Ми оновили правила збору та зберігання персональних даних

Ви можете ознайомитисЬ зі змінами в політиці конфіденційності. Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з оновленими правилами і даєте дозвіл на використання файлів cookie.

Прийняти

В Україні продають підроблений рис, який розчиняється у воді: як уберегтися

26 березня, 08:13

"Сегодня" зробили контрольну закупівлю крупи і провели експеримент

Реклама

Мешканка Буковини в одному з магазинів купила риc, який... розчинився у воді. "Сегодня" провели експеримент і з'ясували, як розпізнати підробку.

Мешканка Новоселиці Тетяна Куцин розповідає, що замочений рис розчинявся, як крохмаль. При цьому крупа була не з дешевих, відомої марки.

"Я вирішила, що вживати ми таке не будемо, тому що здоров'я важливіше", – говорить Тетяна.

"Сегодня" придбали в найближчому супермаркеті крупу такої ж марки. Додатково – для порівняння – взяли рис і декількох інших виробників.

Всі покупки віднесли до лабораторії. Спочатку фахівці замочили крупи у воді кімнатної температури. Жоден з чотирьох примірників не розчинився. Чому "розклеївся" рис, куплений Тетяною Куцин, в лабораторії можуть тільки здогадуватися. Адже Тетяна викинула залишки неякісного рису, як і чек на сумнівний товар.

"Це залежить від техніки переробки, від вирощування – в яких погодних умовах це відбувалося, який сорт", – зазначає лікар-ветсанексперт Маргарита Божко.

"Якщо споживач виявив в продукції сумнівну якість, я закликаю, щоб відстояти свої права, звертатися до органів продспоживслужби", – говорить начальник управління Держспоживслужби в м. Чернівці Сергій Лазарєв.

Читайте також: Україну заполонили підроблені спеції: у перець кладуть крихту цегли, а замість кориці продають отруту

Щоб уберегтися від неякісних продуктів, покупки радять перевіряти у лабораторіях, які працюють на ринках, рекомендує завлабораторії ветсанекспертизи №1 м. Чернівці Ольга Цапенко.

"Потрібно піти до лабораторії або у продавця просити документи на поставку рису, там є всі якісні підтвердження", – зазначає Цапенко.

А ось дієтолог Наталія Бочарова радить купувати тільки нешліфований рис. Він набагато корисніше і підробити його зазвичай складніше.

"Краще купити менше, але якісніше. І ввести в свій раціон здорову їжу. Цим ми заощадимо на ліках", – запевняє фахівець.

Нагадаємо, раніше мережу "підірвали" чутки про те, що в магазинах нібито продається пластиковий рис з Китаю. Хоча точних підтверджень цієї інформації не з'явилося, експерти про всяк випадок пояснили, як відрізнити пластиковий рис від справжнього.

Також ми писали, що в Сінгапурі почали продавати найдорожчий в світі рис.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини у нашому Telegram

Реклама

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Loading...
загрузка...