Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти

Українцям не вистачає риби: споживання не дотягує до норми

11 квітня, 08:13

Люди скаржаться на дорожнечу, а продавці на ринках - на відсутність покупців

Реклама

Зі споживанням риби в Україні залишаються проблеми – жителі країни їдять її вдвічі менше, ніж в середньому по Європі. За рік українець з'їдає в середньому всього 14 кілограмів риби. Люди нарікають, що купувати рибу і морепродукти дорого, а тому страви з них з'являються на столі рідко.

Справа в тому, що риба потрапляє на українські прилавки з Норвегії, Данії і Туреччини. Товар закуповують за долари, тому вартість безпосередньо залежить від курсу.

Ціни на морську рибу на ринку, дійсно, "кусаються". Зараз філе коштує вже 380-400 гривень за кілограм. Продавці скаржаться, що клієнтів майже немає.

"Коли брали навіть оптом, а зараз менше йде риби – економлять", – розповідає продавчиня Тетяна.

Значно дешевше коштує річкова риба, хоча вона не менш корисна ніж морська. У ній міститься цінні жири і білок, а також вітаміни A і D. Дніпровський короп продається по 90 гривень за кілограм, щука – за 125 гривень, судак – за 160. Покупців залучають акцією – безкоштовне очищення туші від луски.

Дієтолог Євгенія Крилова говорить: риба має бути в раціоні тричі на тиждень. Відсутність цього продукту може призвести до хронічної втоми і відбитися на зовнішності.

"Наш мозок складається теж з жиру, Омега-3 кислоти нам необхідні, щоб ми мислили. Плюс це процес зниження ваги, здоров'я травного тракту, волосся, нігті ... Омега-3 має бути в раціоні кожної людини", – пояснює експерт.

Втім, за словами дієтолога, в рибі, яку вирощують в штучних водоймах, користі мало. Таку рибу часто годують харчовими добавками для зростання.

Нагадаємо, рекомендована норма споживання риби становить 20 кг на одну людину на рік. При цьому морська риба повинна складати 75% від зазначеної норми.

Раніше експерти прогнозували, що і без того низьке споживання риби в Україні продовжить падати. Як відзначають фахівці, імпортна риба українцям не по кишені, а вітчизняний продукт у магазинах продають рідко.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Реклама

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Loading...