Українські виробники будуть зобов'язані використовувати вітчизняні коньячні спирти при випуску ординарних коньяків. Такі вимоги передбачені новими "Правилами виробництва коньяків України", які набудуть чинності через півроку, з середини лютого 2019 року.
Так, для виробників коньячної продукції вводиться обов'язкове використання частки вітчизняних коньячних спиртів при виробництві ординарних коньяків.
Виробникам доведеться щорічно збільшувати частку коньячних спиртів вітчизняного походження:
- з 2019 року – 15%;
- з 2020 року – 20%;
- з 2021 року – 25%;
- з 2022 року – 30%;
- з 2023 року – 40%;
- з 2024 року – 50%;
- з 2025 року – 60%;
- з 2026 року – 70%;
- з 2027 року – 85%.
"Введення деталізації частки імпортної сировини в коньяках України дозволить виробникам винограду і коньячних виноматеріалів розширити ринки збуту сировини, а виробникам коньяку України – сумлінно виконувати вимоги законодавства щодо повного циклу виробництва цієї продукції і виробляти український продукт з вітчизняних коньячних спиртів", – вважає генеральний директор "Укрвинпрому" Володимир Кучеренко, передає прес-служба цієї корпорації.
Нагадаємо, раніше Міністерство економічного розвитку і торгівлі України запропонувало підвищити мінімальні ціни на окремі види алкогольних напоїв.
Зокрема, пропонується підвищити ціни:
- на горілку і лікеро-горілчані вироби – на 12,4-19,6%;
- віскі, ром і джин – на 12%;
- коньяк (бренді) – на 6,6-9,5%;
- вина – на 4,5-13,5%.
Також в Мінекономіки нагадали, що 2018 року ставки акцизного податку на коньяк підвищені на 20% – з 105,8 грн до 126,96 грн за 1 літр 100% спирту.