Україна вичерпала квоти на безмитне постачання цукру до Європейського Союзу, повідомляє прес-служба Національної асоціації цукровиробників України "Укрцукор" в середу, 6 лютого.
За словами заступника голови правління Асоціації Руслани Бутіло, квоти в обсязі 20 тис. т було закрито 30 січня.
"Це свідчить про те, що цей напрямок залишається пріоритетним для українських виробників, особливо з огляду на логістичну близькість і загальносвітовий дефіцит, який очікується в наступному маркетинговому році (з вересня 2019-го по серпень 202о-го. – Ред.)", - додала вона .
Бутіло повідомила, що в січні Україна поставила на зовнішні ринки 41 тис. т цукру. Головні покупці – Румунія й Азербайджан. Частки цих країн у загальному обсязі поставок становлять 17% і 10% відповідно.
Серед імпортерів також були Італія, Іспанія (по 9%), Литва, Польща і Швейцарія (по 4%).
"Щоб закріпитися на цьому ринку, крім збільшення безмитних квот, необхідно підвищувати якість продукції та розширювати асортиментний ряд", - зазначила Бутіло.
Прес-служба Асоціації повідомила, що Україна за вересень-січень експортувала 240 тис. т цукру (на 4% менше, ніж за аналогічний період попереднього маркетингового року).
Виробничий сезон виробництва цукру в Україні закінчився 1 лютого. 42 цукрових заводи виробили 1,82 млн т цукру.
Нагадаємо, Україна за підсумками 2018 року експортувала 586,5 тис. т цукру на суму 217,09 млн доларів.
При цьому з початку поточного маркетингового року, який почався у вересні 2018-го, виробництво цукру в країні скоротилося на 15% в порівнянні з попереднім сезоном – до 1,82 млн т.