Ціни на кавуни в Україні впали на 20%. Зараз їх вартість коливається від 2 до 5 грн за кілограм. Однак ціна на якість ягоди ніяк не впливає, йдеться в сюжеті "Сніданок з 1+1".
Експерти при виборі кавуна радять звертати увагу на колір плями. Якщо він білий, то кавун недостатньо зрілий. Якщо пляма жовтіша – ягода вже доспіла.
Хвостик кавуна повинен бути сухим – зелений свідчить про незрілість ягоди. Але найголовніше – як звучить кавун. Якщо постукати по ягоді, то у стиглої буде "дзвінкий" високий звук. Глухий звук свідчить, що кавуну ще потрібно дозріти.
Однак вміст нітратів при покупці кавуна визначити не можна.
Після журналістського експерименту в ході лабораторних досліджень виявилося, що з чотирьох придбаних кавунів (всі продавці мали сертифікати відповідності) в трьох ягодах рівень нітратів перевищував допустиму норму. В одному навіть удвічі. З'ївши таку ягоду, можна отримати тяжкість в шлунково-кишковому тракті, діарею і отруєння.
Безпека кавуна можна перевірити в домашніх умовах. Треба розтерти м'якоть кавуна і занурити в склянку з водою. Що червоніша стане вода – тим більше в ягоді кількість нітратів.