Україна в січні-лютому 2019 року збільшила імпорт свинини в 4,4 разив порівнянні з аналогічним періодом 2018-го. Загальний обсяг імпорту становить 4,4 тис. тонн, за які заплатили 7,9 млн доларів. Про це свідчать дані Державної фіскальної служби і Держслужби статистики.
При цьому в грошовому обчисленні найбільше м'яса свиней надійшло в Україну із сусідньої Польщі – на 4,7 млн доларів.
На другому місці за цим показником розташувалася Німеччина (1,5 млн доларів), відрив від Польщі – більш ніж в півтора рази.
Третє місце посіла Данія з показником 829 тис. доларів.
При цьому експорт свинини з України скоротився в 3,2 рази – до 114 тонн. Вартість поставок на зовнішні ринки зменшилася в 3,7 рази – до 230 тис. доларів.
Експерти розповіли, що вирощувати свиней в Україні стало дорожче, ніж в Європі. Фахівці вважають, що країна ризикує втратити дві третини свинокомплексів. На вирощування однієї тварини потрібно кілька років, а прибуток ледве покриває витрати:
Через це щороку в Україні скорочується виробництво свинини: в 2018 році було вироблено 200 тис. тонн цього виду м'яса, що на 9,3% менше, ніж в 2017 році. Якщо розглядати це в річному вимірі, грудень 2017-го до грудня минулого року, то виробництво свинини впало на 11,7%.
При цьому експерти вважають, що в України є всі шанси стати світовими лідером з виробництва свинини, адже перед сучасним свинарством стоїть завдання нагодувати зростаюче населення планети, а також заповнити прогалини у виробництві.