В Україні впали закупівельні ціни на молоду картоплю – в південних областях на полях у фермерів її скуповують по дві гривні за кілограм. Чому ж тоді на прилавках вона в рази дорожча, і коли чекати її здешевлення, – з'ясовували журналісти "Сьогодні".
На одному з найбільших столичних ринків – не людно. Продавці кажуть, що позначається сезон відпусток. Тому і молоду картоплю беруть неохоче – та й коштує вона в середньому 8 гривень за кілограм..
Ажіотажу немає, каже експерт, тому що рекордне падіння вартості відчули на собі лише фермери, які продають картоплю.
"На півдні України молоду картоплю з поля, тобто не на самому оптовому ринку, відпускають по дві гривні за кілограм – нижче не буває", – розповіла виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі Оксана Руженкова.
При цьому на прилавки картопля потрапляє не просто з поля, тому зниження ціни українці не відчувають.
"Оскільки споживачам картопля потрапляє через перекупників, через оптовий сільгоспринок, поки вона з'явиться на ринках у великих містах – вона побуває в руках у двох-трьох людей, які вже встигнуть на ній накрутити ціну", – пояснила Оксана Руженкова.
В середньому по Україні за кілограм молодої картоплі просять від п'яти до восьми з половиною гривень, і експерти відзначають, що здешевлення чекати не варто.
"Це вже нижня планка. Знаєте, дна ми досягли", – зазначила Оксана Руженкова.
Вже з серпня молода картопля витіснить середні сорти – більш крохмалисті. Тому, поки є час, дієтологи радять купувати сезонний овоч – але в міру.
"Переборщувати не варто, тому що ми тілу дамо зайвий сигнал в тому, що скоро зима. Щоб не набрати влітку зайву вагу і не дати тілу неправильний сигнал, краще все-таки є ближче до осені", – зазначила дієтолог Міла Корнійчук.
Нагадаємо, за даними Мінагропроду, в Україні подешевшали популярні продукти – найбільше впали ціни на яйця, які втратили 10% вартості.
Детальніше про зміну цін читайте на сайті "Сьогодні" в матеріалі "Інфляція-2018: ціни на продукти "приборкали", а послуги продовжують дорожчати" .