. Зелень просто зсихалася у мене"- нарікає Дмитро.
Щороку в сміття викидають третину продуктів, які купують в світі. В українців найбільше всього їжі- звичайної і делікатесів – псується під час новорічних, різдвяних та травневих свят. Адже щоб смачно поїсти, ми щедро запасаємося заздалегідь, спустошуючи і гаманці, і магазини.
Тому перший крок до розумного споживання – це планування покупок, радить екоактивістка Анна Понікарчук:
"Я можу двічі на тиждень сходити в магазин або на базарчик і купити п'ять помідорів, сім огірків і, може, півкіло яблук, тому що я знаю, що це я точно з'їм".
Якщо ж продукти почали псуватися, їх потрібно використовувати в першу чергу. Наприклад, з фруктів зварити компот, а з макаронів – зробити запіканку.
"Тут корінь селери, бачите, вже трохи втомився. Це прокол. Але з нього я зварю суп. Зварила також вчора квасолю. Зварила багато, тому частину заморозила"- каже Анна.
А щоб їжа довше залишалася свіжою – треба правильно розкласти її в холодильнику.
М'ясні, ковбасні вироби і готову їжу краще зберігати на верхніх полицях, адже там холодніше. Середину холодильника можна заповнити молочними продуктами, а нижню частину – консервами і соліннями. А ще майже у всіх сучасних моделей холодильників є спеціальна поличка для того, щоб зберігати овочі, фрукти і зелень.
Тримати ж продукти найкраще в скляних банках і металевих контейнерах. А не набрати зайвого в магазині допоможе старий і вже перевірений метод – не ходити туди натщесерце або голодним, і мати з собою список необхідних продуктів для страв, які плануєте готувати в найближчі дні.
Нагадаємо, сайт "Сьогодні" нещодавно спілкувався з екоактивісткою Ганною Михайлицькою – послідовницею руху Zero Waste або "Нуль відходів", яка розповіла, як їй вдається обходитися без поліетилену.