З початку року в Україні стрімко дорожчають продукти, зокрема м'ясо, "молочка", риба і овочі.
Найбільше подорожчали риба, сало, м'ясо, ковбаси, м'який сир і вершкове масло – за підрахунками експертів, зростання цін на ці категорії продуктів становило від 10 до 45%. Порівняно з листопадом минулого, 2016-го, року, в ціні додали і овочі. Капуста, цибуля, морква, буряк стали дорожче на 50%, а картопля – на 20%.
Отже, зросла і вартість продуктових наборів.
"Продуктовий набір за останній рік подорожчав на 30%, а борщовий набір зріс в ціні майже на 40%", – зазначає економіст Андрій Новак.
Водночас, зросли і доходи українців. Однак, недостатньо, запевняють експерти.
"Все тому, що економіка зростає повільніше зарплат, – зазначає аграрний експерт Олексій Дорошенко. – На скільки зросли зарплати з початку року? На 37%. А на скільки зросла економіка? На 2%. Зарплата повинна була вирости на 2-5%, а вона виросла на 37%. Це означає, що це не реальне зростання, а номінальне. А реальна купівельна спроможність зросла на 2-3%".
Однак, є і позитив: на 15% подешевшали курячі яйця і гречка.
Наступного року експерти прогнозують подорожчання більшості споживчих товарів мінімум на 10%. Очікується і зростання доходів українців. Зокрема, "мінімалка" збільшиться на 523 гривні.